"Každé setkání má smysl, i když máme rozdílné názory. Dají se obrousit hrany," míní Řihák, podle nějž bude Středočeský kraj o své území dál bojovat. "Samozřejmě v demokracii vyhraje ten, komu to schválí Poslanecká sněmovna. Ale scházet se budeme. Ať už to dopadne jakkoli, musíme se sousedy komunikovat a mít s nimi dobré vztahy," uvedl Řihák. S Chovancem se prý uvidí ve středu nebo ve čtvrtek a domluví s ním termín schůzky.
Zrušení vojenského újezdu se bezprostředně dotkne deseti obcí Plzeňského kraje. Ten dlouhodobě požaduje, aby se katastrální členění vrátilo do podoby před vznikem vojenského újezdu a aby tedy původní katastrální území získaly obce zpět. Postoj plzeňského regionu je ve shodě s návrhem ministerstva obrany, který už schválila vláda.

"Trošku mě mrzí, že se tady vychází vstříc jen Plzeňskému kraji. Ministerstvo obrany mu nahrává už od začátku," tvrdí Řihák, podle nějž Středočeský kraj přijde o poměrně rozsáhlé území. "Bereme to jako nespravedlnost, že Plzeňský kraj dostane zhruba 38 procent vojenského prostoru, který patří nám Středočechům, a budeme si to své bránit," dodal.

Zrušení vojenského prostoru je plánováno od roku 2015. "Za výchozí podklady se považuje katastrální členění z roku 1949, které respektovalo hledisko rozvodí a možnosti obcí ovlivňovat zásobování pitnou vodou a protipovodňová opatření," uvedl zástupce obce Strašice Martin Lang.
Z 36 oslovených obcí Plzeňského a Středočeského kraje jich podle něj 35 po vypořádání připomínek souhlasilo s novými katastry obcí i krajů. "Výjimkou byla Příbram (kde byl Řihák starostou), jež trvá na zachování celistvosti území v rámci Středočeského kraje. Její stanovisko zaujímá i Středočeský kraj, na rozdíl od kraje Plzeňského," podotkl Lang.

Řihák nebo například starostové Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek či Jinců Josef Hála však Langovo tvrzení zpochybňují. "S rozdělením nesouhlasíme, dělali to podle nějaké mapy z Rakouska-Uherska. A myslím, že žádná ze středočeských obcí nesouhlasí s rozdělením mezi dva kraje," prohlásil Vondrášek. Jince se podle Hály vyjadřovaly k možnosti, zda by obec v případě zrušení vojenského prostoru převzala tři katastry. "To, jak má být velký kraj, jsme vůbec neřešili. Ani nám to nepřísluší," podotkl Hála.

"Chci s hejtmanem Řihákem otázku převodu katastrů na území vojenského újezdu prodiskutovat. Osobní setkání je vždycky lepší než výměna názorů prostřednictvím médií. Oba chceme, aby výsledné řešení bylo ve prospěch dotčených obcí a jejich obyvatel," uvedl Chovanec. Spolu s několika termíny navrhl také společné jednání obou krajských rad.

Od roku 2014 má být v Brdech vytvořena chráněná krajinná oblast s rozlohou 380 kilometrů čtverečních. "S CHKO souhlasí i Středočeský kraj," řekl šéf plzeňského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec.

Plzeňský kraj chce řešit protipovodňová opatření, protože území od Strašic přes Dobřív po Rokycany na Klabavě má při tání a přívalových deštích problémy. "Zatím nemůžeme, protože je to na území jiného kraje. Poldr nebo jiná opatření musí deště či tání zachytit už v lesích, což neohrozí majetky lidí," dodal Michalec.