Přišli, viděli, zvítězili. Přesně tak si počínali líchovští hasiči v městě automobilů. Svou premiérovou účast v krajském finále proměnili v suverénní vítězství, o nějž se strachovali jen v nedělním programu královských útoků. Zatímco v sobotu na tartanové dráze jasně kralovali v běhu na 100 metrů překážek a štafetě v neděli se jako sedmí v pořadí pustili do útoku, který jim mohl přinést životní úspěch. Časem 28,44 vteřin (PÚ na nástřikové terče) si zajistili druhé místo za SDH Dalovy a začali žhavit své mobilní telefony, aby svým známým zvěstovali, že triumfovali ve středočeském finále. „Teď už nám nikdo výhru vzít nemůže," byli přesvědčeni, leč následující útoky soupeřů je usvědčily z omylu.

Berounská Lhotka šokovala časem pod 28 vteřin, a když stejného výkonu dosáhly i mělnické Střemy, začala v hlavách líchovských borců pracovat kalkulačka. „Ještě se mezi nás a Dalovy dostanou dva týmy a jsme druzí," strachoval se nejstarší člen líchovské sestavy František Čermák. Napětí mezi borci v červeno-černých dresech naopak svými vtípky mírnil benjamínek Marek Janoušek, mimochodem nejlepší proudař boleslavského klání, jenž své parťáky bavil parodováním fanouška Jaroslava Hanouska, člena líchovského hasičského sboru.

Když pokazili svůj útok hasiči Chmeliště, jimž se rozpojila jedna hadice, propukl v táboře líchovských hasičů jásot. „Tohodle se dočkám na stará kolena," nemohl uvěřit starosta SDH Líchovy František Čermák postupu do republikového finále v Uherském Hradišti. Zaražení byli i další borci v červeno-černých dresech. Jakoby najednou nemohli uvěřit tomu, co právě dokázali. V tu chvíli právě dosáhli na triumf ve středočeském finále, který měl ještě svým podpisem posvětit hlavní rozhodčí soutěže Jiří Spilka, shodou okolností líchovský rodák. Jen skandovaný pokřik jejich ženských kolegyň, jimž podobný úspěch zhatil pokažený útok v okrskové soutěži v Chramostech, boleslavskému stadionu jasně oznamoval, kdo byl v klání dobrovolných hasičů Středočeského kraje nejlepší.

Líchovští hasiči se přitom před soutěží museli prát s nepřízní osudu. Dva členové jejich vítězné sestavy z okresního kola v Sedlčanech nemohli do Mladé Boleslavi odcestovat.

Dublovického Lukáše Hanuse jeho mateřský hasičský sbor neuvolnil a talentovaný dorostenec Jakub Čermák (vítěz středočeského kraje na 100 metrů překážek) si při úterním tréninku zlomil ruku. Jeho otec však sehnal víc než adekvátní náhradu, když do družstva k hostujícím borcům Jiřímu Sůvovi, Matěji Janouškovi a Štěpánu Plavcovi, třetím v běhu na 100 metrů překážek, angažoval Petra Jánského a Jana Vachatu, jenž se zaskvěl nejlepším časem na 100 metrů překážek a navíc přispěl k přesvědčivému triumfu ve štafetě.

Stejné nervy prožíval i kouč petrovických hasiček Jaroslav Šejba, jehož svěřenkyně se po sobotě dělily o průběžné vedení s Zibohlavy.

„Se sobotou jsem byl spokojen tak napůl," svěřoval se kouč SDH Petrovice, jenž byl zklamán především s druhou příčkou v běhu na 100 metrů překážek. Při nedělních útocích byl napjatý jako struna. Jeho svěřenkyně totiž předběhly nejen Krchleby, které se dostaly do vedení, ale i další čtyři sbory. „Definitivně mi spadl kámen ze srdce, až když doběhly útok ženy ze Zibohlav," přiznal Šejba po druhém postupu v řadě na mistrovství republiky.

Miloš Krátký