ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

V současné době proto musela ADRA nábor dobrovolníků pozastavit. Pro tuto organizaci pracuje okolo stovky dobrovolníků. „Dobrovolníci své činnosti obětují nejen svůj čas, a dá se říci, že riskují i své zdraví, a za to jim patří velké poděkování,“ řekla koordinátorka dobrovolníků Nikola Thienelová.

Zájemci o pomáhání z řad veřejnosti se hlásí i z okolních vsí a města. Ty pak ADRA pomáhá většinou spojit s místními dobrovolníky, pokud daném místě působí. Využití najde téměř pro každého.

„Dobrovolníky nevyužíváme například jen na rozvor nákupů, ale i na organizaci naší činnosti a další aktivity. To je ostatně i případ Nikoly, která se přihlásila také jako dobrovolník v těchto dnech a využili jsme ji právě jako koordinátorku,“ dodala vedoucí a koordinátor Dobrovolnického Centra ADRA Příbram Anna Simáková.

Do výroby ochranných štítů se zapojilo i Gymnázium, Cowárna nebo průmyslovka.
Dvě střední školy a Cowárna v Příbrami tisknou ochranné štíty

Kromě skupiny na zajišťování nákupů, které rozvážejí pouze dobrovolníci starší osmnácti let, vznikla v příbramské pobočce ještě poměrně silná skupina dobrovolníků z řad studentů, kteří tohoto věku nedosáhli. Ti se scházejí pravidelně v pátek a klientům ADRY z řad seniorů pravidelně píší dopisy, aby se tito lidé v těchto dnech, když nemohou ven, necítili osaměle.

„K letošním Velikonocům jsme pro seniory připravili i malá přání, která jim společně s malým velikonočním balíčkem, jenž nám pro ně pomohli zajistit naši sponzoři, rozváželi na Květnou neděli naši kolegové,“ řekla Natálie Likavcová, která má skupinu píšící dopisy a přání na starost.

ADRA koordinuje svou činnost s městem Příbram pomocí Zelené linky pomoci. Jejím prostřednictvím mohou lidé od poloviny března požádat o pomoc. Žádost je pak předána právě pracovníkům ADRY, kteří ji zařadí do svého systému a konkrétnímu člověku se dále věnují. Vedle zajištění nákupů či léků dostávají lidé pravidelně také roušky ušité příbramskými městskými příspěvkovými organizacemi a dobrovolníky.

Zelená linka pomoci funguje Městském kulturním centru v Příbrami.
Zelená linka pomoci v Příbrami mění provozní dobu

Na bezplatných číslech Zelené linky pomoci bylo do dnešních dní doposud odbaveno několik set telefonátů s žádostmi o pomoc i radu. V současné době je trend hovorů mírně klesající, proto je nyní linka v provozu pouze ve všední dny v čase od 8 do 15 hodin.

„Těší mě, že lidé nemají zábrany a s prosbou o radu či pomoc se na naše operátory s klidem obrací. Stejně tak je třeba poděkovat všem, kdo naopak pomoc nabídli, stejně jako všem, kteří sluchátka volajícím zvedají. Díky Zelené lince bylo vyhověno desítkám žádostí o pomoc a rozvezeno několik set roušek našim seniorům,“ řekla o činnosti Zelené linky starosta města Jan Konvalinka.

Zelená linka pomoci je v provozu od pondělí do pátku v čase od 8 do 15 hodin na číslech 800 555 600 a 800 444 401. Ke změně dochází již od tohoto týdne.