Upozornil na to Jiří Bendl, předseda občanského sdružení Veselý vrch. Nyní tuto informaci potvrdil také místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. „Byli jsme překvapeni tím, že se řeší i území Sedlčan – na našem katastru jde o oblast Deštna," uvedl místostarosta.

Ministerstvo životního prostředí Sedlčanům podalo informace o zahájeném správním řízení. „Zároveň konstatují, že správní řízení bylo přerušeno, protože neobsahovalo všechny zákonem stanovené náležitosti," sdělil. Zastupitele Sedlčan a Sdružení obcí Sedlčanska vážně znepokojuje, že ministerstvo vůbec nebere v úvahu zásadní parametry, které se území dotýkají a mohou výrazně ovlivnit posuzování lokality.

„Nepracují s tím, že v daném území je již jedno výhradní ložisko nerostné suroviny, což je lom Deštno, kde je povolena těžba žuly. Ministerstvo tento fakt z nepochopitelných důvodů opomíjí. Stejně tak není přihlédnuto k tomu, že se v dané lokalitě nachází lokální biocentrum. Zasahuje do ní územní systém ekologické stability, jakýsi biokoridor pro migraci zvěře, kde nepřipadá v úvahu jakákoliv výstavba nebo oplocení. Území se nachází na okraji evropsky významné lokality Horního rybníka, která je v kategorii přírodních památek, kde je zaznamenán výskyt například kuňky ohnivé. A jde navíc o ochranné pásmo druhého stupně pro zdroje pitné vody pro Povltavské mlékárny a nachází se zde prameniště potoka Lužnice, které pokračuje kolem Příčov, na Kňovice a pod Osečany se vlévá do Mastníka," upozornil místostarosta na některé aspekty, které podle jeho přesvědčení musí ministerstvo respektovat, ale bohužel tomu tak zatím nečiní.

„Zároveň se jedná o území částečně poddolované. Zasahuje do lokality bývalých antimonových dolů mezi Příčovy a Dublovicemi," dodal Miroslav Hölzel s tím, že všechny tyto podklady nyní radnice soustřeďuje a odešle tyto argumenty spolu s negativním stanoviskem na ministerstvo. „Radnice bude všemi legálními kroky bojovat," zdůraznil. Pokud přesto vydá ministerstvo „zlatokopům" souhlas, bude to odporovat již v začátcích celkovému využití daného území.

„Není jeden jediný důvod, proč tyto snahy podporovat," dodal s tím, že Sdružení obcí Sedlčanska se také staví naprosto odmítavě. Marie Břeňová