Podle dřívějšího vyjádření armády musejí pyrotechnici vyčistit 550 hektarů dopadových ploch a dalších více než 16.000 hektarů kontrolovaného území. „Odborníci tvrdí, že ani v roce 2016 ten prostor čistý nebude. Pokud to budou chtít vojáci předat čisté, tak to bude trvat o rok déle," řekl starosta Jinců Josef Hála.

Starosta Křešína Miloslav Mudra tvrdí, že vojenský prostor od munice nikdy čistý nebude. „Já jsem přesvědčen o tom, že to nikdy nikdo nemůže odklidit, protože na to nejsou peníze," prohlásil.

Zpřístupněním Brd se nyní zabývají úřady. Ministerstvo životního prostředí chce z území po odchodu armády udělat chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Hálovi by to nevadilo, ale požaduje zachování posádky v obci. „Měli jsme k tomu připomínky, aby chráněná krajinná oblast nebránila výcviku vojáků, což asi nebude," poznamenal Hála. Křešín naopak návrh nepodporuje. Podle Mudry není region na odchod armády připraven, chráněné území by navíc zabralo asi 83 procent obce. „Pokud má někdo chránit přírodu, tak jedině armáda," uvedl Mudra. Dělostřelci by podle Abrháma měli i po případném zrušení vojenského újezdu Brdy využívat prostor asi 560 hektarů.

„Prostor, ve kterém v současné době střílíme, by nám měl zůstat i po roce 2015 jako posádkové cvičiště," řekl Abrhám. Vojáci od pondělí do čtvrtka cvičili ostrou palbu v prostoru. Akce se účastnilo 120 vojáků 132. dělostřeleckého oddílu z Jinců, kteří střílejí houfnicemi na cíle ve vzdálenosti pěti až šesti kilometrů.

Pokud by se obce a státní správa na CHKO shodly, do konce roku se připraví záměr vyhlášení, který se bude celý příští rok projednávat s kraji a vlastníky území.

V roce 2014 by přišlo na řadu legislativní kolečko, aby do poloviny téhož roku mohl být předložen příslušný návrh vládního nařízení. To by nabylo účinnosti v okamžiku, kdy by sněmovna zrušila zákon o vojenském újezdu. Chráněná krajinná oblast Brdy by podle dřívějšího vyjádření MŽP měla rozlohu 380 kilometrů čtverečních. Podle armády je už od roku 2005 zpřístupněno veřejnosti zhruba 25 procent vojenského újezdu Brdy.