ZÁŘÍ:    Vítání prvňáčků v Základní škole Jiráskovy sady v Příbrami.

Nervozita a nadšení prvňáčků

ŠKOLÁCI prožívají po letních prázdninách první školní den, prvňáčci svou premiéru v základním vzdělání. Na snímku je žákyně první třídy Klaudie s maminkou Ľubomírou Hlinkovou.

Jezdci ve skateparku opět předvedli dechberoucí triky.

Dechberoucí triky zaplnily skatepark

ADRENALIN A DECHBEROUCÍ triky nechyběly ani na jedenáctém ročníku skate a bike závodu v Příbrami. Toho se v sobotu zúčastnila zhruba dvacítka jezdců. Své umění předvedli v parném dni jak ostřílení profíci, tak i omladina, která s prkny a koly teprve začíná. Nechyběl ani biker Tomáš Řanda (na snímku uprostřed). Ten diváky dostal do kolen svým trikem superman.

Ulice je rozkopaná už dva měsíce

UŽ DVA MĚSÍCE trvá uzavírka ulice Čs. armády v Příbrami. Firma tam provádí komplexní rekonstrukci komunikace a protože se v Příbrami v tu samou dobu opravuje více ulic, je v dopravní špičce okresní město doslova ucpané auty.

ŘÍJEN:          Nová metoda výuky matematiky v Bohutíně se osvědčila. Žáci učí žáky.

Škola v Bohutíně učí matematiku jinak

NETRADIČNĚ pojali výuku matematiky v bohutínské základní škole. S ne zrovna oblíbeným předmětem tu pomáhají děti dětem. Ti starší mladším, pochopitelně. Z žáků pátých tříd se tak na jeden den stali učitelé a osobně se věnovali druhákům.

David Teper z Příbrami a jeho první volby.Lidé si vybírají své zastupitele

DESÁTÝM říjnovým dnem odstartovaly komunální volby, při nichž si na kandidátních listinách lidé vybírají zastupitele z bezmála tří tisíc kandidátů. Jako obvykle se do volebních místností dostavili zástupci starší generace. Redaktoři Příbramského deníku navštívili mimo jiné volební místnost na újezdním úřadu, který spravuje obec Brdy a kde se tentokrát konají jen volby senátní. Pokud dojde ke zrušení újezdu, volby se tu konají naposledy.

Některé školy zpřísnily vstup     Vrátnice v Základní škole Jiráskovy sady v Příbrami je bez prokázání totožnosti neprostupná.

ŘÍJNOVÁ tragédie ve žďárské škole, při níž psychicky narušená žena usmrtila studenta ve školní šatně, rozpoutala diskuze o tom, jak ochránit školáky před cizími lidmi. Mluví se o tom i v Příbrami. V některých školách vedení zavedlo bezpečnostní opatření, jinde vchod už roky hlídají kamery. Všichni ředitelé se ale shodují v jednom; kdo chce uškodit, způsob si najde.

LISTOPAD:

Policie uzavřela okolí budovy Úřadu práce.Nervák před volbou starosty Příbrami

PONDĚLÍ 10. listopadu. Den plný změn. Den, kdy má Příbram převzít nové vedení, a to v 15 hodin v budově Úřadu práce. Starostou se má stát Jindřich Vařeka. Přichází ale zpráva, že na úřad se nesmí. Všude kolem policie. Někdo tu totiž nahlásil bombu. Neznámý pachatel sice podle policie písemně oznámil bombu v některé z městských budov, dopis ale dorazil právě na Úřad práce. Prohledávání tudíž začíná právě zde. Policie následně nic nenachází, volba starosty probíhá za dozoru policie v pořádku.

Dobříš povede Stanislav Vacek             

DO KŘESLA starosty Dobříše se 6. listopadu vrací Stanislav Vacek (na snímku vpravo). Do funkce byl zvolen po Jaroslavu Melšovi. Stalo se tak na čtvrtečním ustavujícím zastupitelstvu včetně volby radních a slibu zastupitelů. Emotivní zasedání si nenechaly ujít dvě stovky obyvatel.

Oslavy 25 let od „sametové" revoluce

TAKÉ PŘÍBRAMSKO slaví čtvrt století od revoluce. V Příbrami se k tomuto výročí konaly mírumilovné demonstrace na dvou místech. Zajímavou besedu na téma 50. let připravil příbramský archiv.

PROSINEC:

V Sedlčanech padl nový český rekord   Advent v Sedlčanech a úspěšný pokus o rekord.

NA SEDLČANSKÉM náměstí pelhřimovská agentura Dobrý den pokřtila v rámci programu unikátní knihu Czech Book of Records vydanou v anglickém jazyce. Na náměstí také padl nový český rekord na Příbramsku! Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den z Pelhřimova, v poslední listopadovou sobotu oznámil, že rekord vytvořily Sedlčany již poosmé při příležitosti Dne pro dětskou knihu . O zápis do české guinnessovky se zasloužilo 488 lidí, kteří prošli po 16. hodině s perníčkem ozdobeným vánočním motivem vyzdobenou „sčítací branou".

Příbramsko zpívalo koledy

Zpívání koled na náměstí 17. listopadu v Příbrami.AKCE Česko zpívá koledy 10. prosince před 18. hodinou zaplnila návsi a náměstí. Letos se zastavila stejně jako vloni i na Příbramsku. Zpívalo celé Česko úderem 18. hodiny. Letos si šest koled společně zazpívali lidé na třech místech regionu na náměstí 17. listopadu v Příbrami, na návsi ve Vacíkově a znovu v Domově v Sedlčanech.

Divadlo rozdávalo stovkám dětí dárky

HROMADY dárků pod stromečkem , soutěže, pohádková představení, živá hudba, jarmark plný řemeslníků, dobroty,Příbramské divadlo dětem připravilo Vánoce. Hromady dárků, pohádky, soutěže, jarmark. Radost dětí byla veliká. malování na obličej, třpytkování a spousta další zábavy. Tak vypadala druhá prosincová sobota v příbramském divadle, kde největší radost měli ti nejmenší. Přivítaly je hromady dárků pod stromečkem, kde ale vůbec nebylo jednoduché vybrat si ten jeden, ten nejlepší. A protože se už loni této akce zúčastnilo 1700 lidí, připravilo divadlo letos pro malé návštěvníky stromečky raději dva.