„Happening se těší stále větší oblibě, zatímco v roce 2011 se Férová snídaně konala v 41 městech a v roce 2012 v 57, loni již v 87 městech. Celkem loni snídalo 2 800 lidí," uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Příjemný neformální nekomerční piknik si již získal své jméno a i letos bude opět propojovat fair trade s lokálními produkty. Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako jsou kakao, káva, čaj, ale například i bábovka upečená z domácích vajec a fairtradového kakaa. Společně pak posnídají na veřejném místě, aby vyjádřili podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Nejde o ochutnávku ani komerční propagaci – každý si na snídani donese své fairtradové, bio, lokální nebo farmářské dobroty a pokud má chuť, rozdělí se s ostatními snídajícími.

„Připravte si jakékoli fair trade, bio nebo farmářské dobroty, přibalte deku na piknik, hrníčky, talířky, nůž a lžičky a přijďte posnídat do Svatohorského sadu pod třešňové stromy. Najdete nás přímo v sadu mezi Svatohorskou alejí a pomyslným prodloužením Alešovy ulice," doplnila Kateřina Šperlová, hlavní organizátorka příbramské Férové snídaně.

S organizací příbramské Férové snídaně pomáhá také občanské sdružení Jiná krajina a společnost Sedláček s.r.o.

Co je fair trade?Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, dává tak přednost výrobkům, za nimiž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Více informací o fair trade naleznete na www.fairtrade.cz. 

Kateřina Šperlová