Plno bylo ve středu, tedy 11. 11. v 11 hodin i ve vinotéce v Pražské ulici v Příbrami. „Svatomartinské víno je víno mladé, je sklizené v letošním roce. Je to taková tradice, kdy vinaři připíjejí tímto vínem na zdar vinařské sezony. V tomto mladém vínu nacházejí krásnou jiskru, ovocnou příchuť, temperament a samozřejmě je to také příležitost k posezení s přáteli při pečené huse, která ke Svatomartinskému vínu patří,“ řekla Jitka Klímová z příbramské vinotéky.

Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

Podle hlavního sommeliera Národního vinařského centra Marka Babisze lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám jako jsou například candát či losos, tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte.

„Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům, nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ řekl Marek Babisz.