English camp pořádala v Sedlčanech – jako předchozích sedm ročníků – Evangelická církev metodistická. „Angličtina se vyučovala hravou formou, to znamená především prostřednictvím her, písniček a konverzace. Přijeli opět lektoři přímo z USA. Letos jich bylo devět a byli ze státu Illinois. Pracují s dětmi vždy s ohledem na jejich úroveň angličtiny," uvedla jedna z hlavních organizátorek Pavlína Oubrechtová. Potvrdila, že většina dětí je ze Sedlčanska, ale některé mají bydliště v Praze nebo na Benešovsku. „Forma tábora je příměstská, to znamená, že děti odcházejí na noc přespat domů nebo ke svým příbuzným, u nichž jsou zde na prázdninách," dodala.

Odpolední části programu, kdy se sportovní nebo kulturní aktivity odehrávaly v sídle evangelické církve v Havlíčkově ulici, se mohli účastnit i rodiče, případně další zájemci. Nechyběla ani bohoslužba a pobyt zpestřily také dva večery, jejichž program byl vždy v režii české nebo americké skupiny. „Každá vždy představuje ostatním svoji zem, připravují se speciality české nebo americké kuchyně," poznamenala Oubrechtová.

V sobotu 26. července hned ráno odjeli lektoři a jejich žáci autobusem na zasloužený výlet. „Jedeme do zámku Vrchotovy Janovice a potom do Počepic, kde si zahrajeme adventure golf a beach volejbal," upřesnila cíle cesty s tím, že v neděli 27. července bude slavnostní zakončení English campu, při němž dostanou účastníci certifikát. „Američané odjíždí do Prahy, další do Českého Krumlova, aby pokračovali v poznávání České republiky," dodala.

Marie Břeňová