Území mezi osadou Slivice a obcí Milín se před 73 lety stalo dějištěm poslední bitvy 2. světové války v Evropě. Tam totiž 12. 5. 1945 padly poslední výstřely největšího vojenského konfliktu na starém kontinentu.

Na přípravách připomínky této bitvy a dalším doprovodném programu se podílelo Hornické muzeum Příbram, příspěvková organizace Středočeského kraje spolu s Obcí Milín, Armádou ČR, Městem Příbram, kluby vojenské historie, Policií ČR, Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje a Českým svazem bojovníků za svobodu.

Čtvrtý ročník Rybího festivalu v Dobříši letos navštívilo přes dva tisíce lidí.Podle organizátorů akce jich letos přišlo výrazně méně, než v loňském roce.
OBRAZEM: Rybí festival byl o jídle i dobrém pití

Veřejnost si mohla od 10 hodin prohlédnout vystavenou techniku, výzbroj a výstroj Armády ČR, klubů vojenské historie a rovněž ukázku techniky a vybavení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Policie ČR. V poledne se u Památníku vítězství uskutečnil pietní akt zahájený fanfárami Souboru svatohorských trubačů, při němž zástupci organizátorů spolu s dosud žijícími veterány války vzdali hold padlým.
Pomyslným zlatým hřebem programu byla tradičně připomínka bitvy, která začala ve 13 hodin. Její součástí a nepochybně velkým lákadlem byly ukázky bojů, které se odehrály v tomto regionu z 11. na 12. května 1945 a zapsaly se do dějin vojenství jako poslední bitva 2. světové války v Evropě, při kterých se zde střetli příslušníci hitlerovské branné moci nejprve s partyzány, poté s jednotkami tří Ukrajinských frontů Rudé armády a zároveň do bojů zasáhla také americká armáda. Přítomné diváky celou rekonstrukcí bitvy provázel svým komentářem ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Ilustrační foto
V Sedlčanech ušetří za teplo, nová jednotka začne fungovat v druhé polovině roku
U příležitosti 73. výročí osvobození Československa se uskutečnilo ve středu 9. května na náměstí 1. máje v Jincích pietní shromáždění armády a obyvatel Jinec.
Pietní vzpomínka na oběti II. světové války