K uzavření lůžek došlo v závěru loňského roku a Mediterra, která nemocnici provozuje, to odůvodnila nedostatkem lékařů. „Starosta Sedlčan Jiří Burian den před radou absolvuje další jednání k problematice nemocnice na Krajském úřadu Středočeského kraje a měl by radním sdělit, zda došlo k nějakému posunu nebo půjde jen o konstatování stále stejného stavu," sdělil místostarosta města Miroslav Hölzel.

Ilustrační foto.
Výluky vlaků se dotknou dopravy na mnoha místech středních Čech

„Vidím světélko na konci tunelu, které jsem ještě v lednu a únoru vůbec neviděl," vyjádřil se ke shánění erudovaných lékařů na březnovém zastupitelstvu ředitel nemocnice Vanžura a zdá se, že nemluvil úplně „do větru." Místostarosta potvrdil, že v závěru března se uskutečnilo setkání starosty Buriana s ředitelem sedlčanské nemocnice Romanem Vanžurou a novým jednatelem společnosti Mediterry Beranem.

„Jednatel ujišťoval starostu, že Mediterra shání intenzivně lékaře dál a že vede jednání se dvěma internisty, kteří by do Sedlčan mohli brzy nastoupit. Víme, že Všeobecná zdravotní pojišťovna dala společnosti Mediterra lhůtu k obnovení činnosti interny do konce dubna a termín nástupu tito lékaři nebudou zřejmě schopni dodržet. Jednatel Beran požádal starostu, zda by pomohl intervenovat na VZP ohledně prodloužení termínu. Pokud by pojišťovna neustoupila, tak projedná na kraji, zda by bylo možné v součinnosti s krajskými Oblastními nemocnicemi Příbram a Benešov personálně tuto dobu přibližně jednoho měsíce překlenout," sdělil místostarosta.

Autobus. Ilustrační foto.
Na stávku řidičů nejvíc doplatí Příbramsko

Místostarosta připomněl, že kraj od Mediterry chce předložit krizovou variantu s detailní analýzou o fungování nemocnice v případě, že by interní oddělení sice zaniklo, ale byly výrazně posíleny ambulantní služby. „Kraj požaduje předložit detailní rozbor, včetně úvazků jednotlivých lékařů a předložení uzavřených smluv se zdravotní pojišťovnou," poznamenal místostarosta. Zdůraznil, že stanovisko zastupitelstva je jednoznačné a platí usnesení, v němž má starosta Sedlčan plnou podporu k tomu, aby dále prosazoval a jednal o obnovení a zachování interního oddělení.

Marie Břeňová