VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfka londýnského baru Wendy Stoklasová: Craig v „bondovském“ stylu nepopíjel

Příbram – Protřepat, nemíchat. Takovou přípravu koktejlu očekávala rodačka z Příbrami Wendy Stoklasová, když se k ní na bar posadil představil Jamesa Bonda Pierce Brosnan. Nakonec prý přišlo ale zklamání.To, že se stala barmankou a posléze šéfkou prestižního londýnského baru, nebyl ale vždy její sen. Studovala dokonce žurnalistiku. Co se stalo, že nakonec míchá koktejly v prestižnějším londýnském baru? Jaké koktejly nyní „frčí" a jaké by doporučila na oslavu konce roku? To prozradila v následujícím rozhovoru.

30.12.2015
SDÍLEJ:

Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Foto: Oblix restaurant

To, že jste se stala barmankou a posléze šéfkou prestižního londýnského baru Oblix, nebyl vždy váš sen. Studovala jste dokonce žurnalistiku. Co se stalo, že nakonec mícháte koktejly v jednom z nejprestižnějším londýnském baru?
Barmanství mě začalo bavit na brigádě během střední školy. Postupně jsem se stále zlepšovala, navštěvovala kurzy. Barmanství jsem se věnovala i během studia na vysoké škole. Po dostudování žurnalistiky jsem pracovala jako sportovní redaktorka, ale zjistila jsem, že mě to tolik nenaplňuje a odjela jsem do Anglie. V začátcích mi s bydlením pomohl známý a práci v hotelu jsem naštěstí sehnala poměrně rychle.

Bar navštěvují i hollywoodské hvězdy. Je pravda, že jste koktejl míchala i představitelům Jamese Bonda? A jak je to s bondovským pravidlem protřepat, nemíchat?
Za těch pět let jsem tam několik Jamesů Bondů potkala. Když přišel Pierce Brosnan, tak jsem předpokládala, že koktejl připravím ve stylu protřepat, nemíchat. Přišlo ale zklamání. Objednal si martini a požádal, ať mu koktejl zamíchám a přidám olivu. V případě dalšího Bonda, Jamese Craiga, který je mimochodem velký sympaťák, na martini ani nedošlo. Objednal si skotskou Macallan na ledu. Takže ani v tomto případě se popíjení v „bondovském" stylu nekonalo.

Úspěch většinou nepřichází sám od sebe, není to jen o štěstí. Co za ním ve vašem případě stojí?
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig.
Začátky byly krušné. Za výplatu, která byla zhruba 800 liber, bych sotva zaplatila nájem. Je za tím hodně práce, výzev. Pracuji pět dní v týdnu, ale víkendy úplně volné nemám. Víceméně jsem v baru, kdy je potřeba. Moje pozice už ale není ani tolik o tom, abych byla za barem, ale spíše o zjišťování, že hosté jsou spokojení. Když je ale napilno, tak mažu za bar. Přeci jen jako host nechcete vystresovaného barmana, ale chcete se s ním pobavit i o tom, co budete pít.


Co pro vás byla největší výzva?
Když jsem se v Oblixu stala šéfovou a musela jsem se během chvíle naučit spoustu nových věcí, kterým bych se v předchozím baru učila tak deset let. Najednou jsem se musela postarat i o vypisování mezd, rozdělování úkolů a být šéf. Naštěstí jsem kolem sebe měla přátele, kteří mi byli oporou.

Kolik koktejlů za večer namícháte?
To se velmi těžko odhaduje. Ale když uvážím, že mrakodrapem denně projde zhruba 25 tisíc lidí a zajít mohou jen do tří restaurací, tak denní počet objednávek jde do tisíců.

Ve filmech běžně vidíme barmany coby psychology a důvěrníky. Jak moc je tato představa blízká realitě?
Právě, že to vůbec realitě nijak vzdálené není. S některými hosty se po nějaké době i sblížíte, poznáte jejich rodinu, jejich přátele a to se pak často barman octne téměř v roli důvěrníka, řeší se zásnuby i rozvody,…

Liší se kultura popíjení v Anglii od té v Česku?
Nechci generalizovat, to by fér nebylo. Ale nelze popřít, že kulturu popíjení v Česku ovlivnilo to, že několik desítek let jsme měli zavřené hranice. Češi jsou tak spíše konzervativnější a nejsou tolik přístupní experimentům,… Je důležité, když hosté umí slušně říct, že se jim něco nelíbí. My pak máme možnost jeho zážitek zachránit a může odejít i tak spokojený. Pokud ale zpětnou vazbu barman dostane až třeba prostřednictvím sociálních sítí, tak už s tím může sotva něco udělat.

"Za posledních pět let se ale změnilo třeba podávání. Koktejly se už nepijí jen ze skleniček, ale i z nejrůznějších pohárků. Některé vypadají třeba jako načepýřený kohout. Je to o tom, jak chcete být zábavní, šokovat, nabídnout určité divadýlko."


Míchání koktejlů je spojené z velké části i s vizuálním vjemem. Podléhají i koktejly módě?
To ani není o tom, co se nyní pije. V Anglii v tomto ohledu nejsou většinou příliš konzervativní. Takže rádi zkouší nové chutě. Pije se jak klasika, tak i bláznivější koktejly. Za posledních pět let se ale změnilo třeba podávání. Koktejly se už nepijí jen ze skleniček, ale i z nejrůznějších pohárků. Některé vypadají třeba jako načepýřený kohout. Je to o tom, jak chcete být zábavní, šokovat, nabídnout určité divadýlko. Přeci jen je to i o zážitku. Takže sami návštěvníci baru se do míchání zapojí a tvoří.

K tomu patří i určitá dávka kreativity…
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Co se vzhledu týče, tak k těm výstřednějším patřil například blikající koktejl. S recepty na bláznivé koktejly častokrát přišli i hosté. Po ochutnání jsem byla často překvapená, na čem si jsou hosté schopní pochutnat. (smích) Ale proti gustu,… Jinak určitou dobu byly oblíbené koktejly s kouřovým efektem. Pozornost si získala i molekulární mixologie, která umožňuje vytvoření větší intenzity a rozmanitosti chutí, chuťových kombinací a různých způsobů podání nápojů, například pomocí gelů, prášků, pěn, atomizovaného spreje a podobně. Barman musí být stále opatrnější, přeci jen nesprávným poměrem přísad by mohl hostovi i ublížit.

Z jakých nejméně tradičních kombinací jste koktejl připravovala?
Hodně se využívají ingredience z kuchyně. Třeba do Krvavé Marry přidáváme špek z grilovaných kuřat,… Inspirace nemá hranice. Moc ráda se nechám ovlivnit knihami, hudbou, návštěvou designových obchodů, tím, co ochutnám v restauraci. Inspirace nemá hranice.

Zarazí vás po letech ještě něco?
Asi se nikdy nepřestanu divit, když si někdo objedná neuvěřitelně drahou whisky a smíchá to s kolou.

Co je pro vás největší zadostiučinění?
Když si host objedná nějaký neobvyklý drink a zaujme natolik i ostatní v baru, že si nápoj objednají taky. Když se smějí, když se baví a pochutnají si. A pak si prohlíží lístek a říkají: „No tak co si ještě dáme, co dalšího nového přijde?" To je nejvíc.

Jaký koktejl byste doporučila pro oslavy začátku nového roku?
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig.
Hlavní je být s vašimi blízkými. Proto bych doporučila nevybírat nic, co zabere příliš času. Já jsem si letos připravila Negroni, což je koktejl, který v originální verzi tvoří jedna část ginu, jedna částí sladkého vermouthu a jedna část Campari Bitter. To moje je půl na půl dva druhy ginu, dva druhy vermouthu a Aperol na půl s Campari.


Chcete se vrátit do Česka?
Zatím o tom neuvažuji. Myslím, že když žijete nějakou dobu v zahraničí, tak vás to ovlivní, názorově změní. To se stalo i mně. Už mám asi jiná očekávání a jiné standardy. Londýn miluji. Nedá se porovnat i třeba kvalita potravin a dostupnost surovin v Londýně a v Česku. Pokud jste mladý a ambiciózní, tak tam máte možnost získat řadu zkušeností, které vám otevřou dveře zase někde jinde. Žije se tam rychle. Vzhledem k tomu, že partner je Australan, tak je možné, že skončíme třeba právě v Austrálii.

Co byste poradila těm, kteří se chystají do Anglie?
Asi být vytrvalí. Nečekat všechno hned a za hodně peněz. Měli by být pokorní, ochotní se stále učit a nevzdávat to po roce. Češi ale mají v Anglii dobrou pověst, platí za spolehlivé pracanty.

Váš další sen?
Asi si otevřít jógové studio a restauraci orientovanou na zdravý životní styl.

Další rozhovory s Příbramáky, kteří šli za svým snem, najdete zde.

Negroni podle WendyKoktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Originální verze:                   
(poměr 1:1:1 )
- Gin
- sladký vermut
- Campari Bitter


Negroni podle Wendy:- půl na půl 2 druhy ginu
- 2 druhy vermutu
- Aperol na půl s Campari
 


 

Autor: Kateřina Chourová

30.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Technici v ostatních průmyslových oborech jinde 26 000 Kč Technici v ostatních průmyslových oborech jinde neuvedení Technicko - hospodářský pracovník. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: technicko - hospodářský pracovník, Požadavky: ŘP sk. B výhodou, znalost práce na PC (word, excel), spolehlivost, samostatnost , Náplň práce: zpracování objednávek, příjem a kontrola faktur, vedení skladu, Zaměstnanecké výhody: příspěvek na penzijní pojištění, závodní stravování, Nástup možný ihned. Mzda: 26 000,- Kč, Kontakt: Kakus Robert Ing., tel.: 733 126 873 (po - pá 11:00 - 15:00 hod.), e-mail: kakus@intos-praha.cz, i osobně (Radětice 67, po+st+čt+pá 9:00 - 14:00 hod.), Místo výkonu práce: INTOS s.r.o., provozovna Radětice 67, 26231 Milín. Pracoviště: Intos s.r.o., provozovna [067], 262 31 Milín. Informace: Robert Kakus, +420 733 126 873. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Uklízeči a pomocníci ve zdravotnických a sociálních zařízeních Pracovníci úklidu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: pracovníci úklidu, OC, Zaměstnanecké výhody: stravování v Centru, příspěvek z FKSP na oběd a penzijní připojištění, 5-6 týdnů dovolené, poskytování volna z fondu pracovní doby pro využití rehabilitace, kadeřnice a pedikůry zaměstnanci Centra - 2 hodiny v každém kalendárním měsíci, Nástup: od 1.11.2018. Mzda: 12 200,- Kč, Kontakt: Ottová Zuzana, tel.: 318 679 412 (7:00 - 14:00 hod.), e-mail: sekretariat@centrumrozmital.cz, i osobně (kancelář Centra pí Ottová), Místo výkonu práce: Centrum Rožmitál pod Třemšínem, poskytovatel sociálních služeb, Na spravedlnosti 589, 26242 Rožmitál pod Třemšínem. Pracoviště: Centrum rožmitál pod třemšínem, poskytovatel sociálních služeb [086], Na spravedlnosti, č.p. 589, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem. Informace: Zuzana Ottová, +420 318 679 412. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 12 200 Kč Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: pomocní kuchaři, OC, Pracovní doba dle naplánovaných směn, nepřetržitý propvoz, krátká a dlouhá směna, po tříměsíční zkušební době osobní ohodnocení. Vyžadujeme - pracovní nasazení, schopnost týmové spolupráce i samostatnost, vstřícnost, spolehlivost při plnění pracovních úkolů, výpis z rejstříku trestu. , Zaměstnanecké výhody: pracovní smlouva na dobu neurčitou, osobní ohodnocení, pravidelné půlroční odměny, stravování v Centru, příspěvek z FKSP na oběd a penzijní pojištění, 5 týdnů dovolené, poskytování volna z fondu pracovní doby pro využití rehabilitace, kadeřnice a pedikůry zaměstnanci Centra - 2 hodiny v každém kalendárním měsíci., Nástup: od 1.10.2018. Mzda: 12 200,- Kč, Kontakt: Ottová Zuzana, tel.: 318 679 412 (7:00 - 14:00 hod.), e-mail: sekretariat@centrumrozmital.cz, Místo výkonu práce: Centrum Rožmitál pod Třemšínem, poskytovatel sociálních služeb, Na spravedlnosti 589, 26242 Rožmitál pod Třemšínem. Pracoviště: Centrum rožmitál pod třemšínem, poskytovatel sociálních služeb [086], Na spravedlnosti, č.p. 589, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem. Informace: Zuzana Ottová, +420 318 679 412. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 12 200 Kč Mechanici a opraváři osobních automobilů Automechanici. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: automechanici, Přijmeme pracovníka na pozici automechanik. Požadujeme vyučení v oboru, pracovitost, spolehlivost, flexibilitu, praxe výhodou. Nabízíme práci v příjemném malém kolektivu, příspěvek na stravování. Možnost práce na zkrácený úvazek., Nástup možný ihned na dobu neurčitou. Mzda: 12 200,- až 30 000,- Kč, Kontakt: Lalák, tel.: 702 093 483, Místo výkonu práce: Václav Lalák, Zahradní č.p. 1242, 264 01 Sedlčany. Pracoviště: Václav lalák, sedlčany, Zahradní, č.p. 1242, 264 01 Sedlčany. Informace: Lalák, +420 702 093 483.

Miroslav Slepička je odnášen na nosítkách ze hřiště. Zlomil si kotník.
22

Slepička se v noci podrobí operaci

Karviná v ofenzivně laděném utkání porazila Příbram 4:1.
22

Strůjcem příbramské porážky byl bosenský záložník Letić

Ze světových her v Koreji přivezl berounský hasič medaile

Chungju (Jižní Korea) /FOTOGALERIE/ - Až v Jižní Koreji se od 10. do 17. září činili dva hasiči ze středních Čech. Dušan Plodr z berounské stanice profesionálů a jeho kolega Radek Kladiva z Vlašimi se ve městě Chungju zúčastnili 13. Světových hasičských her. 

Dobříš ocení významné osobnosti

Dobříš - Už jedenáct let se udělují Ceny města Dobříš osobnostem, které se významně zasadily o rozvoj města nebo o jeho dobré jméno. Nejinak tomu bude i tento víkend.

K PID se od října připojí všechny vlaky v kraji

Střední Čechy - Zásadní změna týkající se možnosti placení za jízdné čeká od počátku října cestující jezdící po středních Čechách vlakem. Bude plně dokončena integrace železnice na území kraje do systému Pražské integrované dopravy (PID). Včetně nového zavedení tarifních pásem 8 a 9.

Primář chirurgie: Spektrum našich operací se velmi blíží pražským pracovištím

Příbram /ROZHOVOR/ - MUDr. Jiří Svoboda je primářem chirurgického oddělení v Oblastní nemocnici v Příbrami již sedm let. Zajímá vás, jaká byla jeho cesta do Příbrami, i když o sobě říká, že je čistokrevný Pražák? A chcete vědět, v jakém sportu se stále účastní různých mistrovství světa nebo Evropy? Odpověď na tyto otázky najdete v následujícím rozhovoru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT