Na podzim a začátkem zimy se dají najít velmi chutné druhy hub. Mezi ně patří dnes už známá hlíva ústřičná.

Sbírat se dají i další druhy, například penízovka sametonohá. Té se dokonce říká vánoční houba. Najdeme ji na odumřelých, ale i živých listnáčích nebo jejich pařezech v lesích, parcích, ale i zahradách. Roste na vrbě, topolech, jilmech, lípách a není vzácná ani na ovocných stromech.

Penízovka sametonohá.

Poznáme ji podle tmavého sametově vybarveného třeně, tedy nohy. Kloboučky jsou do 10 centimetrů široké, světle pomerančové barvy, hladké a lesklé. Houba tvoří převážně trsy. Je vhodná do polévek nebo pod maso. Když ji usušíme, je dobré ji rozdrtit a používat jako vynikající dochucovadlo. Pokud chceme houbu použít čerstvou, je dobré konzumovat jen klobouky, protože houba je tužší, a to především její třeň.

Královnou mezi pozdními houbami je hlíva ústřičná. Roste také do mrazů od podzimu a přes zimu. Najdeme ji především na buku a dost často na ořešáku. Houba tvoří velké plodnice ve tvaru ústřice.

Hlíva ústřičná.

Lidé se často ptají, zda mohou hlívu použít, i když je zmrzlá. Bez obav lze sebrat houbu, která naroste v zimě při vlídnějším počasí a poté zmrzne. Něco jiného je, pokud rozmrzne. Takovou houbu poznáme – je měkká a nevoní.

Hlíva ústřičná je stále ve větší oblibě pro své blahodárné účinky na zdraví. Její konzumace snižuje cholesterol a má další příznivé účinky včetně posílení imunitního systému. V tradičním čínském lékařství se houba používá odpradávna, zatímco Západ na její léčivě účinky přišel prakticky teprve nedávno.

Hlíva chutná jen tak okořeněná, potřená česnekem a osmažená, ale chutná je i v trojobalu. Vynikající je v dršťkové polévce, kde hlíva nahrazuje právě dršťky. Gurmáni ji používají místo drštěk do polévky. Výborná je pod maso a naložená v kyselém nálevu. 

Na podzim můžeme najít také boltcovitku ucho Jidášovo. Pokud nyní před mrazy narostlá boltcovitka zmrzla, nevadí, můžeme ji bez obav konzumovat. Je to jako s hlívou, houbu nesmíme sbírat, pokud pak rozmrzne a třeba znovu přemrzne.

Kotlety s hlívou

Že hlíva chutná i jinak, než v polévce, dosvědčuje následující recept, který jsme převzali se svolením autora z portálu http://ohoubach.cz/. Autorem receptu je basset, zkušený houbař a fotograf.

Ingredience:
0,5 kg hlívy ústřičné
0,5 kg kotlet, ramínka či kýty
2 cibule (lze i pórek)
1 paprika
grilovací koření (vaše oblíbené)
pepř
sůl

Postup:
Základní ingredienci – hlívu ústřičnou – pořídíte nejlépe způsobem popsaným u huspeniny z hlívy. Sekundární ingredience: Vepřové kotlety nebo kousek ramínka nebo kousek kýty, jak libo. Je ovšem potřeba dodržet a dbát na to, aby poměr hrubě nakrájeného masa byl v poměru nejméně 1:1 ve prospěch hlívy (následně bude uvedeno proč!). Už posledně jsem psal, že vepřové zeleniny není nikdy dost, ALE. K tomu si připravte další zeleninu, alespoň jednu větší cibuli, možná i dvě. My jsem tam vrazili cibuli bílou. Labužník, samo nezaváhá, a přidá nebo úplně nahradí cibuli pórkem, jak libo. A protože můj „papiňák" (rozuměj – můj vysoký tlak), ale nejenom on potřebuje česnek, tak se podle nátury přidá odpovídající množství. Aby to mělo správnou barvu, tak přidáme papriku nebo kapii v libovolných barvách. No jasně opět zas a znova vitamíny. Přidáme jemně pepře a grilovacího koření nebo jiného, které máte k houbám nebo masu rádi. Pak už je postup na pánvi zcela nezajímavý, každý to určitě zná. Jenom jedna malá odchylka. Nevím, nakolik je důležité, to byste se museli zeptat mé manželky, ale ona to přikrývá „flákem" alobalu. Tuším, asi proč. Pak to všechno za mírného plamene mícháte a neustále odháníte všechny čumily (včetně sebe), protože ten „houbový" smrad máte rázem v celém bytě. Pak nastane ten okamžik, kdy se to před vámi objeví na talíři. Otázka, proč je tam ta malá vidlička? Jednoduchá odpověď přesně v rámci zdravého stolování – malá vidlička vám umožní jednak zachovat důstojnost stravování a jednak, a hlavně, nehltat a to všechno správně vychutnat a v neposlední řadě i rozkousat. Správný poměr velikosti masa i hlívy vás přímo vede k tomu, abyste napichovali jeden kus masa versus jeden kus hlívy nebo více.
…Pro houbařské a jiné houboneznabohy, kteří nevěří v léčivost hub, mám jeden aktuální poznatek: „Jestli pozřete takový kulinářský zázrak, nemáte žádný, ale absolutně žádný problém s tím, jestli houby mají nebo nemají léčivé účinky (a já absolutně nepochybuji o tom, že mají). (basset, http://ohoubach.cz/)