Drobné pozornosti i speciální vstupenku jí předali zástupci muzea, státního podniku Diamo, města i předseda výboru krajského pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). Ten reprezentoval zřizovatele – muzeum totiž funguje jako příspěvková organizace Středočeského kraje.

Ocenil, že stotisícovou hranici – již označil jako „magickou“ – Hornické muzeum Příbram překovává již od roku 2007. „Takové množství spokojených návštěvníků je uznáním nejen pestré a zajímavé nabídky expozic, výstav a programů muzea, ale i oceněním práce celého týmu pracovníků, kteří berou tuto činnost nejen jako svou práci, ale i jako poslání,“ připomněl Štefek. S dodatkem, že v kulturní sféře bývá takovýto nadšenecký přístup častý.

Před Vánoci příbramské muzeum zvalo návštěvníky především do Prokopské štoly, kde představilo, jak v dole bylo třeba pracovat i na Štědrý den. Nechyběla ale ani populární jízda důlním vláčkem – stejně jako havířský vánoční stromek a ukázka skromného bydlení hornické rodiny. Zážitky doplnil i nedaleký domek z konce 19. století, kdy takové stavby obývali právě hornici se svými rodinami. Tam byly připraveny nejen ukázky lidových řemesel – i s mozností si něco vlastnoručně vyzkoušet – ale nechybělo ani pečivo nebo zpívání.

Letošním stotisícím návštěvníkem Hornického muzea Příbram se stala Vanesa Žižková ze ZŠ Kolovraty.
OBRAZEM: Hornické muzeum opět přivítalo stotisícího návštěvníka