Program slavností začal ve svahu nad mlýnem u kaple Nejsvětější Trojice. Tady se konala ekumenická bohoslužba, kterou společně celebrovali Zbigniew Grzyb (římskokatolický farář), Jiří Chvála (husitský farář) a Samuel Hejzlar (evangelický farář).

Po návratu do mlýna všichni tři duchovní společně pokřtili dva rybníky jmény Motl a Paukner. „Rybníky patří k našemu mlýnu téměř 300 let, nejméně od roku 1736, ze kdy je nejstarší zmínka o naší usedlosti. Až letos se ale podařilo obě nádrže zapsat do řádného registru. A tak byl křest na místě," vysvětlil Vladimír Kuncl, majitel mlýna.

Pro návštěvníky byla na Selských slavnostech v Kunclově mlýně připravena řada atrakcí. Například ukázky řezání dřeva na vodou poháněném katru, projížďky na koních či ukázky kovářské práce a další.

Každý host, který zavítal do Kunclova mlýna, si mohl domů odnést i kvalitní potraviny vyrobené přímo od zemědělců – například hovězí maso, med, sýry či další mléčné výrobky. Kromě koní, skotu a kamerunských ovcí na farmě mohli návštěvníci, kterých na pouť zavítalo několik stovek, spatřit i drobná zvířata – králíky, slepice, kachny a pávy. areálu farmy byla vystavena také soudobá i historická zemědělská technika. Součástí programu byla i odborná přednáška na téma Voda spjatá se sedláky a promítání dokumentárních filmů o zemědělství.

Na hlavním pódiu postupně vystoupily skupiny Marimba Live Drums, Houbeles a Taurus band country. Překvapením programu bylo vystoupení souboru Kamýček.

„Velmi si vážím titulu Farma roku 2015. A děkuji rovněž Asociaci soukromého zemědělství za uspořádání slavností, které myslím přinesly pohodu a dobrou náladu všem návštěvníkům. Cílem slavností bylo ukázat veřejnosti, že zemědělci dovedou žít v harmonii s přírodou, chovají spokojená a šťastná zvířata, umí nabídnout kvalitní a dobré potraviny, pečují o vodu v krajině a v neposlední řadě se umí i bavit," doplnil mlynář Vladimír Kuncl.
Farma Kunclův mlýn hospodaří na 80 hektarech pozemků v ekologickém režimu, status ekologického hospodářství má od roku 2004. K vytápění používá výhradně dřevo a od 80. let minulého století zajišťuje veškerou energii pro mlýn Francisova turbína.

Výrobou energie z obnovitelných zdrojů a hospodařením šetrným k půdě a krajině Kunclův mlýn splňuje přísná kritéria Evropského centra pro eko-agroturistiku. Jiří Kubík