V Příbrami svátek sv. Martina tradičně oslaví hornický spolek Prokop lampionovým průvodem městem z Březových Hor do centra města. Průvod vyjde v 17 hodin za doprovodu havířských světlonošů z areálu dolu Marie na Březových Horách. Na trase je plánovaná zastávka na náměstí 17. listopadu v Příbrami VII.

Cílem je Náměstí T. G. Masaryka, kam v 18 hodin přijede svatý Martin na bílém koni. Jestli k tomu bude i sněžit, to se ještě neví, ale pokud ano, tak to bude mít neopakovatelnou atmosféru. A pokud bude chladno, třeba se s vámi sv. Martin rozdělí o svůj plášť.

Lampionovým průvodem přivítají svatého Martina také například v Jincích, kde Mateřské centrum Jinečáček připravilo na neděli 11. listopadu všechny malé i velké zájemce sraz na parkovišti školy, kde si od půl šesté večer připomenou svátek sv. Martina. Akce je pořádaná především pro děti, které se mohou vybavit lampionem.

Také městys Vysoký Chlumec zve nejen na sváteční lampionový průvod, ale také na martinské rohlíčky, pro děti čaj a pro dospělé i na grog. Samozřejmě lampiony s sebou, aby bylo čím svítit na cestu. Sraz je v 16 hodin u budovy obecního úřadu. „Trasa je připravena tak, že ji zvládnou i děti,“ ujišťují veřejnost pořadatelé.

Svátek svatého Martina patřil již v historii k jednomu z nejoblíbenějších v roce. Tento den byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s pravým posvícením se vším, co k němu patří. Čeledi obvykle končila sjednaná služba, dostávala plat a hledala službu pro další rok. Na mnoha místech se kromě posvícení konaly také dobytčí a výroční trhy. Ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.

Výlovu Hořejšího padrťského rybníku ve dnech 6. a 7. listopadu přihlíželo velké množství diváků.
Výlov Hořejšího Padrťského rybníka přilákal kromě lidí i orly
Mezi studenty zavítala například meteoroložka Taťána Míková.
Do Příbrami se sjelo deset školních štábů z celé republiky