Pomocnou ruku Adře nabízejí v Příbrami převážně studenti

Problémy s výchovou, málo času na děti, nedostatek peněz na kroužky či doučování…
Je mnoho situací, které píše sám život, a ten se většinou celý odvíjí právě od dětství. Aby děti neztrácely svůj volný čas bezcílným bloumáním a našly motivaci, věnují se malým Příbramákům dobrovolníci ve spolupráci s humanitární organizací Adra. Ta otevřela v Příbrami dobrovolnické centrum, které sídlí v ulici Čs. Armády v objektu bývalých kasáren.

Oficiální otevření se před víkendem konalo za účasti koordinátorů Adry, zástupců města jako pronajímatele prostor, ale především hojného počtu studentů Gymnázia pod Svatou Horou, kteří nabídli pomocnou ruku s doučováním dětí, na nichž je založený startovací projekt Kamarád hledá kamaráda.

Jak pomoc Adry v Příbrami konkrétně funguje, vysvětluje dobrovolnice, koordinátorka projektu Marcela Puškárová, kterou malí Příbramáci mohou znát z loutkoherecké skupiny Zalezlíci. „Hlavním úkolem dobrovolníků bude pod vedením odborníků zpříjemnit a smysluplně naplnit volný čas dětí. Budou si s nimi povídat, předčítat knihy, pomáhat jim s učením do školy, nebo je doprovázet na procházky."
Mezi dobrovolníky jsou ponejvíce, jak jsme se zmínili, studenti svatohorského gymnázia.
Jedním z hlavních důvodů, které je vedou k pomoci druhým, je skutečnost, že se narodili do bezproblémové rodiny, a tak cítí, že mají „co dát".

Ředitelé škol pobyty studentů v zahraničí kvůli útoku neruší

Úterní útoky v Bruselu opět rozvířily debaty ohledně bezpečnosti v Evropě. V souvislosti s tím mnozí přehodnocují plány ohledně cestování do zahraničí. Také ředitelé škol nyní řeší, zda studenty vyšlou na výměnné pobyty.

„Pokud někdo nebude chtít vycestovat, nebudeme mu v rozhodnutí samozřejmě bránit. Zatím nemáme žádné zprávy od studentů či jejich rodičů, že by chtěli letošní cesty rušit," sdělila Deníku ředitelka příbramské hotelové školy Marcela Hodková.

Zatím tak plánované cesty do Anglie, Francie či Německa neruší. „Je strašné, co se děje. Ale nemyslím, že by se kvůli těmto tragickým událostem nějak zásadně změnilo dění světa co se týče cestování," dodala ředitelka.

Přestat cestovat je hloupost, říká studentka Alena Machová

Tragické události v Bruselu nenechávají v klidu ani bývalou studentku Gymnázia pod Svatou Horou v Příbrami Alenu Machovou. Ještě nedávno tam v rámci stáže nabírala zkušenosti na Velvyslanectví České republiky a už v té době se v „srdci Evropy" necítila zrovna bezpečně. „V úterý jsem celý den sledovala situaci aktuálně na belgickém zpravodajství a napjatě čekala, kdy mi přátelé z Belgie odepíší na Facebooku, že jsou v pořádku," vyznává se Alena Machová z obav, které nyní prožívá.

Co se týká bezpečnostní situace v Evropě, ta dvacetiletou studentku od cestování neodrazuje.
„Jsem optimista a nebojím se nikam cestovat. Zřejmě v příštích čtrnácti dnech, či dokud bude vysoký stupeň nebezpečí, do Bruselu nepoletím, ale nevidím důvod, proč později ne," říká Alena Machová.