„Já této situaci nerozumím. Za prvé informace o důvodu jsou velice strohé. Mirek Topolánek řekl, že je to první velké nebezpečí pro svobodu po roce 1989. Já bez ohledu na něj to dění vnímám jako hon na lišku. Jako celá řada ostatních čekám na vysvětlení. Nemám jiné informace než veřejnost. Generální rada, která měla být v pondělí, byla zrušena, protože odpoledne zasedala výkonná rada ODS. Vysvětlovat to, že ředitelka úřadu vlády Janu Nagyovou zatkli jen proto, že nechala sledovat manželku pana premiéra? Jestli je to pravda, tak kde to jsme? A že pánové Tluchoř, Fuksa a Šnajdr mají být obviněni za to, že obdrželi nějaké posty? Myslím si, že to vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek tím, že je to normální záležitost," shrnul Burian a dodal, že, na to, proč ti tři odešli z parlamentu, by museli odpovědět oni.

Podle starosty Buriana posty, které potom zastávali, byly ve státních institucích, která mají nějaká pravidla hry. „Někdo o tom rozhoduje, někdo nejvyšší posty obsazuje a někdo to podepisuje," říká Burian a dodává: „To zase přichází doba, kdy se máme bát jeden druhého?"

Předčasné volby podle něj nutné a osobně si myslí, že by bylo rozumné počkat do jara příštího roku a dokončit toto volební období. „Nechť jsou volby vypsány řádným způsobem a v řádném termínu. Předčasné volby nebo úřednická vláda je nestandardní," říká.

Starosta si nemyslí, že by tato kauza v nejvyšších patrech politiky mohla nějak ovlivnit komunální politiku. „Já to alespoň tak necítím. Velice rád ale počkám na nějaké vysvětlení, odůvodnění, rozbor celého problému. Všichni v komunální sféře máme ještě rok na ukončení volebního období, máme všichni úkoly z volebních programů nebo ze schválených městský rozpočtů a v našich plánech budeme pokračovat.

Komunální volby v roce 2014 budou podle mne o něčem jiném než v parlamentní politice. V každé obci dávají voliči hlas konkrétním lidem, k nimž mají důvěru. Čím je obec menší, tím je průhlednější, viditelnější. Pokud jde o aféry ve vysoké politice, obávám se, aby nepřišly další a to právě proto, že se blíží parlamentní volby. Opakuji ale svůj názor, že by komunální politiku toto nemělo ovlivnit," soudí Burian.

Pokud jde o nominaci Miroslavy Němcové na premiérku vlády, podal nám sedlčanský starosta tento svůj komentář: „Já osobně bych jí hlas dal, protože je to velmi vzdělaná, seriózní a nekonfliktní poslankyně.

Příbramští komunální politici o Ivanu Fuksovi:

Jana Dědečková, zastupitelka Příbrami za ODS.

Jana Dědečková,
zastupitelka za ODS

"Domnívám se, že se informace o zatčení Ivana Fuksy dotkly všech, kteří ho znají. Prvotní šok z této demonstrace síly však po tiskové konferenci státního zástupce Ištvána v mém případě vystřídalo znechucení a obavy z budoucího vývoje. Parta čtyř nedospěle a žoviálně se chovajících zástupců veřejnosti připomínala spratky, kteří by potřebovali přehnout přes koleno a pořádně napráskat. Vychovala jsem čtyři děti a jako matka, být to moji kluci, bych to jistě udělala. Ale takto? Zůstane jen bezmoc a hrůza ze skutečnosti, že se naše společnost posunula opět o kousek dál k dokonalému právnímu rozvalu a právní nejistotě. Ivan Fuksa se za příbramského patriota nevydával, on jím prostě je. Stejně tak je bojovníkem proti korupci."

Michaela Dzamková, zastupitelka Příbrami za ČSSD.

Michaela Dzamková,
zastupitelka za ČSSD

"Zatčení Ivana Fuksy mě velmi překvapilo. Zatím se nemohu konkrétně vyjádřit, protože stejně tak jako většina občanů v této zemi mám i já jen částečné informace. Všichni si budeme muset počkat na další výsledky vyšetřování. Teprve poté mohu zaujmout nějaké konkrétnější stanovisko. S Ivanem Fuksou jsme se sešli na příbramské radnici po sametové revoluci jako zastupitelé, každý ovšem za jinou stranu. Musím konstatovat, že s ním byla dobrá spolupráce, i když jsme se někdy názorově neshodli, což vyplývalo i z rozdílného politického přesvědčení."

Juraj Molnár.

Juraj Molnár,
radní a zastupitel za ČSSD

"Situaci samozřejmě od začátku sleduji. Pro mě jako pro bývalého vojáka bylo hodně do očí bijící informace o vojenském zpravodajství. U armády jsem byl 22 let, takže tohle mě hodně překvapilo. Co se týče spojitosti těch tří rebelů a našeho občana Ivana Fuksy, nechci hodnotit, zda něco udělali nebo ne. Od toho jsou tady soudy. Možná to vrhá negativní pohled na Příbram… Na paní Němcovou jako navrženou premiérku se jen těžko dá něco říct, pro mě to přípustné není. ČSSD byla strana, která vyhrála volby, ta měla být vyzvána k sestavení nové vlády."

Petr Kareš (Příbramáci pro Příbram).

Petr Kareš,
zastupitel (Příbramáci za Příbram)

"Pan Fuksa předvedl, že dokáže odborně zvládnout mnoho funkcí. Bezpečně by měl odhadnout, do jakých situací se zapojuje, k čemu se svým jednáním přidává. V dalších týdnech uvidíme, jestli zákony porušoval nebo ne. V době kdy byl starostou, byla opozice válcována stejným způsobem, tak jak to je pro koalici ODS a ČSSD charakteristické dodnes. V dalších letech měl více zájmů spojených s prací náměstka ministra. V této době jsme našli několik témat, kde se naše názory shodovaly. Myslím, že mohu s jistotou tvrdit, že byl proti vzniku koalice ČSSD a ODS. Bohužel MUDr. Šedivý byl silnější hráč na hřišti Příbram, měl blíže k současnému hejtmanovi, no a tak se můžou voliči současné koalice těšit dodnes z jejího vládnutí."