Desátý ročník otevírání cyklistické sezóny se ujal Jiří Burian, senátor a starosta Sedlčan, který tu vystupoval především jako předseda „Sdružení", které si letos připomíná dvacáté výročí od svého vzniku. Na start k městskému muzeu přijel z domova na kole. Upozornil na původ starého bicyklu: „Je to kolo dámské, protože původně jsme kolo pořídili dceři, když studovala na gymnáziu. Asi před deseti lety jsem jej objevil v dřevníku, oprášil jsem jej, dal do pořádku a jezdím na něm nejčastěji na malé vzdálenosti kolem dvou kilometrů. Tak ani tolik nevadí, že nemá blatníky." Jiří Burian po 13. hodině nasedl na kolo a zavelel rázně: „Vzhůru do pedálů!" Nepopíral, že v čele pelotonu pojede jen pár prvních metrů a po zdržení na fotbalovém hřišti a v parčíku, kde v neděli odpoledne vyhrává dechovka, se vrací domů.

Druhý okruh odstartovali stisknutím klaksonu na dvojkole manželé Míkovi. Na projížďku se vydali s třináctiletým psím kamarádem Fíkem. Ten je na podobné jízdy zvyklý a vše pohodlně pozoruje z vystlaného košíku. „Na předku dvoukola máme napsáno: Jezdi s úsměvem a nenadávej. Vzadu je rada: Jezdi pomalu a vychutnávej si přírodu nebo jezdi rychle a začleníš se do ní," upozornila Eva Míková.

Koloběžky jako dopravní prostředek si vybrala trojice účastníků z Petrovic a okolí. „Troufáme si určitě na čtyřicet kilometrů," řekl Jaroslav Skalník i za kamarády Tomáše Šimeru a Stanislava Pintu.

Na startu se objevil s kolem také ředitel sedlčanského učiliště Jiří Janů. „Já ale tentokrát nejedu, přišel jsem povzbudit jen náš tým Žluté šípy z učiliště, protože odpoledne musím odjet do Prahy." Ve skupince cyklistů z učiliště byla Iveta Pilíková z Libíně, která z dosavadních deseti ročníků vynechala jen dva. „Učilištní tým otevřel sezonu ale podstatně dřív, jezdíme na kole pravidelně úterky a čtvrtky – trasy tak do čtyřiceti kilometrů," poznamenala.

Poprvé se vydali do Sedlčan na otevírání cyklotras manželé Věra a Bohuslav Říhovi. „Na kole jezdíme rádi, není to rozhodně naše první letošní šlápnutí do pedálů. Akci jsme pojali spíš jako trénink, protože jsme nějaké kilometry absolvovali již z Milevska," poznamenali.

Sedlčanskem jezdí ráda také Hana Podlipská z Hrabří. „Poslední dva roky volíme s partnerem tu kratší trasu, protože s sebou bereme mého vnuka Jiříka," řekla nám s tím, že na kolo nedá dopustit a o dovolené nebo prodlouženém víkendu se rádi jedou kochat krásami Šumavy.

„V cíli po dojezdu bude u sedlčanské loděnice očekávat kapela a pohoštění v podobě špekáčků, hermelínů, koláčů, perníků. A za jízdu dostane každý certifikát," uvedla Štěpánka Barešová, tajemnice Sdružení obcí Sedlčanska a hlavní organizátorka. Marie Břeňová