Některé obce v okolí Brd nechtějí vstoupit do destinační agentury, která bude mít na starosti rozvoj turistiky v nové chráněné krajinné oblasti. Například zastupitelé Rožmitálu pod Třemšínem už tuto možnost zamítli, výhrady mají k návrhu stanov, ani Jince zatím nechtějí být součástí společného projektu.

Starosta Příbrami Jindřich Vařeka v minulém týdnu k tématu uvedl, že jej postoj obcí překvapil a že napsal dopis středočeské hejtmance Jaroslavě Jermanové, v němž žádá o stanovisko k iniciativě obcí. „Na toto stanovisko zatím čekám. Stanovisko jsem momentálně dostal od Agentury pro ochranu přírody a krajiny, kladné samozřejmě, a jakmile paní Jermanová bude mít chvilku času, tak je to jedno ze slavných témat, které k ní mám," sdělil starosta novinářům. Spolupráci vidí v tom, že se velké obce jako Rožmitál, Dobříš, Spálené Poříčí a tak dále spojí, dají nějaké peníze a bude se v Brdech moci něco uskutečnit.

„Je tam dvě stě kilometrů tras, které jsou na papíře namalované. Když budou pořádně označeny cedulemi a rozbočníky, tak si bude moci každý podle mapy projet celé Brdy a vysloveně si to tam užít. To je naprosto konkrétní projekt, na který můžeme okamžitě dostat peníze od kraje, z ministerstva pro místní rozvoj. Problém je v tom, že o to musí žádat destinační společnost," zdůraznil starosta.

Místostarosta Václav Švenda podotkl, že stanovy destinační agentury by měly jít v nejbližší době do zastupitelstev obcí a měst. Když se obce včetně Příbrami (12. prosince) shodnou, může začít agentura fungovat od začátku roku. „Rádi bychom stihli ještě v únoru podat žádost o dotace vyhlášené krajem," řekl Vařeka.