Od soboty tedy dochází ke změně jízdního řádu linky MHD Příbram 305005 – 5A z Příbrami do Orlova. „Do jízdního řádu této linky byly nově přidány dva speciální víkendové spoje, které budou zajišťovat dopravu zájemců o pěší turistiku v Brdech. Spoje budou na lince zkušebně provozovány do 30. září 2016, v sobotu a v neděli a ve státem uznaných svátcích," vysvětlila mluvčí.

Při nedávno provedené optimalizaci městské hromadné dopravy v Příbrami totiž byla linka z Příbrami do Orlova zrušena. Jezdila pro turistiku ve zcela nevhodných časech a nebyla proto vůbec využívána.

„Vyslyšeli jsme podněty občanů na zavedení víkendového ranního spoje do Orlova a odpoledního zpět do Příbrami a po dohodě města s dopravcem tyto spoje zavádíme zkušebně do konce září," vysvětluje místostarosta města Příbrami Václav Švenda.

Ranní „turistický" spoj 5A poprvé vyjede z příbramského autobusového nádraží v sobotu 6. srpna 2016 v 9:00 hodin. Obslouží sídliště a Březové Hory a pojede dál směrem do Lazce a Kozičína, odtud bude pokračovat do Orlova a přes Podlesí zpět na autobusové nádraží. V 15:00 hodin vyjede (pozor, opět ze zastávky Příbram, aut. nádr.) spoj opačným směrem (Podlesí, Orlov, Kozičín, Lazec, Březové Hory, sídliště, autobusové nádraží), aby zajistil návrat turistů do města.