Výzvu ke svolání jednání napsal zastupitel a předseda kontrolního výboru Radek Řechka (TOP 09). Upozorňuje v ní na neschopnost starosty a rady řešit problémy spojené s kauzou výstavby v Západní ulici, nerespektování zákonů a rozhodnutí soudů a na způsobenou škodu městu. O své funkce by tak v následujících dnech mohli přijít starosta Jaroslav Melša (ODS) a místostarostové Jan Bláha (ČSSD) a Eva Marvanová (ODS).

Řechka v pátek řekl, že má již od kolegů potřebných sedm podpisů slíbených, a to nejen od spolustraníků. Nyní počká do stanoveného termínu a poté uváží, zda zažádají o mimořádnou schůzi či tento bod zařadí do programu řádného jednání na 19. dubna. Dobříšské zastupitelstvo tvoří 21 členů. Sedm zástupců má ODS, pět ČSSD, tři TOP 09, po dvou Nezávislí a KSČM a po jednom Věci Veřejné a sdružení Nezávislí pro Dobříš. Radnici řídí koalice ODS a ČSSD.

Stavební úřad před devíti lety vydal stavební povolení na výstavbu devíti řadových a bytových domů bez souhlasu jednoho majitele okolní nemovitosti. Muži se to nelíbilo, začal proti postupu úřadu protestovat a nakonec požádal o vydání exekuce kvůli jeho nečinnosti. Nejvyšší správní soud mu dal zapravdu, v prosinci stavební povolení zrušil a bylo zahájeno řízení k odstranění staveb, v nichž ale již sedm let bydlí lidé. To bylo přerušeno, protože majitelé objektů požádali o dodatečné stavební povolení.

Starosta Melša v pátek řekl, že účastníci mají do 16. dubna na stavební úřad dodat všechny potřebné podklady. „Běží klasický proces povolování s výsledkem, který může být i něco poopravit, ubourat, ale v každém případě bude rozhodnuto ve věci. Jestliže stavební úřad takto rozhodne, ve věci a vydá stavební povolení, končí exekuce,“ dodal starosta.

Proti exekuci se radnice hodlá v tomto týdnu znovu odvolat u krajského soudu. Pokud pokutu bude muset město uhradit, chce žádat náhradu od státu, konkrétně od krajského úřadu, protože ten všechny kroky městských úředníků potvrdil, uzavřel starosta.

(čtk, jun, jpt)