Na poražené stromy (nekácely je Technické služby Příbram) upozornil redakci Příbramského deníku Vladimír Srnka z Březových Hor, který tudy procházel zrovna, když vrčely pily. „Podle dělníků se stromy musí pokácet z důvodu, že by mohly spadnout na tenisové kurty. Stromy tu rostly zhruba 150 let a najednou by mohly padnout? Zajímavé. Když to bylo nutné, proč se nekácelo v zimě?" ptá se Vladimír Srnka v reakci, v níž naráží na všehoschopnost příbramského odboru životního prostředí.

Ten prý sice kácení povolil, ale pouze v době vegetačního klidu, jak minulý týden sdělila Příbramskému deníku Běla Komancová z odboru životního prostředí. „V prostoru vstupu do lesoparku podél Litavky, vedle Marily, povolil v březnu 2014 orgán ochrany přírody pokácení 12 dřevin (topoly, olše, jasan). Jednalo se o přestárlé a proschlé stromy, ohrožující padajícími větvemi. Kácení bylo povoleno za podmínky, že bude provedeno v období vegetačního klidu. Termín provedení vlastního kácení (červenec 2014) bude předmětem našeho dalšího šetření," uvedla Běla Komancová.

Zprvu se u Litavky v červnu kácelo kvůli rekonstrukci mostu. Ale i to mělo podle úřednice své podmínky. „V červnu 2014 jsme povolili pokácení devíti stromů rostoucích podél komunikace od Marily na Lazec (u vstupu do lesoparku). Kácí se v souvislosti s opravou mostu přes Litavku. Žádosti o kácení podali vlastníci pozemků (stromů). Město Příbram tři stromy, středočeská správa údržby silnic šest stromů," uvedla úřednice. 

"V této věci odbor životního prostředí vede příslušná šetření. Za nepovolené kácení hrozí pachateli pokuta až do výše jednoho milionu korun," informoval v pátek dodatečně mluvčí radnice Ondřej Šlechtický.

Protože bylo potřeba kácet ve vegetačním období, bylo podle odboru podmínkou rozhodnutí, že stromy prohlédne před kácením ornitolog, aby bylo zajištěno, že na stromech v době kácení nebudou obsazená ptačí hnízda. „Pokud jde o náhradu dřevin, středočeská správa údržby silnic již vysadila 12 jasanů podél silnice na jiném místě v Příbrami," dodala Běla Komancová.

Protože je kácení stromů v Příbrami všeobecně velmi citlivé téma, veřejnost je k úbytku jakékoli zeleně vnímavá. Dokonce se proslýchá, že se město chystá „ve velkém" vykácet i stromy v okolí hřiště v ulici 28. října v Příbrami v rámci rekonstrukce hřiště. To zatím radnice nepotvrdila, ani nevyvrátila. „Na rekonstrukci školního hřiště zatím nejsou schválené dotace, takže se o žádném kácení nejedná," sdělil Ondřej Šlechtický.

Jak vidí kácení stromů v době vegetace Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR v Hrachově? "Pokud ornitologové zkontrolují stromy a nezačne se s kácením ihned, na zahnízdění ptákům stačí týden. Těžko říci, kolik hnízd plných vajíček nebo mláďat mohlo se stromy padnout, ale v dutinách stromů, a zrovna v lesoparku u Litavky, přežívají léto i netopýři."