Proplácení domácí zdravotní péče ze zdravotního pojištění je podle Charity ČR dlouhodobě nedostatečné, mnohde chybějí proto kvůli tomu sestry a ošetřování pacientů kolabuje. Charita žádá ministerstvo zdravotnictví, aby začalo situaci řešit a jednalo o podpoře. Poskytovatelé navrhují zvláštní dvoutisícový měsíční příspěvek. V případě, že se nepodaří dojít k dohodě, hrozí pracovníci Charity stávkou. Už nyní je vyhlášená stávková pohotovost.

Ta se týká i pracovníků Farní charity Příbram, která se stará přibližně o pět stovek lidí na Příbramsku. „Stávková pohotovost je iniciativou naší zastřešující organizace Charita ČR, ve které se sdružujeme, sdílíme své problémy, zkušenosti a další věci z jednotlivých středisek z celé republiky. Hlavní problém je, že v posledních letech došlo k výraznému navýšení mezd v sociální oblasti díky navýšení dotací, zatímco ve zdravotní péči jsme ustrnuli na částkách před čtyřmi nebo pěti lety,“ vysvětluje ředitel příbramské charity Jiří Kala.

V současné době mají v příbramské charitě na zdravotní péči deset a půl pracovních úvazků. Z nich je nejdéle pracující sestrou Jana Štěpánová, která ve Farní charitě Příbrami pracuje už někdy od roku 2000, která dosud pracuje v terénu. „Je to naše nejdéle působící sestra, která pravidelně vyjíždí do terénu, sama říká, že práce v terénu jí baví a nevyměnila by ji za práci v kanceláři,“ říká Kala. Každá ze sestřiček má denně na starost kolem patnácti klientů. Ráno se většinou objíždí nejrůznější odběry, pak následují převazy, měření tlaku nebo například rehabilitace.

V případě, že se nepodaří vyjednat vyšší finanční ohodnocení bodů za poskytnutou péči, se ale podle ředitele Farních charity Příbram lidé stávky sester bát nemusí. „Za nás jako příbramskou charitu nevidím příliš reálné, jít do stávky. Mnoho našich klientů je na nás závislých, jezdíme k nim i třikrát denně, a prostě není možné jim říct, že zítra nepřijedeme, protože stávkujeme. Takže my do stávky určitě nepůjdeme,“ míní Jiří Kala s tím, že cílem celé iniciativy je spíš upozornit veřejnost na to, že si sestry Charity ČR zaslouží adekvátní ohodnocení.

Na druhou stranu ale podle ředitele sice hrozí, že v případě, že se nepodaří vyjednat vyšší ohodnocení, tak mohou některé sestry odejít, nicméně podle něj většina lidí, kteří pracují v oblasti charity, v ní nepracují pro peníze. „Ta práce není o tom, že udělám nějaký úkon a mám hotovo. Naše zdravotní sestry, pečovatelky i další pracovníci dělají vždy něco navíc, ovšem tyto činnosti nejde vykázat třeba na zdravotní pojišťovnu,“ připomíná ředitel příbramské charity.

Na Příbramsku domácí péči kromě Farní charity Příbram poskytuje i Farní charita Nový Knín, jejíž práce je podobná jako v případě příbramské charity a spočívá v aplikaci injekcí, odběrech krve, sesterské rehabilitaci, masážích a dalších zdravotnických úkonech. Další variantou je pak domácí péče Oblastní nemocnice Příbram prostřednictvím v podobě služby Domácí péče Andělka. Jejich sestry v současné době vyjíždí zhruba k šesti desítkám pacientů v regionu. „Nás se ale stávková pohotovost netýká, protože mzdy sestrám hradí nemocnice,“ uvedl tiskový mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Miroslav Slepička z Příbrami (vpravo) se raduje se spoluhráči z gólu.
Tři body pro Příbram zařídil Slepička