Městský úřad v Příbrami si nechal vypracovat po dlouhých letech studii týkající se bytové politiky ve městě, která zahrnuje mimo jiné i doporučené kroky, jak by měla radnice naložit s byty v jejím vlastnictví.

V současnosti je v majetku města 1104 bytových jednotek. Podle koncepce vypracované pražskou firmou by si radnice měla nechat ve vlastnictví 1010 bytů a zbytek prodat. Zprivatizování se týká především městských bytů v bytových domech, které už z většiny obývají soukromí vlastníci. „Takový krok ale musíme udělat s citem. Nemůžeme přeci nutit ke koupi městského bytu starého člověka, který v něm žije už 40 let a na jeho odkoupení nemá prostě prostředky,“ řekl místostarosta Václav Beneš.

V rozboru je také patrná nepříliš vhodná struktura bytového fondu. Město disponuje spoustou velkých bytů, co se týká jejich rozlohy a počtu místností, a mnohem méně těmi malými. Například jednu třetinu všech městských bytů tvoří ty v domech s pečovatelskou službou, přičemž přes 60 procent z nich je 2 + 0. Mnohdy tak nastává situace, kdy jednotlivci obývají nadměrné byty. Kromě bytů v domech s pečovatelskou službou a pro sociálně slabší žadatele si musí město ponechat i dostatek bytů pro osoby veřejně činné, jako jsou policisté, lékaři, zaměstnanci úřadů a podobně.

Studie vychází také z demografické analýzy města, z níž vyplývá, že v Příbrami od začátku devadesátých let obyvatel neustále ubývá oproti opačnému trendu, který je ve Středočeském kraji. I když se podaří zastavit odliv lidí, do dvanácti let se projeví také vliv věkového složení obyvatelstva a jeho stárnutí.

„Počet obyvatel v letošním roce klesl podle statistik pod 35 tisíc lidí. Pokud budeme chtít zastavit tuto tendenci, tak musíme vytvořit především pro mladé rodiny vhodné startovací byty,“ dodal k problému místostarosta Václav Beneš. „Velkých bytů máme k dispozici dostatek, ale chybí nám především ty malometrážní.“

Na základě těchto dat, za podmínky, že se podaří zastavit úbytek obyvatel, vypracovali odborníci prognózu potřebnosti bytové výstavby do roku 2020 a vychází z ní, že v uvedeném roce bude třeba celkem přes patnáct tisíc bytových jednotek, což je o tisíc více než činí současný stav. Do tohoto počtu jsou zahrnuty jak městské a soukromé byty, tak i rodinné domky. Nicméně intenzita bytové výstavby v Příbrami je při porovnání s jinými městy až několikanásobně horší. Město by se pak mělo zaměřit na budování menších bytů 1 + 0, kterých je nedostatek.