CHKO Brdy má svoje webové stránky, poznejte nové stezky (celý článek zde)

Od 1. ledna letošního roku mohou turisté poznávat Chráněnou krajinnou oblast Brdy. Mnoho lidí ale asi překvapí plno cedulí upozorňujících na zákaz vstupu do lesa i v místech mimo bývalé dopadovky, kde je všeobecně známo, že se tam nesmí kvůli munici. Cedule ale budou postupně mizet podle toho, jak bude armáda pokračovat s likvidací nebezpečné munice. Má na to ještě dva roky.

Některé oblasti ale zůstanou návštěvníkům zapovězeny napořád. Jedná se o již zmíněné dopadovky, tajný vojenský podzemní objekt „U Němých", posádkové cvičiště Brda nebo také vodní nádrže.

Na adrese brdy.ochranaprirody.cz pak můžete sledovat co je nového v CHKO Brdy a dočtete se i podrobnosti ohledně plánů péče o konkrétní oblasti v Brdech či o návrhu nových cyklostezek a tras pro pěší včetně naučných stezek.

Skvrny na omítce Svaté Hory by měly zmizet, tvrdí správce (celý článek zde)
Pohled na Příbram razantně změnila oprava Svaté Hory. Po několikaměsíční obnově za stamiliony korun už pozornost diváka dominantní červeň poutního místa neupoutá. Stěžejní barvou omítky je nyní žlutá.

Svatá Hora v novém kabátě.První dny po otevření areálu vyvolalo nové vzezření mezi návštěvníky rozporuplné reakce. Někteří si změnu pochvalují, někteří kritizují zejména barvu a stav omítky. Na průčelí se totiž objevily skvrny.

„Ty jsou pravděpodobně důsledkem vlhkosti. Jsme ubezpečováni, že zmizí," reagoval správce poutního místa Jan Traxler. Pokud by se tak nestalo, rozhodně uplatní pětiletou záruku na dílo.

Registrační značky na přání ponesou hlavně přezdívky (celý článek zde)
Hned první pracovní den v roce přicházeli majitelé aut na příbramský dopravní úřad se žádostmi o registrační značku na přání. „Jedná se především o přezdívky. Protože žádosti procházejí správním řízením, nebudu v názvech konkrétní," nechce porušit úřední etiketu vedoucí příbramského dopravního úřadu Jan Novák.

Od ledna letošního roku mají motoristé možnost pořídit si státní poznávací značku dle svého přání. Žádný masivní zájem se však podle Jana Nováka nekonal a do dnešního dne úřad registruje necelých dvacet žádostí, kterým bez jakýchkoliv problémů vyhověl.

Příbramské centrum povede dočasně Antonín Hejduk (celý článek zde)
Do ředitelského křesla příbramského Centra sociálních a zdravotních služeb usedne Antonín Hejduk. Pouze na dobu určitou. Dosavadního ředitele centra Dušana Strakulu vystřídá ve vedoucí pozici od února do konce března.

Rozhodla o tom rada města na pondělním jednání. Na pozici stálého ředitele centra je vypsáno řádné výběrové řízení, jehož proces nově řídit personální agentura.

Na otázku, proč radní ve vedení centra i další dva měsíce zbývající do zvolení definitivního ředitele neponechali Dušana Strakulu a k řešení zvolili tento postup, mluvčí Příbramskému deníku nevysvětlila.

Inkluze bude obtížná, shodují se ředitelé škol (celý článek zde)
Učitelé základních škol budou zřejmě brzy řešit, jak vyučovat děti bez poruch pozornosti společně s dětmi, které některými trpí. Někteří si změnu chválí, někteří ji kritizují. Jaký výsledek od společného vzdělávání očekávat?

Cesta do školy. Ilustrační fotografie.„Riziko společného vzdělávání je také ve vztahu k dětem v běžných školách. Tam, kde se bude brát ohled na děti, které nezvládnou tempo výuky, se bude výuka zpomalovat, nebude tolik času na dnes průměrné a podprůměrné žáky, kteří potřebují zvýšenou péči a celý pomyslný vláček pojede podle nejpomalejších vagónků," argumentoval ředitel speciální základní školy v Rožmitále Pavel Bártl.

Ve škole uplatňují tři vzdělávací programy a vyučují děti s poruchami chování a učení, děti s lehkou mentální retardací až po děti s těžkou mentální retardací i s autismem.