Vážení čtenáři, pokud máte pocit, že právě vaše obec, váš domov, stojí za zmínku, pošlete fotografie z akcí, na nichž najdete sebe či své sousedy a známé. 

Své náměty a snímky zasílejte na mail: redakce.pribramsky.cz a nezapomeňte na sebe připsat kontakt kvůli možné návštěvě redaktorů. 

Nyní představujeme střípky z obce Pičín mezi Příbramí a Dobříší, kterou obklopují překrásné brdské lesy.

Škola je jako jedna velká rodina

Ředitelka pičínské školy Vladimíra Krejzová s dětmi při hodině angličtiny.

Tak to jsou moje děti, usmívá se ředitelka pičínské malotřídky spojené s mateřinkou Vladimíra Krejzová na hodině angličtiny (na snímku). Škole šéfuje třetím rokem. Vědomosti tu čerpá 28 žáčků a do školky dochází 36 předškoláků. Jak se žije škole v obci? „Příjemně, hodně rodinně. Pro učitele ale náročněji, protože každý musí umět všechno. Ale o to větší je tu pohoda oproti velké základní škole. Máme tu důvěrnější, přátelštější a poklidnější vztahy jak mezi dětmi, tak mezi dospělými,“ popisuje školní atmosféru Vladimíra. „Přibývají jak školáci, tak děti v mateřince. Rodinného přístupu si váží jak rodiče dětí z mateřské školy, tak i žáků školy základní. Dokonce jsme na tom tak, že o umístění do mateřské školy je větší zájem, než dokážeme umístit. A to jsme v posledních letech navyšovali kapacitu,“ konstatuje ředitelka a učitelka v jedné osobě. 

Školáci teď hodně sportují, to kvůli plnění odznaku olympijských vítězůŠkoláci při hodině tělocviku.

Jak jen to jde, cvičí se venku před školou. „Škola se totiž letos zapojuje do plnění odznaku olympijských vítězů, proto máme teď větší sportovní aktivitu. Akci pořádá pan Šebrle s panem Znělíkem, věnujeme se tomu prvním rokem, ale rozhodli jsme se, že děti vůbec povedeme víc k pohybu,“ říká ředitelka školy Vladimíra Krejzová. 

…Pičín, Kozomín, Řitka…jak obec přišla k zajímavému názvu?

Díky své poloze v mělké kotlině mezi lesnatými hřbety si obec podle pičínské Pamětní knihy nejprve vysloužila pojmenování Piečina, podle spisku to znamená něco pěkného jako pěkčina, později po staročesku pěčina. 

Je tu klid a obchod blízko, hospoda a pošta také, usmívá ze za plotem Marie Veselá

Marie Veselá při práci na zahrádce.

KOSTELNÍ hodiny odbíjejí poledne a zahlédnout někoho venku není zrovna jednoduché. To je ale všude stejné. Kdo není v práci, zrovna obědvá. Přeci jen jsou odněkud slyšet hlasy. To kousek pod kostelem za plotem se manželé Veselých radí, co udělají se záhonkem, kde umrzly růže. Bydlí v domku kousek od obchodu, hospody a kostela sedmnáct let. Jak se vám tu žije? „Ale jo, dobře. Když je člověk v důchodu a nemusí shánět práci, tak je to dobré,“ pochvaluje si Marie Veselá (na snímku). Je ráda, že je v obci klid. Toho si prý váží. „Máme tu obchod, když se něco zapomene koupit, hospodu, poštu a to nám stačí,“ shodují se manželé.  

Danielka: Líbí se mi příroda, stromy a jak ptáčkové zpívaj

Kačka a Danielka na opraveném hřišti.

Po vyučování se děti obvykle co nejrychleji rozprchnou. Musejí, když jim třeba zrovna jede autobus domů. Místní ale zůstávají, a když se jim ještě nechce se spolu rozloučit, zajdou třeba na hřiště na návsi. Je teď hezčí, novější. A taky bezpečné. Sice je těsně vedle silnice, ale kolem dokola oplocené.  Zeptali jsme se Danielky a Katky, co se jim na Pičíně nejvíc líbí. 

Danielka, malá obyvatelka Pičína.

Danielka: Líbí se mi nejvíc příroda, stromy a ještě, jak ptáčkové zpívaj. 

Kačka, malá obyvatelka Pičína.

Kačka: Mě se tady líbí příroda, prostě všechno. Chtěla bych koně, ale to se asi nepodaří.

Rozhovor se starostou Pičína Josefem Mezerou:

Starosta Pičína Josef Mezera.

Pičín – Pomyslnou hlavou obce nemůže být nikdo jiný, než starosta. V Pičíně už druhé volební období starostuje rodák Josef Mezera. Ač nerad, prozradil, že letos oslaví šedesátku.

Jak se vám žije v Pičíně?
Mě se žije dobře. Před několika lety jsem tu postavil. Bydleli jsme v Suchodole. Jak to bylo možné, rychle jsme se sem přestěhovali. Manželka ze Suchodola pochází, ale tady se jí docela líbí. Jestli na ni zapůsobilo, že se tady pořád něco děje…nevím. Možnosti jsou tady jinačí, lepší vyžití.

Povězte. Co se v Pičíně děje?
O zábavu se snaží spolky, hodně aktivní jsou hasiči. S tím se ale nechci chlubit, protože starostuji i hasičům (směje se). Veškerou kulturu a tradice drží hasiči.

Máte na zábavu dostatek peněz?
Je pravda, že peníze scházejí, nicméně něco pomůže zafinancovat obec a něco si hasiči vydělají při akcích. Držíme třeba posvícení, masopust, pálení čarodějnic a pokaždé se vyhlásí nějaká soutěž.

Za co byste se pochválil?
Za své starostování se asi chválit nemůžu, ale můžeme říct, že se konečně pohnula kanalizace, že se nám podařilo získat dotaci. A daří se to dobře, což je zásluhou firem. Už spouštíme čistírnu, vychytáváme drobné nedodělky. Účel by to všechno mělo splnit, protože lidé už jsou natěšeni a napojují se. Neznamená to, že zapomínáme na školu nebo na fotbalisty. Škola by například potřebovala konvektomat do kuchyně. Nejdříve ji ale budeme muset napojit na čistírnu.