VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření v Dobříši: Sapík, Šinkorová a Vondráčková za kuchyňskou linkou

Dobříš /ROZHOVORY, ANKETA, FOTOGALERIE/ – Kuchyně pod širým nebem za dobříšskou radnicí. Lidé postávají opodál a posedávají na lavičkách. Čekají, až to konečně začne. Ti, kteří sledují televizní „primácký" seriál Česko na talíři, vědí, že tentokrát se bude vařit v Dobříši. Mohli tak na vlastní oči spatřit legendu české gastronomie Jaroslava Sapíka a herečku Danielu Šinkorovou, k nimž se po poledni přidala jako host zpěvačka Helena Vondráčková.

16.5.2012
SDÍLEJ:

Česko na talíři v Dobříši.Foto: Markéta Jankovská

Lidé mohli na akci přinést něco ze své spíže. Dobříšské hospodyňky přišly se zavařeninami, někdo přinesl na ochutnání bramboráčky. Z přinesených surovin pak šéfkuchař vybral ty nejlepší a rozdal jejich majitelkám ceny v podobě koření.

Lahev dobrého vína si nakonec z pódia odnesla Jaroslava Pohorská za výborné zavařeniny. „Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty," prozradila vegetariánka Jaroslava z Dobříše.

Akci zpočátku nesměle přihlíželo asi padesát lidí. Po chvilce začaly ženy lovit v taštičkách recepty a suroviny, to až mezi ně přijde jejich Danielka, aby se nenechaly zahanbit. Herečka totiž po hlavním vaření chodí mezi lidmi a žádá je o recepty, nějaké dobrůtky z domova a povídá si s nimi jak jinak než o jídle.

Jaroslav Sapík: Nerad porovnávám kuchyně, všechny jsou dobré

Česko na talíři v Dobříši.

Než se kuchař a majitel dvou restaurací Jaroslav Sapík pustil do marinování lososa, odpověděl Deníku na několik otázek.

Jak je těžké zbavit lidi ostychu a vtáhnout je do vaření?
Rozhodující pro atmosféru je oblíbenost pozvané celebrity, která se akce účastní. A taky záleží, jak moc nás mají rádi.

Kde se lidé nejvíce baví?
Řekl bych, že venkov je víc nažhavenej, ve městě je to trošku složitější. Dnes je tu ale docela hodně lidí.

Jak vypadá takovýhle den?
Ráno začínáme na návsi nebo na náměstí dvěma recepty a odpoledne se přesuneme k nějaké celebritě, končíme třeba taky o půlnoci.

Jakou kuchyni vyznáváte?
Dobré jsou všechny na světě. Jsou pouze dobří nebo špatní kuchaři. Nerad porovnávám kuchyně.

Dneska předvedete co za dobrotu?
Dnes připravíme lososa. Lidi myslí, že to není české jídlo, ale vždy to byla česká ryba.

Jste na maso, nebo na zeleninu?
Sice na to nevypadám, ale miluju zeleninu, ovoce a ryby. A nejvíc zvěřinu.

Prozradíte čtenářům Deníku nějaký dobrý recept? Něco z čerstvé zeleniny nebo něco grilovacího?
Já třeba miluju okurkový salát se zakysanou smetanou a koprem. Dávám si ho ke steaku. Mám taky moc rád vařené hovězí. Dneska všichni grilujeme a málokdo si uvědomuje, že to zatěžuje organizmus. Tak dobře, něco na gril. Abych to neměl složitý, začnu rybou. Úžasný je pstroužek. Naolejujeme ho, posolíme, pocitronujeme, dáme na gril zprudka opéct a necháme dojít. K němu jen hlávkový salát, se zakysanou smetanou , malinko česneku, osolíme, opepříme a promícháme. Na tenhle salát položíme pstruha a nepotřebujeme vepřové.

Helena Vondráčková: Na sladké moc nejsem

Česko na talíři v Dobříši.

Helenu Vondráčkovou zná snad každý. Ne všichni ale vědí, jaký vztah má k Příbramsku nebo na čem si nejraději pochutnává. Ještě předtím, než se televizní štáb přesunul k Heleně na hausbót, odpověděla zpěvačka Deníku na několik otázek.

Žijete v nedaleké Řitce. Je vám Příbramsko blízké?
Tenhle kraj je velice hezkej a malebnej až k Vltavě, kde máme hausbót, kam ráda jezdím. A tady v Dobříši jsem chodila za jednou paní bylinkářkou, takže tenhle kraj mám ráda.

Dnes je to ale o vaření…Jaké jídlo máte ráda?
Mám ráda veškeré jídlo, ale nemusím jídla tučná. Jím hodně salátů, hodně ryb, mořské plody, samozřejmě jím i maso, jím všechno. Snažím se to hodně střídat, aby strava byla pestrá.

Vypadáte velmi dobře, asi také díky pestré stravě. Měla byste nějaký recept na pohodu pro ostatní ženy?
Hlavně se nepoddávat stresu. Udělat si na sebe přes den s jídlem čas, dojít si třeba na masáž, odpočinout si. Hlavní je, mít se ráda.

Dobříšské hospodyňky si přišly pro inspiraci.
Zeptali jsme se: Co vy na to?

Česko na talíři v Dobříši.

Alena Synková

"Já jsem milovnice ryb. Strašně ráda dělám mořské i sladkovodní. Například lososa si dělám velice často. Tady je to s rybama dost špatný, takže si pro ně jezdím do Prahy. Výbornou dělám velikonoční nádivku z kopřiv a bramborový salát. To jsou moje nejoblíbenější jídla. Jinak mám dietu kvůli nemoci, proto musím s jídlem opatrně, a tak dělám všechno přírodně."

Česko na talíři v Dobříši.

Jarmila Jenčovská

"Česko na talíři ráda sleduju, ale nejraději mám osvědčenou klasiku. Nejlepší jídlo je asi svíčková. Maso naložím den předem do zeleninového nálevu s halali, dám tam mrkev, trošku citronu, zaleju to máslem a nechám to do druhého dne. Pak to udusím a nakonec propasíruju, zahustím moukou a dosladím. Jako příloha samozřejmě nesmějí chybět brusinky a smetana."

Česko na talíři v Dobříši.

Jaroslava Pohorská

"Na pořad se dívám a moc se mi líbí. Strašně ráda vařím a získávám nové recepty. Jsem vegetariánka, takže hodně používám lilek. Dělám třeba kuře na jablkách. Kuřecí prsa osolíte, opepříte, obalíte v hladké mouce, opečete z obou stran do zlatova , dáte do pekáče, silně to posypete rozstrouhanými jablky a pokapete dost silně sojovou omáčkou. Orientální, výborné!"

Česko na talíři v Dobříši.

Antonie Bartošová

"Vůbec jsem nevěděla, že tu něco takového bude. Byla jsem nakoupit a všimla jsem se toho až na cestě domů. Jsem zvědavá, co se tu bude vařit, poněvadž na to koukám každou neděli večer, je to zajímavý pořad. Proto jsem tu zůstala se dívat. Vyznávám jídla jako škubánky, bramboráky, buchtičky se šodó a nebo tak."

Česko na talíři v Dobříši.

Anna Hrubá

"Mám ráda vaření a ráda ochutnávám, proto jsem se přišla podívat. Je to příležitost, jak se dozvědět něco nového, protože ráda zkouším nové věci. Bohužel jsem si s sebou nic nepřinesla, ale uvidím, co se tu bude dít a pak vyzkouším uvařit něco nového. Hodně zkouším vařit podle časopisů a tak. Mám ráda bramborový placky nebo halušky s anglickou, se zelím."

Autor: Markéta Lišková

16.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obchodní referent 26 600 Kč

Obchodní referenti Zástupce obchodního úseku, nákupčí MTZ. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26600 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice:zástupce obchodního úseku, nákupčí MTZ, Elko Nový Knín, výrobní družstvo, přijme pracovníka na pozici zástupce obchodního úseku a referenta MTZ v oblasti dodávek pro automobilový průmysl., Požadujeme:, aktivní znalost AJ, příp. NJ, ŘP sk. B, zodpovědnost, flexibilita, slušné vystupování, praxe výhodou. , Nástup od 1.9.2018 na dobu určitou do 31.8.2019.Pracovní poměr přechází po roce na dobu neurčitou., Mzda: 26 600,- až 40 000,- Kč, Kontakt:Rudolf Ing., tel.: 724364887 od 7:00 do 17:00 hod., e-mail: rudolf@elkonk.cz, Místo výkonu práce:Elko Nový Knín, výrobní družstvo, prov.KOSOVA HORA, Kosova Hora 213,. Pracoviště: Elko nový knín, výrobní družstvo, prov.kosova hora, 262 91 Kosova Hora. Informace: Rudolf, +420 724 364 887.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 000 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: číšník/servírka, Pracovní doba krátký/dlouhý týden, od 9:00 do 23:00 hod., Zaměstnanecké výhody: benefity ve stravování, možnost ubytování zdarma v době práce, Nástup: 1.10.2018 na dobu neurčitou Mzda: 15 000,- Kč, Kontakt: Hurtigová Petra, tel.: 777 882 051, po - pá, 8:00 - 16:00 hod, e-mail: ave.hurtigova@volny.cz, tel. fyz. pracoviště: 318 625 743, Místo výkonu práce: Jaroslav Starka- hotel Belvedere, Legionářů č.p. 400, Příbram VII. Pracoviště: Jaroslav starka- hotel belvedere, Legionářů, č.p. 400, 261 01 Příbram 1. Informace: Petra Hurtigová, +420 777 882 051.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč

Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: obsluha strojů na balení, plnění a etiketování, OC, Jedná se o krátkodobé zaměstnání., Jedná se o práci v chladném prostředí, převážně ve stoje, fyzicky náročná práce, pro osoby s dobrým zdravotním stavem., Nástup: od 3.8.2018 do 2.11.2018. Mzda: 13 500,- Kč, Kontakt: Kupec Ivan, tel.: 602 225 361, osobně - Kňovická 1249, Sedlčany, pa 9:00 - 11:00 hod., Místo výkonu práce: A-Z power CZ s.r.o. provozovna Sedlčany, Kňovická č.p. 1249, Sedlčany. Pracoviště: A-z power cz s.r.o. provozovna sedlčany, Kňovická, č.p. 1249, 264 01 Sedlčany. Informace: Ivan Kupec, +420 602 225 361.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 25 000 Kč

Chovatelé a ošetřovatelé skotu, koz a ovcí Dojič/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: dojič/ka, Ubytování a doprava vlastní., Zam. výhody: příspěvek na penzijní pojištění, Nástup možný ihned. Mzda: 25 000,- až 30 000,- Kč, Kontakt:Michálková Dagmar, tel.: 724 362 057, e-mail: nalzovice@seznam.cz. Pracoviště: Zemědělská společnost nalžovice, a.s. - nová ves, 264 01 Sedlčany. Informace: Dagmar Michálková, +420 724 362 057.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V pátek 17. srpna v Dobříši začal další ročník Mezinárodního kynologického festivalu. Páteční večer po programu využili účastníci k tréninku a nabírání sil před sobotním závodem.
12

V Dobříši odstartoval Mezinárodní kynologický festival

Milan Švenger se v neděli představí na pražské Letné poprvé v roli soupeře.

Těším se, ale moje příprava bude standardní, říká o návratu na Letnou Švenger

Kraj poučí radnice o ochraně před útočníkem

Střední Čechy – Sérii školení v rámci informační a vzdělávací kampaně na ochranu takzvaných měkkých cílů chystá kraj na období od září do listopadu. Měkkými cíli se rozumí místa s běžným režimem provozu a bez zvláštní ochrany, kde se shromažďuje větší počet lidí – od nádraží a veřejných budov (včetně škol a úřadů) přes nákupní centra či tržiště až třeba po sportovní nebo větší kulturní akce. „Cílem“ by se mohla vstát v případě útoku – ať už by se na ně zaměřili teroristé, nebo by tam začala řádit vyšinutá osoba s násilnickým chováním. Chyná kampaň má ukázat, jak se podobně vypjatým momentům vyhnout.

Noční prohlídky Orlíku přilákaly stovky zájemců

Solenice – Možnost prohlédnout si v pátek 17. srpna druhou největší vodní elektrárnu v České republice využily stovky lidí. Technika, kterou tam můžete najít, opravdu probouzí zvědavost.

Lesy suchem velice trpí. Opatření se projeví až za desítky let

Příbramsko – Dlouhodobý nedostatek srážek a tropické teploty nepůsobí problémy jen lidem a zvěři. Ohroženy jsou také lesy. Problémem je nevhodná skladba druhů stromu v lesích, protože ve velké části lesních porostů převládají smrkové monokultury a to i na místech, kde pro ně nejsou vhodné podmínky, stromy pak nejsou v dobré kondici a jsou náchylné k napadení škůdci.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT