VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření v Dobříši: Sapík, Šinkorová a Vondráčková za kuchyňskou linkou

Dobříš /ROZHOVORY, ANKETA, FOTOGALERIE/ – Kuchyně pod širým nebem za dobříšskou radnicí. Lidé postávají opodál a posedávají na lavičkách. Čekají, až to konečně začne. Ti, kteří sledují televizní „primácký" seriál Česko na talíři, vědí, že tentokrát se bude vařit v Dobříši. Mohli tak na vlastní oči spatřit legendu české gastronomie Jaroslava Sapíka a herečku Danielu Šinkorovou, k nimž se po poledni přidala jako host zpěvačka Helena Vondráčková.

16.5.2012
SDÍLEJ:

Česko na talíři v Dobříši.Foto: Markéta Jankovská

Lidé mohli na akci přinést něco ze své spíže. Dobříšské hospodyňky přišly se zavařeninami, někdo přinesl na ochutnání bramboráčky. Z přinesených surovin pak šéfkuchař vybral ty nejlepší a rozdal jejich majitelkám ceny v podobě koření.

Lahev dobrého vína si nakonec z pódia odnesla Jaroslava Pohorská za výborné zavařeniny. „Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty," prozradila vegetariánka Jaroslava z Dobříše.

Akci zpočátku nesměle přihlíželo asi padesát lidí. Po chvilce začaly ženy lovit v taštičkách recepty a suroviny, to až mezi ně přijde jejich Danielka, aby se nenechaly zahanbit. Herečka totiž po hlavním vaření chodí mezi lidmi a žádá je o recepty, nějaké dobrůtky z domova a povídá si s nimi jak jinak než o jídle.

Jaroslav Sapík: Nerad porovnávám kuchyně, všechny jsou dobré

Česko na talíři v Dobříši.

Než se kuchař a majitel dvou restaurací Jaroslav Sapík pustil do marinování lososa, odpověděl Deníku na několik otázek.

Jak je těžké zbavit lidi ostychu a vtáhnout je do vaření?
Rozhodující pro atmosféru je oblíbenost pozvané celebrity, která se akce účastní. A taky záleží, jak moc nás mají rádi.

Kde se lidé nejvíce baví?
Řekl bych, že venkov je víc nažhavenej, ve městě je to trošku složitější. Dnes je tu ale docela hodně lidí.

Jak vypadá takovýhle den?
Ráno začínáme na návsi nebo na náměstí dvěma recepty a odpoledne se přesuneme k nějaké celebritě, končíme třeba taky o půlnoci.

Jakou kuchyni vyznáváte?
Dobré jsou všechny na světě. Jsou pouze dobří nebo špatní kuchaři. Nerad porovnávám kuchyně.

Dneska předvedete co za dobrotu?
Dnes připravíme lososa. Lidi myslí, že to není české jídlo, ale vždy to byla česká ryba.

Jste na maso, nebo na zeleninu?
Sice na to nevypadám, ale miluju zeleninu, ovoce a ryby. A nejvíc zvěřinu.

Prozradíte čtenářům Deníku nějaký dobrý recept? Něco z čerstvé zeleniny nebo něco grilovacího?
Já třeba miluju okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem. Dávám si ho ke steaku. Mám taky moc rád vařené hovězí. Dneska všichni grilujeme a málokdo si uvědomuje, že to zatěžuje organizmus. Tak dobře, něco na gril. Abych to neměl složitý, začnu rybou. Úžasný je pstroužek. Naolejujeme ho, posolíme, pocitronujeme, dáme na gril zprudka opéct a necháme dojít. K němu jen hlávkový salát, se zakysanou smetanou , malinko česneku, osolíme, opepříme a promícháme. Na tenhle salát položíme pstruha a nepotřebujeme vepřové.

Helena Vondráčková: Na sladké moc nejsem

Česko na talíři v Dobříši.

Helenu Vondráčkovou zná snad každý. Ne všichni ale vědí, jaký vztah má k Příbramsku nebo na čem si nejraději pochutnává. Ještě předtím, než se televizní štáb přesunul k Heleně na hausbót, odpověděla zpěvačka Deníku na několik otázek.

Žijete v nedaleké Řitce. Je vám Příbramsko blízké?
Tenhle kraj je velice hezkej a malebnej až k Vltavě, kde máme hausbót, kam ráda jezdím. A tady v Dobříši jsem chodila za jednou paní bylinkářkou, takže tenhle kraj mám ráda.

Dnes je to ale o vaření…Jaké jídlo máte ráda?
Mám ráda veškeré jídlo, ale nemusím jídla tučná. Jím hodně salátů, hodně ryb, mořské plody, samozřejmě jím i maso, jím všechno. Snažím se to hodně střídat, aby strava byla pestrá.

Vypadáte velmi dobře, asi také díky pestré stravě. Měla byste nějaký recept na pohodu pro ostatní ženy?
Hlavně se nepoddávat stresu. Udělat si na sebe přes den s jídlem čas, dojít si třeba na masáž, odpočinout si. Hlavní je, mít se ráda.

Dobříšské hospodyňky si přišly pro inspiraci.
Zeptali jsme se: Co vy na to?

Česko na talíři v Dobříši.

Alena Synková

"Já jsem milovnice ryb. Strašně ráda dělám mořské i sladkovodní. Například lososa si dělám velice často. Tady je to s rybama dost špatný, takže si pro ně jezdím do Prahy. Výbornou dělám velikonoční nádivku z kopřiv a bramborový salát. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jinak mám dietu kvůli nemoci, proto musím s jídlem opatrně, a tak dělám všechno přírodně."

Česko na talíři v Dobříši.

Jarmila Jenčovská

"Česko na talíři ráda sleduju, ale nejraději mám osvědčenou klasiku. Nejlepší jídlo je asi svíčková. Maso naložím den předem do zeleninového nálevu s halali, dám tam mrkev, trošku citronu, zaleju to máslem a nechám to do druhého dne. Pak to udusím a nakonec propasíruju, zahustím moukou a dosladím. Jako příloha samozřejmě nesmějí chybět brusinky a smetana."

Česko na talíři v Dobříši.

Jaroslava Pohorská

"Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty. Jsem vegetariánka, takže hodně používám lilek. Dělám třeba kuře na jablkách. Kuřecí prsa osolíte, opepříte, obalíte v hladké mouce, opečete z obou stran do zlatova , dáte do pekáče, silně to posypete rozstrouhanými jablky a pokapete dost silně sojovou omáčkou. Orientální, výborné!"

Česko na talíři v Dobříši.

Antonie Bartošová

"Vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového bude. Byla jsem nakoupit a všimla jsem se toho až na cestě domů. Jsem zvědavá, co se tu bude vařit, poněvadž na to koukám každou neděli večer, je to zajímavý pořad. Proto jsem tu zůstala se dívat. Vyznávám jídla jako škubánky, bramboráky, buchtičky se šodó a nebo tak."

Česko na talíři v Dobříši.

Anna Hrubá

"Mám ráda vaření a ráda ochutnávám, proto jsem se přišla podívat. Je to příležitost, jak se dozvědět něco nového, protože ráda zkouším nové věci. Bohužel jsem si s sebou nic nepřinesla, ale uvidím, co se tu bude dít a pak vyzkouším uvařit něco nového. Hodně zkouším vařit podle časopisů a tak. Mám ráda bramborový placky nebo halušky s anglickou, se zelím."

Autor: Markéta Lišková

16.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 16 700 Kč

Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče Pracovníci v sociálních službách - chráněné bydlení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16700 kč, mzda max. 25500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: pracovníci v sociálních službách - chráněné bydlení, Náplň práce: péče a podpora klientům s mentálním i kombinovaným postižením, nácvik jednoduchých denních činností a podpora soběstačnosti klientů, zprostředkování kontaktu klientů se společenským prostředím, vzdělávací a aktivizační činnosti, příprava a vedení činností klientů, vedení dokumentace a individuální plánování., Požadavky: akreditovaný kurz pracovníka v sociálních službách nebo odpovídající vzdělání dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (kurz lze absolvovat až po nástupu do pracovního poměru), aktivní řidič - sk. B podmínkou, základní znalost práce s PC, samostatnost, dobré komunikační dovednosti, aktivita, flexibilita, kladný vztah k lidem se zdravotním postižením., Nabízíme: plný pracovní úvazek, místo výkonu práce Příčovy, denní 12hodinové směny dle plánu směn - včetně víkendů, nástup dle dohody, pracovní poměr zatím na dobu určitou (1 rok), v případě vzájemné spokojenosti možnost prodloužení, plat odpovídající nařízení vlády 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě (od 16 700 Kč do 25 500 Kč dle dosažené praxe a pracovních výsledků)., Přihlášky do výběrového řízení prosím zasílejte na email: personalni@domov-nalzovice.cz. Přihláška do výběrového řízení musí obsahovat: 1) profesní životopis, 2) motivační dopis (kde mmj. uveďte, proč se o nabízenou pozici ucházíte a co od ní očekáváte, jaké konkrétní zkušenosti, znalosti a dovednosti nám můžete nabídnout)., Nástup: od 1.6.2018 do 31.5.2019. Mzda: 16 700,- až 25 500,- Kč, Kontakt: Klosková Silvie Ing., e-mail: personalni@domov-nalzovice.cz, Místo výkonu práce: Nalžovický zámek, poskytovatel sociálních služeb- Příčovy, Příčovy č.p. 108, Sedlčany. Pracoviště: Nalžovický zámek, poskytovatel sociálních služeb- příčovy, 264 01 Sedlčany. Informace: Silvie Klosková, +420 318 864 122.

Obchod - Obchod Nákupčí 40 000 Kč

Nákupčí Auditoři pro záruční servis. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: auditoři pro záruční servis, OC, Auditoři pro záruční servis posuzujtí záruční nároky podle záručních zásad. Komunikují s prodejci a správci služeb se sídlem v celé EMEA. Analyzují závady a jsou v těsné spolupráci s výrobou. Zajišťují správné nastavení produktu v záručním systému. Podporují a poskytují školení pracovníkům v terénu o systémech a nástrojích. Poskytují pravidelné přehledy pro svůj region nebo produkt., Požadujeme:, - vynikající počítačové dovednosti - zkušenosti s ERP systémem, - zkušenosti se strojírenskými nebo automobilovými motory, spalovacími motory, technologií BUS a hydraulikou, ..., - schopnost číst technické dokumentace a vydávat doporučení, - zkušenosti v B2B průmyslu, - zkušenosti s vedením lidí, - flexibilita cestování po celé Evropě, Zaměstnanecké výhody: závodní stravování, 5 týdnů dovolené, stravenky, Nástup: ihned. Mzda: 40 000,- Kč, Kontakt: Hříbalová Hana, e-mail: hana.hribalova@doosan.com, Místo výkonu práce: Doosan Infracore Europe, odštěpný závod, U Kodetky č.p. 1810, 263 01 Dobříš. Pracoviště: Doosan infracore europe, odštěpný závod, U Kodetky, č.p. 1810, 263 01 Dobříš. Informace: Hana Hříbalová, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: skladník/ce, Vaší každodenní náplní práce bude:, - Příjem a výdej materiálu a náhradních dílů tryskacích strojů, - Balení materiálu před expedicí, - Provádění inventury skladových zásob, - Každodenní obsluha jeřábu a vysokozdvižného vozíku, - Práce s PC (interní systém, MS office), Na tuto pozici budete potřebovat:, - Praxi na pozici skladníka, - Výhodou je mít platné zkoušky na vysokozdvižný vozík a jeřábnické zkoušky (V případě, že průkazy nevlastníte, rádi Vám je zajistíme.), - Šikovnost, zručnost a pracovitost, Co Vám naše společnost nabízí?, - Atraktivní mzdové ohodnocení a věrnostní odměny, - Motivující měsíční finanční bonus a placené přesčasy, - Příplatky za přesčas 25% přes týden ze základní mzdy, - Příplatky za přesčas 50% o víkendech ze základní mzdy, - Příplatky za práci o svátku 100%, - Příplatek za noční práci 15 Kč/odpracovaná noční směna, - Příplatek za odpolední práci 6 Kč/ odpracovaná směna, - Týden dovolené navíc (5 týdnů dovolené), - Závodní stravování přímo v areálu společnosti, - Dostupnost MHD, hlídané parkoviště v areálu společnosti, - Výhodný mobilní tarif nejen pro Vás, ale také pro vaše rodinné příslušníky, - Finanční příspěvky na penzijní/životní připojištění, sportovní či kulturní aktivity, firemní akce, večírky a další zajímavé benefity, V případě zájmu o volnou pracovní pozici nám zašlete Váš strukturovaný životopis. Pečlivě čteme každý zaslaný životopis a všem odpovídáme. , Zasláním životopisu souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů pro účel výběrového řízení na pracovní pozici, o kterou se ucházíte a pouze po dobu trvání výběrového řízení., Zaměstnanecké výhody: týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, sportovní či kulturní aktivity a další benefity, Nástup od 1.6.2018. Mzda: 19 000,- Kč, Kontakt:Michaela Karlová Bc., tel.: 318 479 212 od 9:00 do 15:00 hod., e-mail: prace@wheelabratorgroup.com, Místo výkonu práce:Wheelabrator Czech s.r.o., Za Balonkou č.p. 269, Příbram I. Pracoviště: Wheelabrator czech s.r.o., Za Balonkou, č.p. 269, 261 01 Příbram 1. Informace: Karlová Michaela, +420 318 479 212.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 16 500 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení Výroba lahůdek. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: výroba lahůdek, Pomocná síla do výrobny lahůdek., Noční směna od 18:00 - 2:00 hod., Nástup možný ihned. Mzda: 16 500,- Kč, Kontakt: Marešová Monika, tel.: 739 855 007, e-mail: monikaamy@seznam.cz, Místo výkonu práce: Pekárny Vodička s.r.o. -Březové Hory, Mariánská č.p. 85, Příbram VI-Březové Hory. Pracoviště: Pekárny vodička s.r.o. -březové hory, Mariánská, č.p. 85, 261 01 Příbram 1. Informace: Monika Marešová, +420 739 855 007.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kolegy celníci lákají na sto tisíc

Ilustrační foto.

V Čenkově zahynul řidič elektrokoloběžky po střetu s nákladním autem

Havárie motorky půjde před soud. Chyběla helma, navíc byl alkohol

Střední Čechy - Nejenom zranění, ale ani trestnímu stíhání neunikl 28letý muž, kterého policisté podezřívají, že se na motocykl posadil pod vlivem alkoholu. Událost je pro berounské dopravní policisty aktuální dosud, byť se vše odehrálo už uprostřed prvního květnového víkendu.

Neschválený prodej zmrzliny hygienici okamžitě ukončili

Střední Čechy - Vyhovět zájmu spotřebitelů není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, pokud se poptávka týká nebaleného zboží potravinářského charakteru. 

Čeští stíhači si z mezinárodního cvičení NATO Tiger Meet 2018 odnášejí 3. místo

Čáslav /FOTOGALERIE/ - V uplynulých dnech skončilo mezinárodní cvičení NATO Tiger Meet 2018 v polské Poznani. Čáslavská základna se prestižního cvičení účastnila se 4 letouny JAS-39 Gripen, piloti během dvou týdnů absolvovali 47 letů a ve vzduchu strávili více než 54 hodin.

Divadelní schody plné vody a mistři z Karviné a temný mok Ostravy: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 24. až 25. května 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT