"Věcné důvody, které vedou k tomu, že armáda opustí tento prostor, byly natolik pádné, že v poměru hlasování 6:1 uspěl návrh," řekl ČTK zpravodaj výboru k předloze Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Předpokládá, že se stejně zachová příští týden i Senát jako celek, pokud se k předloze neobjeví nějaké zásadní připomínky.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) návrh obhajoval s tím, že brdský újezd už ztratil účel určení. Podle ministra armáda tímto krokem ušetří 70 milionů korun. Stropnický zdůraznil, že armáda nepotřebuje újezdy dimenzované pro 115.000 vojáků, když nyní jich je 21.000. Spolu se zrušením brdského újezdu se mají zmenšit i další výcvikové prostory.

Středočeský kraj pochybuje o tom, že bude včas dokončena pyrotechnická očista území, a obávají se developerské činnosti a znečištění vodních zdrojů. Jsou taky proti změnám hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem, kterému má část území připadnout. Podle Středočechů by se hranice obou krajů měly měnit pouze po vzájemné dohodě.

Armáda tvrdí, že újezd bude zbaven munice do konce roku 2017 tak, jak to stanoví plán. Ochrana přírody má být zaručena tím, že den po zrušení újezdu bude v Brdech vyhlášena chráněná krajinná oblast. Po zrušení újezdu vznikne na jeho území na počátku příštího roku šest nových obcí, které budou v letech 2016 a 2017 dostávat dvojnásobek částky, jež by jim jinak připadla z rozpočtového určení daní.

Pokud bude návrh zákona platit, uvolní se asi 42.000 z celkové rozlohy zhruba 129.600 hektarů vojenských újezdů. Hranice změní újezdy Boletice, Březina, Hradiště a Libavá.