Za tmy ven a za tmy domů. Takový režim prožívá v zimním období spousta dospělých, ale i dětí. O to víc jsme závislí na lampách veřejného osvětlení, zvlášť v místech málo frekventovaných, kde to k lumpárnám vyloženě nahrává.

Spousta temných zákoutí v Příbrami je už prostřednictvím různých projektů v rámci prevence kriminality osvětlená, přetrvává ale ve městě jiný nešvar – někdo cíleně vyřazuje veřejné osvětlení z provozu. Jednu dobu, zhruba před rokem, vandal řádil v lokalitě Fialka, letos se zaměřil na zónu u Hořejší Obory, odkud si obyvatelé stěžují technickým službám na vypínání světel především o víkendech.

„Není to technická závada. V této lokalitě se opakovaně potýkáme s úmyslným vyřazováním osvětlení z provozu a to zpravidla o sobotách, nedělích a svátcích. Naposled to bylo z pátku na sobotu zkraje listopadu. Předtím byl skoro třítýdenní klid, ale tehdy to bylo vypínáno intenzivně. Tento problém se bohužel opakuje i přes požádání o pomoc strážníků. Před výlovem ryb z rybníku to dělali pytláci, nyní nám není znám důvod, jen provedení je vcelku profesionální," reaguje Josef Jindra z technických služeb.

Vandalství nejen tohoto typu je z pohledu příspěvkové organizace problém dlouhodobý a nezbývá, než donekonečna vyjíždět k opravám.