Po celotýdenním vyjednávacím maratonu je na světě nová koaliční smlouva ve Středočeském kraji. Dohodli se na ní zástupci středočeského hnutí ANO, STAN, ODS a TOP 09, kteří ji podepsali v neděli večer přímo v budově Středočeského kraje. Hejtmankou bude Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Pokud ji zastupitelé zvolí, složí mandát místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Když se nikdo neodvolá proti výsledkům voleb, bude první ustavující zastupitelstvo nejpozději 5. listopadu.

Koaliční smlouvu podepsali tři lídři 

Jednání předcházelo velké dilema, jakým způsobem jednají zvolení zastupitelé za TOP 09. Středočeský lídr této strany Petr Tiso totiž už ve čtvrtek opustil jednání čtyřkoalice s tím, že TOP 09 se nechce do dohody zapojit. Nicméně na jednání zůstal místopředseda krajské TOP 09 Daniel Marek s tím, že chce pokračovat.

Stejně tomu bylo i v neděli. Na jednání se dostavili tři z pěti zvolených zastupitelů za TOP 09 Daniel Marek, Michaela Vojtová i Milan Schweigstill. Koaliční smlouvu podepsali za tři strany jejich tři lídři, Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), Vít Rakušan (STAN) a Martin Kupka (ODS), doplnili je všichni tři zastupitelé z TOP 09.

Čtyři křesla obsadí ANO 

Při podpisu smlouvy také došlo k dohodě, kdo bude mít na starosti jaký odbor. Složení krajské rady bude následující. Čtyři křesla shodně pro ANO a STAN, dvě pro ODS a jedno pro TOP 09. ANO získá pozice hejtmanky, radního pro finance, dopravu a sociální věci.

STAN zase obsadí místo radního pro bezpečnost a cestovní ruch, dále pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty a rozvoj venkova, radního pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek a radního pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Počet orgánů kraje se sníží 

ODS získala křesla radního pro zdravotnictví a školství a TOP 09 kulturu. Zda místo připadne Danielu Markovi, není jasné.V koaliční smlouvě také podepsali, že sníží počet orgánů kraje z šestnácti na třináct.

„Domluvili jsme se na deseti výborech a třech komisích," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Zrušený výbor zahraničních vztahů by si jako hejtmanka vzala na svá bedra.

Bude víc peněz na školství a dopravu 

Na rozdíl od předchozí vlády hodlá nová koalice rozdělovat pozice ve výborech a komisích včetně předsedů opravdu podle toho, jak dopadly volby. „To znamená, že rozhodně nebudeme válcovat opozici. Místo šéfa kontrolního výboru logicky nabídneme zástupci nejsilnější opoziční strany, což je ČSSD," uvedl Vít Rakušan (STAN).

Martinu Kupkovi (ODS) se líbí, že se podařil průnik na hlavních programových blocích. „Dohoda se promítne do toho, že se podaří navýšit peníze na dopravu a údržbu silnic a na středočeské školství. Lidé to pocítí ve velmi krátké době," sdělil Kupka.

Čtěte také: Starosta Kolína získá na kraji rezort bezpečnosti a cestovního ruchu