„Pravidla k prodeji obálkovou metodou jsme měly nastaveny velice jednoduše, ale po debatě v zastupitelstvu budou výrazně obsáhlejší i náročnější pro podání žádosti. Uchazeč bude muset uvést povinně řadu nových údajů. Automaticky budou vyřazovány žádosti těch, kteří jsou dlužníky vůči městu a lidí, na které bylo zahájeno insolvenční řízení," sdělil místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

Nemělo by stačit jen čestné prohlášení uchazeče, jako dosud, ale radnice si bude informace ověřovat. Nová pravidla by měla podle názoru místostarosty prosít případné nekorektní nabídky zájemců o byt.

„Kauci ale požadovat ani nyní nebudeme. Podle mého názoru, i dalších členů rady a zastupitelstva, by šlo o administrativně náročný postup. Když si představíme, že o posledně nabízený byt projevilo zájem 35 uchazečů, tak by to znamenalo spoustu účetních operací navíc. Pokud bychom kauci vraceli v plné výši, tak ve finále bankovními transakcemi bychom o nějakou částku ještě přišli," vysvětlil Hölzel s tím, že o možnosti propadnutí kauce vůbec neuvažovali.

„Pokud bychom požadovali kauci v takové výši, aby měla smysl, tak zase vyřadí potencionální uchazeče o byt, kteří skutečně nemají k dispozici hotovost a jedinou jejich možností je zaplatit byt v plné výši hypotékou," argumentoval.

„Pokud nám uchazeč již při přímé účasti při veřejném otevření obálek nepotvrdí, že jeho zájem o byt trvá, musíme ho ve třech následujících dnech o výsledku vyrozumět. On nám do deseti dnů musí potvrdit, že byt koupí. Po schválení v zastupitelstvu musí být částka zaplacena a kupní smlouva uzavřena do třech měsíců," sdělil místostarosta. „K pravidlům se ještě vrátíme na jednání rady a poté je budeme předkládat červnovému zastupitelstvu," dodal místostarosta.Marie Břeňová