Většina účastníků stávky nesouhlasí se zavedením elektronického receptu, EET pro praktické lékaře, nebo s tím, že chybí náhrady za dosluhující lékaře.

„Hlavní důvod je ten, že se od jara snažíme komunikovat s panem ministrem a komunikace prostě není. Řítíme se do problému s elektronickým receptem, protože starší kolegové, kteří přesluhují, a není za ně náhrada, nezvládnou technologie a investice, nechtějí to podstoupit a nejsou ochotní se to naučit. Ten systém elektronického receptu vyžaduje lepší počítačové znalosti. Navíc je tam sankce 2 000 000 korun a oni to nezvládnou a nebudou to chtít riskovat. Hrozí, že odejde 100 praktických lékařů v ČR a bez zdravotní péče zůstane 150 až 200 000 pacientů. V Příbrami uvažují o skončení tři lékaři, hrozí tedy, že 5300 pacientů zůstane rázem bez praktického lékaře,“ vysvětluje hlavní důvody stávky předsedkyně praktických lékařů pro dospělé na Příbramsku Lucie Tesařová.


Podle jejích slov se k akci přidají i všechny ordinace na Sedlčansku a podporu má stávka i na Dobříšsku. „Stávkovat budeme symbolicky, v ordinaci budeme a ošetřovat akutní případy také. Na dveřích budeme mít vyvěšeno, proč to děláme a jaký to má pro nás smysl. Já osobně jsem pro zvýšení plateb za pojištěnce, ale třeba EET a elektronický recept je pro mě ok, s touto částí důvodů úplně nesouhlasím, sám EET u sebe v ordinaci zavedenou mám,“ říká lékař Tomáš Garnol z Nového Knína na Dobříšsku. 

Sídliště Křižáky v Příbrami.
Zastupitelé jednali o MHD, pozemcích, ale i o bezpečnosti na sídlišti


Ovšem ne všechny ordinace budou pro pacienty zavřené. V samotné Příbrami své připojení ke stávce ještě zvažují minimálně tři lékařky. „Asi se ke stávce nepřipojím, důvodů je několik. Tím hlavním je, že jsem slíbila ordinovat za kolegu Vladimíra Skaloše, který je na dovolené. Dalším je, že si nemyslím, že by elektronický recept byl nepřipravený, podle mě pouze většina lékařů nemá vůli ho akceptovat, i když podle mého názoru by klidně mohly existovat obě varianty, tedy elektronický i písemný. Já sama například, asi jako jediná v Příbrami, používám elektronickou neschopenku a výrazně mi to usnadňuje práci,“ uvádí některé z důvodů, proč stávkovat nechce Jana Červená z Příbrami, které vadí jen zavedení EET pro praktické lékaře.

„EET je podle mě holý nesmysl. V našich ordinacích jsou ty příjmy v hotovosti jednak velmi nízké a za druhé každý z pacientů si na všechny platby vyžádá potvrzení. Na to si dávají velký pozor,“ dodává.


Se stávkou také úplně nesouhlasí ředitel příbramské nemocnice. „Nemocnice sice na praktické lékaře nemá téměř žádný vliv, pouze malá část se podílí na lékařské službě na pohotovosti. Moc těm jejich požadavkům nerozumím, i když mohou mít reálný základ, nás jako nemocnici, ale ta stávka nijak výrazněji nepostihne, snad možným krátkodobým nárůstem pacientů,“ konstatoval ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. 

Ilustrační foto.
Řidiči čekají na výměnu pneu několik dní


Podobně nejednotná je i veřejnost. Někteří lidé požadavky praktických lékařů chápou. „V podstatě jejich požadavky chápu, protože především na vesnicích je velký problém najít náhrady za dosluhující lékaře,“ říká souhlasně Roman Vopička z Příbrami. Naopak opačný názor má Příbramák Martin Poulíček: „Podle mě se stávkou nic nevyřeší. Doktoři stávkovali už několikrát, ale nakonec se toho příliš nezměnilo. Dle mého názoru tudy zkrátka cesta nevede. “