„Podoba je hotová, kdyby se teď nějak měnila, to bychom nabourali celý plán. Registrační list v elektronické podobě již máme a dokonce nám byl doručen k naší akci výpis,“ potvrdil sedlčanský starosta. Upřesnil, že schválená dotace bez daně z přidané hodnoty činí 45 milionů korun.

„Protože v metodice bylo původně uvedeno 50 milionů, včetně DPH, budu chtít ještě tyto údaje upřesnit. Rozpočet na akci je 55 milionů korun, včetně DPH. Znamená to, že spoluúčast města vychází na částku kolem pěti milionů korun, což by bylo velmi příznivé,“ dodal.

Areál přírodního koupaliště Nový rybník v Příbrami.
Vstupné na Novák? Letos návštěvníky mine

Cenu ovlivní nabídky uchazečů o realizaci této zakázky. Dodavatel stavby ještě není znám. Radní však nechtěli ztrácet čas a ještě před vypsáním výběrového řízení jmenovali v červnu členy hodnotící komise a jejich náhradníky pro otevírání obálek a hodnocení nabídek.

Starosta Jiří Burian potvrdil, že koncepce modernizace dopravního terminálu, s níž budou zastupitelé brzy seznámeni, doznala proti původnímu záměru určitých změn.

„Upravili jsme obvodový plášť haly, kde měly být po celé výšce skleněné panely. A protože se tento druh skla nevyrábí v naší republice, ale v Německu, tak po dohodě s projektantem volíme domácí materiál,“ vysvětlil starosta s tím, že podobnými opatřeními dojde k úspoře několika milionů korun.

„Cestující se mohou těšit na perfektní odbavení a komfortnější cestování,“ tvrdí. „V klimatizované hale budou například boxy na zavazadla, cyklisté uvítají úschovnu kol. O spojích budou cestující informovat elektronické velkoplošné tabule podobné, jaké fungují třeba na letišti. Samozřejmostí bude kvalitní sociální zázemí,“ dal několik příkladů Jiří Burian.

Na novou rozhledu v pátek vystoupají první návštěvníci.
Na novou rozhlednu v pátek vystoupají první návštěvníci

Starosta také potvrdil, že autobusy nebudou mít trvalá parkovací místa, ale dvě zastřešené výstupní zastávky a šest zastřešených nástupišť. Navíc budou k dispozici dvě nekrytá stanoviště například pro zájezdové autobusy. Na nádraží zůstane zachováno 32 až 35 parkovacích míst pro osobní automobily.

Marie Břeňová