Radnice až do konce roku 2018 získala výjimku, díky níž budou moci myslivci střílet divočáky i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Povolení se vztahuje na tříhektarový zelený pás táhnoucí se centrem Mníšku, který využívají k procházkám lidé se psy a maminky s kočárky. V době odstřelu bude území obehnáno páskami a bude na něj zakázán vstup.

Škody na majetku způsobené černou zvěří se ročně pohybovaly v řádech statisíců korun, výjimkou ale nebyla ani setkání s divokým prasetem přímo v centru města nebo v okolí škol. Do konce loňského roku vedení města a starostové okolních využívali odchytovou klec. To ale prý nestačilo. Zřídili dokonce zvláštní peněžní fond, do něhož obce i veřejnost přispívají na odstřel zvěře.

„Díky účelovému peněžnímu fondu se zvýšil počet odstřelených prasat. Za poslední dva myslivecké roky to bylo v průměru 650 kusů, nyní je to už 1011 kusů a to ještě zbývají dva měsíce," sdělil Příbramskému deníku mluvčí města Miloš Navrátil.


Ilustrační fotoZástřelné slouží jako motivační prvek pro lovce a příspěvek myslivcům na náklady, které jsou s odstřelem spojeny. Myslivci tak získají 200 korun za každé prokazatelně ulovené divoké prase. To se dokládá výkazem a hlášenkou veterinární správě.

 „Sami myslivci i přírodovědci poukazují na to, že situace je neudržitelná. Přemnožená prasata páchají škody i na jiné zvěři. Ta poté v lesním a polním ekosystému chybí," řekl už dříve Navrátil. 

Nyní bude nyní možné proti prasatům postupovat účinněji. Zákon o myslivosti povoluje jen odstřely na honebních pozemcích. Výjimku od městského úřadu v Černošicích Mníšek získal po mnohaletém úsilí a podle radnice jde o výjimečnou záležitost i v rámci republiky.

První odstřely divočáků jsou naplánovány od 21. do 24. března vždy od 20:00 do 04:00. Myslivci budou mít mobilní posed a kvůli bezpečnosti budou moci střílet jen jedním směrem. „V době odstřelu tam nikdo nesmí vstoupit, je to extrémně nebezpečné," upozornil Navrátil. Po Velikonocích radnice akci vyhodnotí a rozhodne o dalších termínech.

Vzhledem k tomu, že půjde o odstřel uprostřed města, podniká vedení radnice opatření i ohledně bezpečnosti obyvatel. Na akci budou upozorňovat i varovné plakáty ve městě. Radnice a myslivci budou zároveň při odstřelech spolupracovat s policií a strážníky. 

 „Prosíme všechny, aby pomohli s dodržováním bezpečnostních opatření, neboť střelba v intravilánu města, ač se ukazuje jako nezbytná, je současně postupem rizikovým. V uvedené termíny není možné do lokality vstupovat, venčit psi nebo se jakkoliv pohybovat! Riziko případného zranění je vysoké." Petr Digrin, starosta města

Pivovárka je podle Navrátila pro divočáky ideálním útočištěm. „Je to pro ně přirozený úkryt uprostřed města," řekl. Prasata v Mníšku volně chodí i do dalších centrálních částí, na náměstí, k poště nebo prodejně potravin, ke škole i školce. Podle starosty Petra Digrina vyrážejí prasata přes Pivovárku k dálnici a na staré sídliště. Další trasa vede po svahu u zámku. Za sebou nechávají poničené louky, pole, ploty a zahrady, právě na nehonebních pozemcích jsou největší škody. Město podle tajemnice žádalo o výjimku ze zákona pro více nehonebních pozemků, uspělo ale jen v případě Pivovárky. Jinde by to podle úředníků bylo moc nebezpečné.

Vedení města také usiluje o oplocení dálnice R4. „Nejen v minulém roce byla řada nehod způsobena právě střetem s divokou zvěří," uzavřel Navrátil.