Výsledkem jednání bylo rozpočtové opatření, kdy aktuálně dosahují celkové příjmy 179,85 milionu korun a celkové výdaje 175,60 milionu. „Celkový přebytek rozpočtu je tedy 4,25 milionu korun," konstatuje místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. „Hrozilo, že se předpokládané příjmy z daní nenaplní v plánované výši, ale v současné době již víme, že tomu tak není," říká.

Zdrženlivost při sestavování rozpočtu se podle místostarosty vyplatila. „Víme, že podle nových pravidel státu se malým obcím trochu přidávalo, velkým městům ubíralo," připomněl, co se odehrávalo v rámci nových pravidel daňové výtěžnosti zhruba před rokem. „Ač nám bylo avizováno z finančních úřadů, že pro Sedlčany to znamená nárůst do rozpočtu přibližně o 12 milionů korun, v rozpočtu jsme schválili dvě třetiny této částky a trefili jsme se," pokračuje místostarosta.

Zastupitelstvo z rozpočtu při poslední letošní korekci rozpočtu vyňalo dotaci, kterou mělo obdržet na protipovodňový varovný systém, protože peníze od státu „přitečou" do pokladny až na jaře příštího roku.

„Do příjmů se nám na druhé straně promítly částky za prodej bytů, čili jsme absolutní příjmy oproti poslední rozpočtové úpravě mohli navýšit naopak o takřka dva miliony korun. Výdaje ve srovnání s předešlou rozpočtovou úpravou jsou aktuálně o 1,5 milionu korun vyšší," bilancuje Hölzel s tím, že 
v současné době je již jasné, že rozpočet města skončí přebytkem. „To je pozitivní zpráva, protože budeme mít na pokrytí prvotních nákladů začátkem příštího roku, než naběhnou poměrné měsíční dotace státního rozpočtu a z daňové výtěžnosti," dodává Miroslav Hölzel.

Marie Břeňová