VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření v Dobříši: Sapík, Šinkorová a Vondráčková za kuchyňskou linkou

Dobříš /ROZHOVORY, ANKETA, FOTOGALERIE/ – Kuchyně pod širým nebem za dobříšskou radnicí. Lidé postávají opodál a posedávají na lavičkách. Čekají, až to konečně začne. Ti, kteří sledují televizní „primácký" seriál Česko na talíři, vědí, že tentokrát se bude vařit v Dobříši. Mohli tak na vlastní oči spatřit legendu české gastronomie Jaroslava Sapíka a herečku Danielu Šinkorovou, k nimž se po poledni přidala jako host zpěvačka Helena Vondráčková.

16.5.2012
SDÍLEJ:

Česko na talíři v Dobříši.Foto: Markéta Jankovská

Lidé mohli na akci přinést něco ze své spíže. Dobříšské hospodyňky přišly se zavařeninami, někdo přinesl na ochutnání bramboráčky. Z přinesených surovin pak šéfkuchař vybral ty nejlepší a rozdal jejich majitelkám ceny v podobě koření.

Lahev dobrého vína si nakonec z pódia odnesla Jaroslava Pohorská za výborné zavařeniny. „Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty," prozradila vegetariánka Jaroslava z Dobříše.

Akci zpočátku nesměle přihlíželo asi padesát lidí. Po chvilce začaly ženy lovit v taštičkách recepty a suroviny, to až mezi ně přijde jejich Danielka, aby se nenechaly zahanbit. Herečka totiž po hlavním vaření chodí mezi lidmi a žádá je o recepty, nějaké dobrůtky z domova a povídá si s nimi jak jinak než o jídle.

Jaroslav Sapík: Nerad porovnávám kuchyně, všechny jsou dobré

Česko na talíři v Dobříši.

Než se kuchař a majitel dvou restaurací Jaroslav Sapík pustil do marinování lososa, odpověděl Deníku na několik otázek.

Jak je těžké zbavit lidi ostychu a vtáhnout je do vaření?
Rozhodující pro atmosféru je oblíbenost pozvané celebrity, která se akce účastní. A taky záleží, jak moc nás mají rádi.

Kde se lidé nejvíce baví?
Řekl bych, že venkov je víc nažhavenej, ve městě je to trošku složitější. Dnes je tu ale docela hodně lidí.

Jak vypadá takovýhle den?
Ráno začínáme na návsi nebo na náměstí dvěma recepty a odpoledne se přesuneme k nějaké celebritě, končíme třeba taky o půlnoci.

Jakou kuchyni vyznáváte?
Dobré jsou všechny na světě. Jsou pouze dobří nebo špatní kuchaři. Nerad porovnávám kuchyně.

Dneska předvedete co za dobrotu?
Dnes připravíme lososa. Lidi myslí, že to není české jídlo, ale vždy to byla česká ryba.

Jste na maso, nebo na zeleninu?
Sice na to nevypadám, ale miluju zeleninu, ovoce a ryby. A nejvíc zvěřinu.

Prozradíte čtenářům Deníku nějaký dobrý recept? Něco z čerstvé zeleniny nebo něco grilovacího?
Já třeba miluju okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem. Dávám si ho ke steaku. Mám taky moc rád vařené hovězí. Dneska všichni grilujeme a málokdo si uvědomuje, že to zatěžuje organizmus. Tak dobře, něco na gril. Abych to neměl složitý, začnu rybou. Úžasný je pstroužek. Naolejujeme ho, posolíme, pocitronujeme, dáme na gril zprudka opéct a necháme dojít. K němu jen hlávkový salát, se zakysanou smetanou , malinko česneku, osolíme, opepříme a promícháme. Na tenhle salát položíme pstruha a nepotřebujeme vepřové.

Helena Vondráčková: Na sladké moc nejsem

Česko na talíři v Dobříši.

Helenu Vondráčkovou zná snad každý. Ne všichni ale vědí, jaký vztah má k Příbramsku nebo na čem si nejraději pochutnává. Ještě předtím, než se televizní štáb přesunul k Heleně na hausbót, odpověděla zpěvačka Deníku na několik otázek.

Žijete v nedaleké Řitce. Je vám Příbramsko blízké?
Tenhle kraj je velice hezkej a malebnej až k Vltavě, kde máme hausbót, kam ráda jezdím. A tady v Dobříši jsem chodila za jednou paní bylinkářkou, takže tenhle kraj mám ráda.

Dnes je to ale o vaření…Jaké jídlo máte ráda?
Mám ráda veškeré jídlo, ale nemusím jídla tučná. Jím hodně salátů, hodně ryb, mořské plody, samozřejmě jím i maso, jím všechno. Snažím se to hodně střídat, aby strava byla pestrá.

Vypadáte velmi dobře, asi také díky pestré stravě. Měla byste nějaký recept na pohodu pro ostatní ženy?
Hlavně se nepoddávat stresu. Udělat si na sebe přes den s jídlem čas, dojít si třeba na masáž, odpočinout si. Hlavní je, mít se ráda.

Dobříšské hospodyňky si přišly pro inspiraci.
Zeptali jsme se: Co vy na to?

Česko na talíři v Dobříši.

Alena Synková

"Já jsem milovnice ryb. Strašně ráda dělám mořské i sladkovodní. Například lososa si dělám velice často. Tady je to s rybama dost špatný, takže si pro ně jezdím do Prahy. Výbornou dělám velikonoční nádivku z kopřiv a bramborový salát. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jinak mám dietu kvůli nemoci, proto musím s jídlem opatrně, a tak dělám všechno přírodně."

Česko na talíři v Dobříši.

Jarmila Jenčovská

"Česko na talíři ráda sleduju, ale nejraději mám osvědčenou klasiku. Nejlepší jídlo je asi svíčková. Maso naložím den předem do zeleninového nálevu s halali, dám tam mrkev, trošku citronu, zaleju to máslem a nechám to do druhého dne. Pak to udusím a nakonec propasíruju, zahustím moukou a dosladím. Jako příloha samozřejmě nesmějí chybět brusinky a smetana."

Česko na talíři v Dobříši.

Jaroslava Pohorská

"Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty. Jsem vegetariánka, takže hodně používám lilek. Dělám třeba kuře na jablkách. Kuřecí prsa osolíte, opepříte, obalíte v hladké mouce, opečete z obou stran do zlatova , dáte do pekáče, silně to posypete rozstrouhanými jablky a pokapete dost silně sojovou omáčkou. Orientální, výborné!"

Česko na talíři v Dobříši.

Antonie Bartošová

"Vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového bude. Byla jsem nakoupit a všimla jsem se toho až na cestě domů. Jsem zvědavá, co se tu bude vařit, poněvadž na to koukám každou neděli večer, je to zajímavý pořad. Proto jsem tu zůstala se dívat. Vyznávám jídla jako škubánky, bramboráky, buchtičky se šodó a nebo tak."

Česko na talíři v Dobříši.

Anna Hrubá

"Mám ráda vaření a ráda ochutnávám, proto jsem se přišla podívat. Je to příležitost, jak se dozvědět něco nového, protože ráda zkouším nové věci. Bohužel jsem si s sebou nic nepřinesla, ale uvidím, co se tu bude dít a pak vyzkouším uvařit něco nového. Hodně zkouším vařit podle časopisů a tak. Mám ráda bramborový placky nebo halušky s anglickou, se zelím."

Autor: Markéta Lišková

16.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Operátor ohraňovacího lisu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: operátoři ohraňovacího lisu, Požadavky:, znalost výkresové dokumentace, výhodou řidičské oprácnění sk. C, vysokozdvižné vozíky, pracovní plošiny, výhodou svářečské oprávnění CO2, výhodou vazačské, jeřábnické zkoušky, znalost práce na fréze, soustruhu atd., Nástup možný ihned. Mzda: 22 000,- až 35 000,- Kč, Práce přesčas s bonifikací 25/50/100%, Zaměstnanecké výhody: nadprůměrné platové podmínky, příspěvek na obědy, Kontakt: Kovařík Jiří Ing., tel.: 604 847 608, e-mail: kovarik.jakub@technoing.cz, Místo výkonu práce: Kovařík Jiří Ing., tel.: 604 847 608, e-mail: kovarik.jakub@technoing.cz. Pracoviště: Kk t e ch n o i n g spol. s r.o. provozovna dobříš, Rosovická, č.p. 1896, 263 01 Dobříš. Informace: Jiří Kovařík, +420 604 847 608. Výroba - Výroba Obsluha strojů 25 000 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků Strojníci pro úpravu plodin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: strojníci pro úpravu plodin, Náplň práce: , - obsluha, údržba a drobné opravy strojního zařízení lisovny, - filtrování oleje a uložení výrobků a surovin do zásobníku, - příjem suroviny pro zpracování, výdej oleje a výlisků, Požadujeme:, - odborná způsobilost dle vyhl. č. 50/1978 Sb. výhodou, - obsluha středotlakých kotlů výhodu, - manuální zručnost, samostatnost, Zaměstnanecké výhody: zázemí stabilní společnosti s dlouhodobou perspektivou zaměstnání, hlavní pracovní poměr, dovolenou 5 týdnů, příspěvek na penzijní připojištění, závodní stravování, příspěvek na dovolenou a vánoční příspěvek, pravidelné školení odborných způsobilostí , Nástup možný ihned. Mzda: 25 000,- Kč, Kontakt: Jindřichová Lucie Ing., tel.: 313 113 160, 605 206 066 (7:00 - 15:30 hod.), e-mail: lucie.jindrichova@primagra.cz , Místo výkonu práce: Primagra, a.s., Nádražní č.p. 310, 262 31 Milín. Pracoviště: Primagra, a.s., Nádražní, č.p. 310, 262 31 Milín. Informace: Lucie Jindřichová, +420 313 113 160,605 206 066. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách Učitel/ka teoretického vyučování - předmětů Právo, Kriminalistika, Prevence, Bezpečnostní činnost. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: Učitel/ka teoretického vyučování - předmětů Právo, Kriminalistika, Prevence, Bezpečnostní činnost, Požadavky:, výpis z rejstříku trestů, zdravotní způsobilost, ochota se dále vzdělávat, samostatnost, komunikativnost, flexibilita, práce na PC, splnění podmínek § 9 zákona č. 263/2004 Sb. výhodou, pedagogická praxe výhodou, Zaměstnanecké výhody:příspěvek na stravování, příspěvek na dovolenou, 52 dnů pracovního volna, pružná pracovní doba, Nástup od 1.9.2019 na dobu určitou do 31.8.2020., Mzda: 26 020,- až 33 930,- Kč dle započitatelné praxe, Kontakt: Procházková Marta, e-mail: personal@dubno.cz, Místo výkonu práce:Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno, Dubno č.p. 100. Pracoviště: Střední odborná škola a střední odborné učiliště, dubno, 261 01 Příbram 1. Informace: Marta Procházková, +420 318 679 046. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 20 000 Kč Číšníci a servírky Číšník, servírka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: číšník, servírka, OC, Požadujeme alespoň základní praxi v pohostinství, vyučení v oboru, příjemné vystupování., Zaměstnanecké výhody: personální stravování, možnost ubytování v sobě směny, další nadstandardní odměny, Nástup: dle dohody (na dobu neurčitou). Mzda: 20 000,- až 28 000,- Kč, Kontakt: Kocman Tomáš, tel.: 602 219 601 (kdykoliv), e-mail: mlyn@strnadovskymlyn.cz, i osobně (po tel. domluvě), Místo výkonu práce: ABACO GROUP, spol. s r.o., Vršovice č.p. 1, Jesenice, 264 01 Sedlčany. Pracoviště: Abaco group, spol. s r.o.- provozovna, 264 01 Sedlčany. Informace: Tomáš Kocman, +420 602 219 601.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár dodávky u Milína.
21

Požár dodávky s nábytkem hasiči krotili 40 minut

Fotbalisté Jablonce (netradičně v černém) zvládli utkání v Příbrami.
5

Příbram dostala od Jablonce kanára

Jan Starka: S Matouškovým odchodem jsme si poradili

Příbram - Se čtrnácti body a na desátém místě FORTUNA :LIGY trávili dnes končící reprezentační přestávku fotbalisté Příbrami. O své pocity z dosavadního průběhu nováčkovské sezony se v rozhovoru podělil statutární ředitel 1. FK Jan Starka.

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Střední Čechy – Ceny služeb jsou smluvní – což ovšem nemá zhola nic společného s představou, že byste snad mohli umlouvat slevu – a tak se liší provozovnu od provozovny. Mohou se dokonce měnit i v průběhu roku. Přesto statistici dokážou určit průměrné hodnoty.

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

Město opět poskytne finance z Fondu zápůjček

Příbram - Město vyhlašuje v letošním roce již čtvrté výběrové řízení na zápůjčky z Fondu zápůjček města Příbram (FOZ). Lhůta pro podávání žádostí je stanovena do pátku 9. listopadu, výběrové řízení podaných žádostí proběhne v pondělí 12. listopadu. Z fondu si občané mohou žádat o zápůjčku na vnitřní i vnější úpravy staveb pro bydlení.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT