„Na lhůtu jsme nepřistoupili. Využili jsme pravomoce vyplývající ze smlouvy. Žádáme je o to, aby lanové centrum bylo odstraněno, protože máme v úmyslu tam přijmout nějaké náhradní řešení," sdělil Příbramskému deníku starosta Jindřich Vařeka.

Podle posudků od odborníků z Českého vysokého učení technického nejsou některé prvky parku bezpečné. Lanová dráha podle norem nevyhovuje ani pro sport, ani v oblasti bezpečnosti. Už před několika týdny starosta Jindřich Vařeka k lanové dráze s ohledem na posudky uvedl, že bude lepší ji zbourat a nahradit ji jinými prvky, což by se neobešlo bez navrácení dotačních peněz.

„V průběhu samotné realizace během loňského roku jsme několikrát jednali s městem o možné záměně prvků lanového centra z důvodu zvýšení bezpečnosti celého projektu, například snížení výšky jednotlivých atrakcí, výměnu lanovky za barmský most a další. Veškeré návrhy ale město odmítlo a trvalo na zhotovení dle projektové dokumentace," komentoval v květnu postupy města jednatel příbramské firmy MTStav Martin Pečenka.

Připomněl, že při stavbě lanového centra byl postup prací a jejich kvalita průběžně kontrolována a odsouhlasována zástupci objednatele, technickým dozorem investora a zodpovědným projektantem, a to bez jakýchkoliv výhrad či námitek. „Celou stavbu si objednavatel (město Příbram) převzal bez vad a nedodělků. Dílo bylo zkolaudováno a byl na něj vydán bezpečnostní certifikát od Strojírenského zkušebního ústavu, s.p.," poznamenal Pečenka.

HŘIŠTĚ ZA 11 MILIONŮ

Lanové hřiště je konstruované pro děti od 9 let s minimální výškou 140 centimetrů. Menší děti ho mohou využívat jen v doprovodu dospělé osoby. Maximální váha je omezena na 120 kilogramů.

Celkové výdaje na realizaci projektu vyšly na zhruba 10,9 milionů.

Skutečná dotace byla vyplacena v celkové výši zhruba 8,8 milionu, což je 85 procent celkových způsobilých výdajů.