V úterý si čtenáři přečetli, že zatímco na elektřině domácnosti letos ušetří několik stovek ročně, v případě vody musí odběratelé počítat s jejím zdražením. Od příštího roku si za vodu připlatí i odběratelé v Dobříši. Z dosavadních 58,80 korun za metr krychlový stoupne cena na 69,80 korun včetně DPH.

Průměrná cena vodného a stočného v České republice přesahuje 80 korun za metr krychlový. „V Dobříši, kde je cena vody dlouhodobě držena velmi nízko, přestože došlo k nárůstu ceny energií, materiálů, poplatků, daní a kde jsou především nutné investice do obnovy infrastruktury, je změna cen vodného i stočného nevyhnutelným krokem," oznámil před časem starosta Dobříše Stanislav Vacek. Novou cenu vodného a stočného schválili dobříšští zastupitelé 17. září v jednom z nejdůležitějších bodů jednání.

Středeční vydání informovalo o tom, že pracoviště budoucí Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy vzniknou v Příbrami, Jincích a Spáleném Poříčí. Včera to v Příbrami řekl ministr životního prostředí Richard Brabec po jednání s ministrem obrany Martinem Stropnickým (oba ANO) a zástupci obcí a krajů v Příbrami.

Brabce potěšil zájem obcí, které chtěly mít sídlo CHKO na svém území a předháněly se s nabídkami. „Trošku mi to připomínalo boj o příští olympiádu," uvedl. Přednost podle něj dostalo řešení, které se sledovalo od začátku, a to umístit detašovaná pracoviště s co nejnižšími náklady co nejblíže k lidem. Všechny tři pobočky by měly být správě CHKO poskytnuty zdarma. Brdský vojenský újezd bude koncem tohoto roku zrušen. Místo něj vznikne CHKO Brdy a rozsáhlé území, které po desetiletí využívali vojáci, se otevře veřejnosti a turistickému ruchu.

Klub českých turistů začne se značením tras pro výletníky po 1. lednu. Podle ministra Brabce zbývá ještě dořešit to, zda bude součástí Chráněné krajinné oblasti Brdy i Petráškova hora u Vacíkova, kde jsou známá ložiska zlata.

Ve čtvrtek si čtenáři přečetli článek o tom, že po letech diskuzí o osudu chátrající budovy bývalého kina v Dobříši začínají mít plány, jak s objektem naložit, jasnější obrysy. Pokud se je podaří naplnit, z budovy se stane společenský dům s mobilním sálem, kavárnou a klubovnami.

Projekt je v současné době v jednání, jak sdělil starosta Dobříše Stanislav Vacek. „Měl by zde vzniknout hlavní sál pro 168 sedících diváků s mobilním hledištěm, které by sloužilo pro taneční akce. Využitelné bude v případě úspěchu v žádosti o dotaci i foyer budovy, počítá se s kavárnou, dvěma klubovnami a malým přednáškovým sálem. Celý komplex bude zasazen do smysluplné zeleně a propojený se stávajícím dětským hřištěm. Doufáme, že zde vznikne i dvacet parkovacích míst, se kterými se původně nepočítalo," vyjádřil se starosta Vacek.

Dalšímu chátrání kina prozatím pomohla sanace, do které se nové vedení dobříšské radnice rozhodlo investovat peníze. Současně chtělo budovu ochránit před neoprávněným vstupem včetně opravy střechy.

Dřívější vedení Dobříše plánovalo pro bývalé kino formu Městského domu, což byl podle oponentů zbytečně nákladný projekt.

V pátečním vydání se Příbramský deník věnoval tomu, že v Příbrami by mohly přibýt cyklostezky i druhá železniční stanice. To Příbramskému deníku potvrdil ministr dopravy Dan Ťok.

Vedení města během nedávné schůzky informoval o tom, jaké jsou možnosti ohledně podpory rozvoje dopravní infrastruktury v okresním městě.

Státní fond dopravní infrastruktury totiž podporuje rovněž cyklostezky.

„Pokud bude mít vedení města zájem rozvíjet cyklostezky ve městě či napojením na Brdy, tak by tu byla možnost spolupráce a nalezení možnosti takovéto typy projektů financovat. Plus jsme se bavili, že bychom mohli pomoci při vybudování druhé železniční zastávky v Příbrami," sdělil mistr Dan Ťok. V případě, že město přichystá rozumný projekt, nebude jej problém podle ministra podpořit.

„Peněz ve fondu dopravní infrastruktury je na to dost. Pokud ale neznáme konkrétní projekt, tak mluvit o částce je složité," uzavřel ministr.