Lidé mohli na akci přinést něco ze své spíže. Dobříšské hospodyňky přišly se zavařeninami, někdo přinesl na ochutnání bramboráčky. Z přinesených surovin pak šéfkuchař vybral ty nejlepší a rozdal jejich majitelkám ceny v podobě koření.

Lahev dobrého vína si nakonec z pódia odnesla Jaroslava Pohorská za výborné zavařeniny. „Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty," prozradila vegetariánka Jaroslava z Dobříše.

Akci zpočátku nesměle přihlíželo asi padesát lidí. Po chvilce začaly ženy lovit v taštičkách recepty a suroviny, to až mezi ně přijde jejich Danielka, aby se nenechaly zahanbit. Herečka totiž po hlavním vaření chodí mezi lidmi a žádá je o recepty, nějaké dobrůtky z domova a povídá si s nimi jak jinak než o jídle.

Jaroslav Sapík: Nerad porovnávám kuchyně, všechny jsou dobré

Česko na talíři v Dobříši.

Než se kuchař a majitel dvou restaurací Jaroslav Sapík pustil do marinování lososa, odpověděl Deníku na několik otázek.

Jak je těžké zbavit lidi ostychu a vtáhnout je do vaření?
Rozhodující pro atmosféru je oblíbenost pozvané celebrity, která se akce účastní. A taky záleží, jak moc nás mají rádi.

Kde se lidé nejvíce baví?
Řekl bych, že venkov je víc nažhavenej, ve městě je to trošku složitější. Dnes je tu ale docela hodně lidí.

Jak vypadá takovýhle den?
Ráno začínáme na návsi nebo na náměstí dvěma recepty a odpoledne se přesuneme k nějaké celebritě, končíme třeba taky o půlnoci.

Jakou kuchyni vyznáváte?
Dobré jsou všechny na světě. Jsou pouze dobří nebo špatní kuchaři. Nerad porovnávám kuchyně.

Dneska předvedete co za dobrotu?
Dnes připravíme lososa. Lidi myslí, že to není české jídlo, ale vždy to byla česká ryba.

Jste na maso, nebo na zeleninu?
Sice na to nevypadám, ale miluju zeleninu, ovoce a ryby. A nejvíc zvěřinu.

Prozradíte čtenářům Deníku nějaký dobrý recept? Něco z čerstvé zeleniny nebo něco grilovacího?
Já třeba miluju okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem. Dávám si ho ke steaku. Mám taky moc rád vařené hovězí. Dneska všichni grilujeme a málokdo si uvědomuje, že to zatěžuje organizmus. Tak dobře, něco na gril. Abych to neměl složitý, začnu rybou. Úžasný je pstroužek. Naolejujeme ho, posolíme, pocitronujeme, dáme na gril zprudka opéct a necháme dojít. K němu jen hlávkový salát, se zakysanou smetanou , malinko česneku, osolíme, opepříme a promícháme. Na tenhle salát položíme pstruha a nepotřebujeme vepřové.

Helena Vondráčková: Na sladké moc nejsem

Česko na talíři v Dobříši.

Helenu Vondráčkovou zná snad každý. Ne všichni ale vědí, jaký vztah má k Příbramsku nebo na čem si nejraději pochutnává. Ještě předtím, než se televizní štáb přesunul k Heleně na hausbót, odpověděla zpěvačka Deníku na několik otázek.

Žijete v nedaleké Řitce. Je vám Příbramsko blízké?
Tenhle kraj je velice hezkej a malebnej až k Vltavě, kde máme hausbót, kam ráda jezdím. A tady v Dobříši jsem chodila za jednou paní bylinkářkou, takže tenhle kraj mám ráda.

Dnes je to ale o vaření…Jaké jídlo máte ráda?
Mám ráda veškeré jídlo, ale nemusím jídla tučná. Jím hodně salátů, hodně ryb, mořské plody, samozřejmě jím i maso, jím všechno. Snažím se to hodně střídat, aby strava byla pestrá.

Vypadáte velmi dobře, asi také díky pestré stravě. Měla byste nějaký recept na pohodu pro ostatní ženy?
Hlavně se nepoddávat stresu. Udělat si na sebe přes den s jídlem čas, dojít si třeba na masáž, odpočinout si. Hlavní je, mít se ráda.

Dobříšské hospodyňky si přišly pro inspiraci.
Zeptali jsme se: Co vy na to?

Česko na talíři v Dobříši.

Alena Synková

"Já jsem milovnice ryb. Strašně ráda dělám mořské i sladkovodní. Například lososa si dělám velice často. Tady je to s rybama dost špatný, takže si pro ně jezdím do Prahy. Výbornou dělám velikonoční nádivku z kopřiv a bramborový salát. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jinak mám dietu kvůli nemoci, proto musím s jídlem opatrně, a tak dělám všechno přírodně."

Česko na talíři v Dobříši.

Jarmila Jenčovská

"Česko na talíři ráda sleduju, ale nejraději mám osvědčenou klasiku. Nejlepší jídlo je asi svíčková. Maso naložím den předem do zeleninového nálevu s halali, dám tam mrkev, trošku citronu, zaleju to máslem a nechám to do druhého dne. Pak to udusím a nakonec propasíruju, zahustím moukou a dosladím. Jako příloha samozřejmě nesmějí chybět brusinky a smetana."

Česko na talíři v Dobříši.

Jaroslava Pohorská

"Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty. Jsem vegetariánka, takže hodně používám lilek. Dělám třeba kuře na jablkách. Kuřecí prsa osolíte, opepříte, obalíte v hladké mouce, opečete z obou stran do zlatova , dáte do pekáče, silně to posypete rozstrouhanými jablky a pokapete dost silně sojovou omáčkou. Orientální, výborné!"

Česko na talíři v Dobříši.

Antonie Bartošová

"Vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového bude. Byla jsem nakoupit a všimla jsem se toho až na cestě domů. Jsem zvědavá, co se tu bude vařit, poněvadž na to koukám každou neděli večer, je to zajímavý pořad. Proto jsem tu zůstala se dívat. Vyznávám jídla jako škubánky, bramboráky, buchtičky se šodó a nebo tak."

Česko na talíři v Dobříši.

Anna Hrubá

"Mám ráda vaření a ráda ochutnávám, proto jsem se přišla podívat. Je to příležitost, jak se dozvědět něco nového, protože ráda zkouším nové věci. Bohužel jsem si s sebou nic nepřinesla, ale uvidím, co se tu bude dít a pak vyzkouším uvařit něco nového. Hodně zkouším vařit podle časopisů a tak. Mám ráda bramborový placky nebo halušky s anglickou, se zelím."