V poslední době vznikla občanská iniciativa Šance pro Příbram. Založili ji společně učitel Vladimír Král, vedoucí čerpací stanice František Caithaml a revizní technik Radek Karnoš. Podle nich je potřeba v Příbrami změnit poměry.

„A proto jsme se rozhodli vytvořit volné uskupení lidí, kteří chtějí současný stav změnit. Do názvu jsme si dali Šance pro Příbram a do znaku obyčejný lidský Úsměv. Jsme totiž přesvědčení, že ten se z příbramských ulic vytratil," říkají zakladatelé iniciativy.

Minulý týden se v médiích a na sociálních sítích objevila výzva iniciativy Šance pro Příbram k rezignaci starosty města Pavla Pikrta, místostarosty Václava Černého a radního Martina Poulíčka. Důvodem výzvy byla vlekoucí se kauza neprokázaného vzdělání ředitele městských lesů Pavla Novotného a radního Martina Poulíčka.

Jak reagoval starosta na výzvu k rezignaci? „Když budu mluvit pouze za sebe, nevidím jediný důvod, proč bych měl rezignovat na funkci starosty. Byl jsem to právě já, který pana Novotného několikrát vyzýval k tomu, aby svůj doklad o středoškolském vzdělání předložil," řekl příbramský starosta Pavel Pikrt s tím, že to byl opět on, kdo na posledním zasedání rady města navrhoval zařazení bodu, ve kterém se mělo o odvolání ředitele městských lesů hlasovat.

„To, že rada nakonec rozhodla nezařadit tento bod do programu jednání, s tím bohužel nic udělat nemohu, protože mám při hlasování pouze jeden hlas" dodal starost.

Co se týče rezignace radního Martina Poulíčka, podle starosty je to spíše záležitostí Středočeského kraje. „Pan Poulíček byl zaměstnán na Středočeském kraji, proto by tuto záležitost měli řešit tam. Město Příbram s tím nemá nic společného," dodal starosta Pavel Pikrt.

Ředitel Městských lesů Příbram byl nakonec na zasedání městské rady 14. července odvolán ze své funkce. Na funkci ředitele městských lesů bude vyhlášeno výběrové řízení a nastoupit by měl nový šéf nejpozději od 1. září tohoto roku.

Jaká je vize do budoucna iniciativy Šance pro Příbram? Je zřejmé, že se jména zakladatelů hnutí objeví na kandidátce v podzimních komunálních volbách. Už nyní se dá na webu dohledat, že iniciativa hledá lidi, aby mohla naplnit kandidátku s pětadvaceti jmény. 

Do podzimních voleb půjde nově také Jindřich Vařeka junior, který je velkým kritikem kroků současného vedení radnice. Objeví se jako lídr na kandidátce hnutí Ano.