VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfka londýnského baru Wendy Stoklasová: Craig v „bondovském“ stylu nepopíjel

Příbram – Protřepat, nemíchat. Takovou přípravu koktejlu očekávala rodačka z Příbrami Wendy Stoklasová, když se k ní na bar posadil představil Jamesa Bonda Pierce Brosnan. Nakonec prý přišlo ale zklamání.To, že se stala barmankou a posléze šéfkou prestižního londýnského baru, nebyl ale vždy její sen. Studovala dokonce žurnalistiku. Co se stalo, že nakonec míchá koktejly v prestižnějším londýnském baru? Jaké koktejly nyní „frčí" a jaké by doporučila na oslavu konce roku? To prozradila v následujícím rozhovoru.

30.12.2015
SDÍLEJ:

Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Foto: Oblix restaurant

To, že jste se stala barmankou a posléze šéfkou prestižního londýnského baru Oblix, nebyl vždy váš sen. Studovala jste dokonce žurnalistiku. Co se stalo, že nakonec mícháte koktejly v jednom z nejprestižnějším londýnském baru?
Barmanství mě začalo bavit na brigádě během střední školy. Postupně jsem se stále zlepšovala, navštěvovala kurzy. Barmanství jsem se věnovala i během studia na vysoké škole. Po dostudování žurnalistiky jsem pracovala jako sportovní redaktorka, ale zjistila jsem, že mě to tolik nenaplňuje a odjela jsem do Anglie. V začátcích mi s bydlením pomohl známý a práci v hotelu jsem naštěstí sehnala poměrně rychle.

Bar navštěvují i hollywoodské hvězdy. Je pravda, že jste koktejl míchala i představitelům Jamese Bonda? A jak je to s bondovským pravidlem protřepat, nemíchat?
Za těch pět let jsem tam několik Jamesů Bondů potkala. Když přišel Pierce Brosnan, tak jsem předpokládala, že koktejl připravím ve stylu protřepat, nemíchat. Přišlo ale zklamání. Objednal si martini a požádal, ať mu koktejl zamíchám a přidám olivu. V případě dalšího Bonda, Jamese Craiga, který je mimochodem velký sympaťák, na martini ani nedošlo. Objednal si skotskou Macallan na ledu. Takže ani v tomto případě se popíjení v „bondovském" stylu nekonalo.

Úspěch většinou nepřichází sám od sebe, není to jen o štěstí. Co za ním ve vašem případě stojí?
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig.
Začátky byly krušné. Za výplatu, která byla zhruba 800 liber, bych sotva zaplatila nájem. Je za tím hodně práce, výzev. Pracuji pět dní v týdnu, ale víkendy úplně volné nemám. Víceméně jsem v baru, kdy je potřeba. Moje pozice už ale není ani tolik o tom, abych byla za barem, ale spíše o zjišťování, že hosté jsou spokojení. Když je ale napilno, tak mažu za bar. Přeci jen jako host nechcete vystresovaného barmana, ale chcete se s ním pobavit i o tom, co budete pít.


Co pro vás byla největší výzva?
Když jsem se v Oblixu stala šéfovou a musela jsem se během chvíle naučit spoustu nových věcí, kterým bych se v předchozím baru učila tak deset let. Najednou jsem se musela postarat i o vypisování mezd, rozdělování úkolů a být šéf. Naštěstí jsem kolem sebe měla přátele, kteří mi byli oporou.

Kolik koktejlů za večer namícháte?
To se velmi těžko odhaduje. Ale když uvážím, že mrakodrapem denně projde zhruba 25 tisíc lidí a zajít mohou jen do tří restaurací, tak denní počet objednávek jde do tisíců.

Ve filmech běžně vidíme barmany coby psychology a důvěrníky. Jak moc je tato představa blízká realitě?
Právě, že to vůbec realitě nijak vzdálené není. S některými hosty se po nějaké době i sblížíte, poznáte jejich rodinu, jejich přátele a to se pak často barman octne téměř v roli důvěrníka, řeší se zásnuby i rozvody,…

Liší se kultura popíjení v Anglii od té v Česku?
Nechci generalizovat, to by fér nebylo. Ale nelze popřít, že kulturu popíjení v Česku ovlivnilo to, že několik desítek let jsme měli zavřené hranice. Češi jsou tak spíše konzervativnější a nejsou tolik přístupní experimentům,… Je důležité, když hosté umí slušně říct, že se jim něco nelíbí. My pak máme možnost jeho zážitek zachránit a může odejít i tak spokojený. Pokud ale zpětnou vazbu barman dostane až třeba prostřednictvím sociálních sítí, tak už s tím může sotva něco udělat.

"Za posledních pět let se ale změnilo třeba podávání. Koktejly se už nepijí jen ze skleniček, ale i z nejrůznějších pohárků. Některé vypadají třeba jako načepýřený kohout. Je to o tom, jak chcete být zábavní, šokovat, nabídnout určité divadýlko."


Míchání koktejlů je spojené z velké části i s vizuálním vjemem. Podléhají i koktejly módě?
To ani není o tom, co se nyní pije. V Anglii v tomto ohledu nejsou většinou příliš konzervativní. Takže rádi zkouší nové chutě. Pije se jak klasika, tak i bláznivější koktejly. Za posledních pět let se ale změnilo třeba podávání. Koktejly se už nepijí jen ze skleniček, ale i z nejrůznějších pohárků. Některé vypadají třeba jako načepýřený kohout. Je to o tom, jak chcete být zábavní, šokovat, nabídnout určité divadýlko. Přeci jen je to i o zážitku. Takže sami návštěvníci baru se do míchání zapojí a tvoří.

K tomu patří i určitá dávka kreativity…
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Co se vzhledu týče, tak k těm výstřednějším patřil například blikající koktejl. S recepty na bláznivé koktejly častokrát přišli i hosté. Po ochutnání jsem byla často překvapená, na čem si jsou hosté schopní pochutnat. (smích) Ale proti gustu,… Jinak určitou dobu byly oblíbené koktejly s kouřovým efektem. Pozornost si získala i molekulární mixologie, která umožňuje vytvoření větší intenzity a rozmanitosti chutí, chuťových kombinací a různých způsobů podání nápojů, například pomocí gelů, prášků, pěn, atomizovaného spreje a podobně. Barman musí být stále opatrnější, přeci jen nesprávným poměrem přísad by mohl hostovi i ublížit.

Z jakých nejméně tradičních kombinací jste koktejl připravovala?
Hodně se využívají ingredience z kuchyně. Třeba do Krvavé Marry přidáváme špek z grilovaných kuřat,… Inspirace nemá hranice. Moc ráda se nechám ovlivnit knihami, hudbou, návštěvou designových obchodů, tím, co ochutnám v restauraci. Inspirace nemá hranice.

Zarazí vás po letech ještě něco?
Asi se nikdy nepřestanu divit, když si někdo objedná neuvěřitelně drahou whisky a smíchá to s kolou.

Co je pro vás největší zadostiučinění?
Když si host objedná nějaký neobvyklý drink a zaujme natolik i ostatní v baru, že si nápoj objednají taky. Když se smějí, když se baví a pochutnají si. A pak si prohlíží lístek a říkají: „No tak co si ještě dáme, co dalšího nového přijde?" To je nejvíc.

Jaký koktejl byste doporučila pro oslavy začátku nového roku?
Koktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig.
Hlavní je být s vašimi blízkými. Proto bych doporučila nevybírat nic, co zabere příliš času. Já jsem si letos připravila Negroni, což je koktejl, který v originální verzi tvoří jedna část ginu, jedna částí sladkého vermouthu a jedna část Campari Bitter. To moje je půl na půl dva druhy ginu, dva druhy vermouthu a Aperol na půl s Campari.


Chcete se vrátit do Česka?
Zatím o tom neuvažuji. Myslím, že když žijete nějakou dobu v zahraničí, tak vás to ovlivní, názorově změní. To se stalo i mně. Už mám asi jiná očekávání a jiné standardy. Londýn miluji. Nedá se porovnat i třeba kvalita potravin a dostupnost surovin v Londýně a v Česku. Pokud jste mladý a ambiciózní, tak tam máte možnost získat řadu zkušeností, které vám otevřou dveře zase někde jinde. Žije se tam rychle. Vzhledem k tomu, že partner je Australan, tak je možné, že skončíme třeba právě v Austrálii.

Co byste poradila těm, kteří se chystají do Anglie?
Asi být vytrvalí. Nečekat všechno hned a za hodně peněz. Měli by být pokorní, ochotní se stále učit a nevzdávat to po roce. Češi ale mají v Anglii dobrou pověst, platí za spolehlivé pracanty.

Váš další sen?
Asi si otevřít jógové studio a restauraci orientovanou na zdravý životní styl.

Další rozhovory s Příbramáky, kteří šli za svým snem, najdete zde.

Negroni podle WendyKoktejl od Wendy Stoklasové ochutnal i Daniel Craig. Originální verze:                   
(poměr 1:1:1 )
- Gin
- sladký vermut
- Campari Bitter


Negroni podle Wendy:- půl na půl 2 druhy ginu
- 2 druhy vermutu
- Aperol na půl s Campari
 


 

Autor: Kateřina Chourová

30.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 20 000 Kč

Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodejci/ administrativa. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: prodejci/ administrativa, Náplní pracovní pozice je prodej dřevomateriálu ve firemní prodejně, zpracovávání nabídek/poptávek, nákupy zboží, jednání s dodavateli, skladové hospodářství, administrativní odpisy materiálu, atd., Požadujeme: Odolnost vůči stresu, pečlivost, osobní zodpovědnost., Nástup možný ihned. Mzda: 20 000,- Kč, Kontakt: Nováková Kateřina, e-mail: novakova@biossro.cz, Místo výkonu práce:BIOS s.r.o., U Pivovaru č.p. 1898, Dobříš. Pracoviště: Bios s.r.o., U Pivovaru, č.p. 1898, 263 01 Dobříš. Informace: Kateřina Nováková, .

Gastronomie - Gastronomie Cukrář, moučníkář 89 Kč

Cukráři (kromě šéfcukrářů) Cukrář/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 89.2 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: cukrář/ka, Jedná se o výrobu zákusků a dortů.Ranní směna., Zkrácený pracovní úvazek cca30 hod., nebo dle domluvy., Požadavky:, vyučení není podmínkou, praxe a zkušenost v tomto oboru výhodou, Nástup od září 2018. Mzda: 89,20/hod., Kontakt: p.Vaněrková, tel.: 724 308 880, 318 632 588, od 8:00 do 13:00 hod.e-mail: pekarnauran@gmail.com, Místo výkonu práce:Roman Vaněrka, Pekárna a cukrárna Uran, Plzeňská 74, Příbram 1. Pracoviště: Pekárna a cukrárna uran, Plzeňská, č.p. 74, 261 01 Příbram 1. Informace: Vaněrková, +420 724 308 880,318 632 588.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 18 000 Kč

Přepážkoví pracovníci na poštách Pracovníci přepážky. Požadované vzdělání: úsv. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: pracovníci přepážky, Jak bude vypadat váš pracovní den:, - ráno si v týmu řekneme tipy pro dnešní den, - naladíte se do dobré nálady a s úsměvem otevřete přepážku, - budete pomáhat lidem odeslat poštu, vyplácet poukázky a důchody, vydávat balíčky, - během dne zároveň prodáváte poštovní ceniny a další služby, - nabízíte zákazníkům služby našich partnerů, které jim mohou usnadnit život , - jste k dispozici pro radu či informaci, Hodíte se k nám, protože:, - baví Vás kontakt s lidmi, - v práci máte rád/a pořádek, - jste týmový hráč a rád/a se učíte, - práce s počítačem pro Vás není problém, - máte středoškolské vzdělání s maturitou, Proč pracovat právě u nás?, - naučíme Vás vše, co budete k práci u nás potřebovat, - za odvedenou práci Vás odměníme motivující mzdou, - volno si užijete o 5týdenní dovolené, Máme pro Vás i další benefity (stravenky v hodnotě 70 Kč, ubytování ve firemních rekreačních zařízeních, příspěvky na dovolenou a dětské tábory, volno pro rodiče, aj.)., Uzavřeme s Vámi pracovní smlouvu na dobu určitou 1 rok a pokud se Vám bude u nás líbit, prodloužíme na dobu neurčitou. Lze i na zkrácený úvazek., Nástup: od 1.8.2018 na dobu určitou (smlouva na 1 rok). Mzda: 18 000,- až 20 600,- Kč, Kontakt: Procházková Romana Ing., tel.: 954 401 416, e-mail: prochazkova.romana@cpost.cz, Místo výkonu práce: ČESKÁ POŠTA, státní podnik- Nový Knín, náměstí Jiřího z Poděbrad č.p. 2, 262 03 Nový Knín. Pracoviště: Česká pošta, státní podnik- nový knín, náměstí Jiřího z Poděbrad, č.p. 2, 262 03 Nový Knín. Informace: Romana Procházková, +420 954 401 416.

Výroba - Výroba Kvalitáři a testovači výrobků 19 000 Kč

Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů) Laborant/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: laborant/ka, Požadujeme: SŠ vzdělání chemického směru, znalost analytické a anorganické chemie a běžně používaných spektrálních metod. Základní znalost práce na PC, pečlivost, komunikativnost, manuální zručnost, ochotu dále se vzdělávat., Nabízíme: zázemí stabilní společnosti s dlouhodobou působností v dané oblasti, práci na hlavní pracovní poměr, možnost dalšího vzdělávání, pracovní oděv jeho praní a údržba, příspěvek na životní a penzijní pojištění, dotované závodní stravování 25,- Kč za oběd, příspěvek na kulturní a sportovní aktivity, 5 týdnů dovolené, náborový příspěvek ve výši 20 000,- Kč., Nástup možný ihned na dobu určitou. Mzda: 19 000,- Kč, Kontakt: Kadlecová Blanka, tel.: 318 470 246, 601 090 968, e-mail: kadlecova@kovopb.cz, Místo výkonu práce: Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., Kovohutě č.p. 530, Příbram VI-Březové Hory. Pracoviště: Kovohutě příbram nástupnická, a.s., Kovohutě, č.p. 530, 261 01 Příbram 1. Informace: Blanka Kadlecová, +420 318 470 246,601 090 968.


Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry
14

Šílené podmínky. Berousek prodával tygry Vietnamcům kvůli čínské medicíně

Přes suché a horké počasí letošního roku někteří nezodpovědní lidé hazardují a rozdělávají oheň v lese. Rozdělání ohně je porušením zákona o lesích a za daný přestupek je stanovena pokuta do výše patnácti tisíc korun.
5

Policisté řešili rozdělávání ohně a stanování v CHKO

Větší hrozba, než nehody: to, co nosí lidé v hlavě

Střední Čechy – Očkování proti pneumokoku. Jedna z prvních otázek, s níž se setkává každý, kdo řeší přijetí někoho ze svých blízkých do domova seniorů či obdobného zařízení. Pro leckoho je to překvapení. O invazivním pneumokoku se moc neví.

Tygři na porážku: Padla tři obvinění

Člen slavného cirkusového rodu Ludvík Berousek čelí podezření, že prodával tygry do vietnamských restaurací. Policisté a celníci v pondělí provedli razii v Berouskově zooparku v Bášti u Prahy a také v tržnici SAPA v Praze-Libuši.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Hrozit ze vsi na Příbramsku bombami v Praze nebyl dobrý nápad

Střední Čechy – Pobavit se ohlášením jedné nálože podezřelému nestačilo – zavolal proto anonymně na městskou policii s upozorněním, že na Václaváku – tedy na Václavském náměstí v centru Prahy – jsou uloženy bomby čtyři. Udělal to jen tak – rozhodně ne proto, aby někde za bukem sledoval cvrkot, který jeho telefonát vyvolá (což u podobných skutků rozhodně nebývá ojedinělou pohnutkou).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT