„Svatební obřad na Plešivci, u Čertovy kazatelny, už jsem absolvoval několikrát. Letos už dvakrát,“ říká jinecký starosta Josef Hála, který se netají tím, že je pro každou legraci, i když si obřad na kopci žádá jak u něj, tak u svatebčanů fyzickou kondici. Plešivec i jeho okolí je opředeno tajemnými příběhy a to je pro páry lákavé. Třeba Petrovice i když mají krásnou obřadní síň se vším všudy, není vždy vysněným místem k sezdání. Větší přitažlivost mají v létě místa v přírodě jako třeba rozhledna, louka, oblíbený strom nebo soukromý pozemek.

Jak jsem mluvil s koněm aneb Léčebna Skalka. Komedie, která rozesměje i zahřeje ve večerní atmosféře lesního divadla Skalka v Novém Podlesí.
Lesní divadlo Skalka hraje ještě v pátek a v sobotu

„Pamatuji se na paní, bylo jí přes 50 let. Chtěla oddat pod rozhlednou Kuníček v 18.11 hodin, to byla právě doba západu slunce. No, moc rád jsem jí vyhověl,“ vzpomíná starosta Petrovic Petr Štěpánek, jenž si kvůli svatebnímu obřadu navlékne odznak na krk maximálně dvanáctkrát za rok a z toho osmkrát snoubence oddá mimo svatební síň.

Páry, které při obřadu nechtějí čelit žáru slunce, komárům nebo povětří, raději volí komfortnější prostory, třeba ty zámecké. Které mají největší oblibu a pamatuje Příbramsko nějakou kuriózní svatbu?

Na Příbramsku se budoucím novomanželům nabízí hned několik zámeckých prostor.

K nejoblíbenějším patří ty v Dobříši, kde lze uzavřít i církevní obřad. Termíny je ale nutné rezervovat na dobříšské matrice nejlépe s ročním předstihem. Mnozí svatebčané pak svůj velký den realizují v poněkud netypickém duchu. Zvláštním zážitkem byl třeba přílet snoubenců vrtulníkem do francouzského parku. Oblíbené, a to zejména u ruských svatebčanů, je i využití dronu, multikoptéry, kterou řídí fotograf s vysílačkou. Poslední novinkou je otevření společenských prostor loni zrekonstruované Svaté Hory pro civilní sňatky. Své „ano“ si snoubenci řekli také v areálu dolu Vojtěch, v Kounicově vile nebo v helikoptéře. Podle matrikářky městského úřadu v Příbrami Heleny Ziopulosové si mladí vybírají netradiční místa ke svatbám čím dál častěji.

Již dva roky je možnost prohlédnout si bývalý železnorudný důl Skalka. Najdete ho v Mníšku pod Brdy a je zajímavý nejen svou historií a rozsahem.
Důl Skalka je fascinující svou minulostí i přítomností

„Počet obřadů konaných mimo radnici opravdu rok od roku stoupá. Například v předminulém roce jsme z celkového počtu 136 obřadů, měli osm církevních a dvacet jich bylo mimo obřadní síň,“ říká matrikářka a jako příklad uvádí, že z 54 svateb je devět církevních a deset mimo obřadní síň.

Zřejmě nejkurióznější svatba posledních let byla ta z 1. května 2015, kdy si známý miliardář a matematik Karel Janeček a jeho snoubenka řekli své „ano“ ve 12 hodin a 21 minut tuniského času v helikoptéře ve výšce 1221 metrů nad příbramským katastrem. „Příbramská matrika je velice pružná a snoubencům je ochotna v rámci zákonných možností vyjít vstříc prakticky v čemkoliv,“ vyjádřil se starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Další zajímavé svatby se konaly také ve Svatohorském sadu, na břehu Nového rybníka, na střešní terase, v lesním divadle v Novém Podlesí, na letišti v Dlouhé Lhotě, na Dole Řimbaba a dokonce se jeden obřad odehrál ve věznici Bytíz.

Již dva roky je možnost prohlédnout si bývalý železnorudný důl Skalka. Najdete ho v Mníšku pod Brdy a je zajímavý nejen svou historií a rozsahem.
Důl Skalka je fascinující svou minulostí i přítomností

Tradičně jsou možné církevní sňatky ve svatohorské bazilice. Povolení uzavřít manželství mimo určenou dobu nebo mimo úředně stanovenou místnost městského úřadu stojí 1 000 korun, stejně jako u většiny matrik. Je tomu tak i v Jincích, kde si páry někdy pro obřad vybírají blízký a tajemný Plešivec. Poplatek za obřad v některém z opravených prostor Svaté Hory je pak 4 000 korun.

Po dobu trvání ankety lez hlasovat 1x za hodinu.