Služba denního stacionáře v Dobříši do začátku ledna, kdy zařízení otevřelo, chyběla. Lidé se sníženou soběstačností tak už nemusí dojíždět do vzdálenějších zařízení, například do Příbrami.

„Služba je zaměřena na osoby od 26 let. Jedná se o klienty se sníženou soběstačností v základních životních schopnostech z důvodu zdravotního postižení, věku či chronického onemocnění neinfekčního charakteru, jako jsou například neurodegenerativní poruchy, vaskulárních onemocnění či Alzheimerovy nemoci,“ uvedla ředitelka Pečovatelské služby města Dobříše, která stacionář provozuje, Dagmar Mášová.

Lokalita Brodce.
V Dobříši si v referendu odsouhlasili omezení další výstavby rodinných domů

V zařízení poskytují běžné ošetřovatelské služby, například pomoc při osobní hygieně. Součástí jsou také výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, kondiční cvičení či sociálně terapeutická sezení. „Klienti mají možnost na úhradu služby použít příspěvek na péči, o který je nutné žádat na úřadu práce,“ informuje dále ředitelka.

Výstavba stacionáře byla zahájena v květnu, kdy byla části přízemí budovy s pečovatelskou službou upravena tak, aby zde vznikly nové prostory. Na denní místnost navazuje přístavba s relaxační zónou v atriu budovy, která je s venkovním prostorem spojená bezbariérovým nájezdem. Přístavba je prosklenou stěnou opticky propojena s venkovním prostorem ve vnitrobloku budovy, kde jsou záhony s květinami a strom. Zařízení disponuje veškerým sociálním zázemím s bezbariérovým přístupem.

Jednou z finálních fází rekonstrukce náměstí v Dobříši je sázení stromů.
Náměstí přátelské ke stromům. V Dobříši předběhli novou metodou zbytek republiky

„Vytvořena byla denní a odpočinková místnost, kuchyňka, sociální zařízení s toaletami a další technické místnosti. Kompletně nové jsou rozvody elektřiny, topení, podlahy a další vybavení. Vznikla i zbrusu nová prádelna vybavená pračkami a mandlem,“ upřesnil místostarosta Dobříše Tomáš Vokurka, který měl investici na starosti. Město Dobříš do projektu investovalo celkem 10,4 milionu korun, přes tři miliony pokryla dotace.