„Teplé počasí nám vadí, ale ne z hlediska sněhu, protože teploty kolem 5 až 7 stupňů Celsia nejsou vyloženě katastrofou. Spíše to ovlivňuje náladu mezi lidmi, zda si vůbec jít zalyžovat. Jak to teplo nedává pocit astronomické zimy, lidé raději vyrazí na kolo,“ předeslal ředitel Skiareálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Skiareál Monínec v pondělí 19. prosince 2022.
Obrazem: Sjezdovka po setmění. Na Monínci si užívali večerní lyžování

Na místních sjezdovkách používají rolby s novým zařízením, které umí měřit hloubku sněhu. Vidí tak, že na plochách k lyžování leží aktuálně průměrně kolem 60 až 70 centimetrů směsi přírodního a technického sněhu. „Nejméně máme asi kolem 35 centimetrů, na jednom místě nad dvojkou sjezdovkou, ale to si umíme dosněžit,“ upozornil ředitel. Dosněžování však podle něj zatím není potřeba. „Zatím si na sníh nikdo nestěžuje. Žádné plotny se na sjezdovkách netvoří a jezdí se celkem dobře,“ shrnul ředitel.

Sníh se na Monínci drží déle díky poloze sjezdovek. Takzvaná mísa v Českém Meránu má tu vlastnost, že dokáže udržet chladnější teplotu vzduchu. Funguje to ale i naopak. Také teplé počasí se tu drží déle než v okolí. „Teď se díky tomu, že tu máme nasněženo, udržuje chladnější mikroklima,“ poznamenal ředitel.

Návštěvnost o svátcích byla nižší

Navzdory dobrým lyžařským podmínkám ale areál zaznamenal v uplynulých dnech až o pětinu nižší návštěvnost, než tomu bylo o svátcích před rokem. A ani další asi nebudou výrazně lepší, předpověď počasí aktuálně výrazné ochlazení neslibuje. „Koukáme na předpovědi i několikrát denně. Vidíme zhruba na devět dní dopředu a vyhlídky nejsou moc optimistické. Jak jsem ale říkal, když se teploty drží pod sedmi stupni, tak nám zas tolik nevadí,“ sdělil Krejčí.