Dlouhodobé sucho vyžene letos ceny sena a slámy vysoko. Druhá senoseč de facto kvůli uschlé trávě nebude. Už nyní prodejci sena zdražují seno, a to i dvojnásobně. S nedostatkem sena bojují už v těchto dnech jak soukromí zemědělci, tak například chovatelé koní. „Je to velký rozdíl oproti loňsku. Je sucho, tráva je krátká a řídká. Z jednoho hektaru je polovička balíku sena i slámy a cena se pohybuje oproti loňsku, kdy stál 400 až 700 korun, se nyní ceny pohybují od 700 až do 1500 korun za balík podle lokality,“ říká Marcela Žáčková z farmy Pod Dubovou horou.

V Chotilsku už na některých na farmách krmí měsíc senem, protože mají suché pastviny. Tamní chovatelé a majitelé koní obvolávají dodavatele, ale seno nikde na prodej není. „Zaslechla jsem, že na Jihlavsku se pohybuje cena balíku velikosti 150 cm až kolem dvou tisíc korun a to už je hodně a hlavně příští rok v období březen až květen bude cena ještě šplhat, protože budou docházet zásoby,“ dodává Marcela Žáčková.

Podobně je na tom i Iveta Šedivá, majitelka koní a jezdkyně z Miliny u Drhov. „Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu je sena málo, zemědělci sena neudělali dostatek. Navíc je k vidění spousta luk, kde je seno posekané, leží na nich v balících a bez užitku hnije. Zásoby se tenčí, zemědělci a družstva mají jen pro svou potřebu a neprodávají a kdo chce koupit, protože třeba nemá pozemky a nepěstuje si vlastní, nemůže seno sehnat. Ceny se letos pohybují, až na dvojnásobku loňských, kdy byla cena 500 – 600 korun za metrák, letos je cena i 1600 korun,“ říká.

Obavy chovatelů koní a menších zemědělců potvrzuje i Eva Kubelková z firmy Dei Ggratia, zabývající se poradenstvím ve výživě hospodářských a zájmových zvířat s působností na Příbramsku. „Šíří se poplašné zprávy o plošném vybíjení stát skotu, ale to není pravda. V letošním roce u trav na první seči něco narostlo, ale není tolik, kolik v jiných letech. Druhé a třetí seče dosahují minimálních výnosů. Maximálně narostlo trochu vojtěšky. Chovatelé koní potřebují především seno, to však zdražuje,“ říká s tím, že před dvěma roky stál kulatý balík lučního sena 300 korun, v loňském roce 600 korun a letos se pohybuje mezi 1300 a 1500 korunami. Zejména chovatelé skotu bez tržní produkce mléka jsou, vzhledem k jeho spotřebě, na senu závislí. Zvířata jsou po větší část roku na pastvě, ale porosty jsou letos díky suchům již vypasené a nic na nich není.

Ilustrační foto.
Na dvou místech v kraji už není radno lézt do vody

„Zemědělci již nyní zvířata přikrmují senem, které mají připravené na zimu. Chovatelé dojnic se bez sena mohou relativně obejít. Dojnice se totiž krmí převážně objemnými kvašenými krmivy, hlavně siláží a senáží. Zde lze seno částečně nahradit v krmné dávce slámou. Avšak i v chovech dojného skotu zaleží na tom, jak se povedou letošní kukuřice,“ uvádí Eva Kubelková s tím, že zemědělské podniky navíc nevyrábějí krmivo přesně na stav zvířat, tvoří si rezervy a také mívají zásoby z předchozích let. Proto některé podniky budou muset snižovat stavy, ale diskutuje se o asi deseti procentech. Respektive o zrušení výkrmu býků a prodeji telat jako zástavu.

„Žádné plošné vybíjení stád se opravdu nekoná. Také teď bude záležet na tom, jak se vydaří příští rok, pokud bude opět sucho, bylo by to špatné,“ dodává na závěr Eva Kubelková.

Zemědělská družstva také nemají sena a slámy na rozdávání. „Máme tři seníky plné z poloviny proti loňskému roku. Důvodem je sucho a fakt, že téměř nic příliš nenarostlo, seno pro vlastní potřebu máme, ale rozhodně letos prodávat nebudeme,“ říká agronomka ZD Rosovice Milena Valíčková. To je špatná zpráva především pro soukromé zemědělce a chovatele koní, kteří podle jejích slov mají letos velkou poptávku a neustále se na prodej sena ptají.

O něco lépe je na tom zemědělské družstvo v Krásné Hoře nad Vltavou, které hospodaří na 1 623 hektarech luk a pastvin, což asi 33% z celkové obhospodařované půdy. „Krmení nemáme na seně závislé, takže letos vyjdeme. Krmíme především kukuřičnou siláží, nicméně zásoby sena máme akorát pro naše potřeby, takže letos prodávat nebudeme,“ potvrdil hlavní agronom družstva Milan Kakeš.

Vzhledem k tomu, že seno a sláma bude v nadcházejících měsících nedostatkovou surovinou, obávají se zemědělci jeho krádeží. Největší obavy mají soukromí chovatelé koní, kteří se pro své potřeby stihli zásobit a nyní se strachují, že jejich prozíravost bude lákat zloděje.

Letošní maximum každoročního srpnového meteorického roje Perseid nastane v noci z neděle 12. na pondělí 13. srpna.
Budou padat hvězdy, čeká nás noc splněných přání