Některé druhy materiálů jsou dostupné ve státech mimo EU, stavaři je ale nemohou používat, protože často nemají příslušné certifikace. Nicméně na první pohled by se v Příbrami a okolí mohlo zdát, že v regionu právě podobné problémy nehrozí, neboť hned na několika místech je vidět čilý stavební ruch.

Nejvíce pozornost veřejnosti přitahuje stavba nového obchodního centra nedaleko Dolejší Obory. To v prostoru mezi obchodem Lidl a areálem firmy Karsit začala budovat vsetínská firma Fastav. V současné době se realizují bourací a zemní práce a napojení na inženýrské sítě, takže stavební materiál v podobě cihel a podobně, přijde na řadu až později.

Trend rostoucí stavební produkce potvrzují i nejnovější čísla Českého statistického úřadu, podle kterých v srpnu meziročně vzrostla o 11,9 procent. Produkce v pozemním stavitelství zaznamenala meziroční nárůst o 10,3 procent, produkce inženýrského stavitelství pak o 15,8 procenta.

Nicméně lidé z oboru stavebnictví i přes podobně čilý stavební ruch ve městě problémy v dodávkách stavebního materiálu částečně potvrzují. „Trápí nás nejvíce dlouhé dodací lhůty některých materiálů, většinou se ale jedná o speciální dveře nebo okna, kdy na ně musíme čekat třeba i dva měsíce,“ říká spolumajitel příbramské stavební firmy Stavel Zdeněk Havrančík.

Naopak nedostatek například cihel nebo štěrku zatím nezaznamenal. „Na některé stavební materiály se čeká dlouho, ale že by kvůli tomu bylo nutné posouvat termíny většiny zakázek, to ne, je to spíš případ od případu,“ vysvětluje situaci Havrančík.

Ilustrační foto
Menší fotbalové kluby mají problém s nedostatkem dorostu

Souhlasí s ním i další řemeslníci z oboru. „Obyčejný plot jsem kvůli problémům s dodávkami materiálu stavěl tři a půl měsíce,“ uvádí podnikatel Jakub Kelco z Pičína. Podle jeho slov problém s dodávkami stavebních materiálů souvisí s potížemi v kamionové dopravě.

„Firmy mají nasmlouvané kamionové firmy na převoz materiálu, ale protože je nedostatek řidičů, tak materiál je dlouho na deponce, protože najmout si jinou než nasmlouvanou firmu, by ho prodražilo,“ říká s tím, že u výše zmiňovaného plotu musel právě kvůli problémům s dodávkami materiálu několikrát posouvat termín dokončení zakázky. „Čekal jsem kvůli tomu, že nejdřív materiál nebyl vůbec a pak mi ho místo najednou přivezli na dvakrát,“ dodává stavař.

Několika měsíční zpoždění mají i některé městské projekty jako například stavba budovy bistra na koupališti Nový rybník nebo rekonstrukce nedalekého klubu Junior. Obě stavby měly už být hotové a podle informací, které zazněly v létě v médiích, chtělo město celou věc řešit pomocí právníků. Nicméně nakonec se ukázalo, jak sdělil příbramský starosta Jindřich Vařeka na zářijové tiskové konferenci, že město se bude snažit s firmou domluvit.

„Právní kancelář navrhla dohodu o smírném řešení, protože se obě strany dopustily chyb. Z naší strany nebyl projekt zcela v pořádku, což zavdalo příčinu ke zpoždění ze strany dodavatele stavby,“ uvedl koncem září Vařeka s tím, že ale pochybení ze strany města podle právníků není příčinou až tak dlouhého zpoždění dokončení stavby.

Ilustrační foto.
Podvodník sliboval nebankovní půjčky, ale nic nesehnal