Jak dlouho provozujete příbramský skatepark?
Skatepark provozujeme oficiálně od roku 2006, kdy jsme s městem Příbram podepsali smlouvu o pronájmu na 10 let. V přípravách na budování areálu a projektu překážek jsme se podíleli už od roku 1998. V roce 2000 vyrostlo v areálu prvních šest základních překážek, aby se dal areál částečně využívat, přičemž v projektu bylo 14 překážek. Tehdy se také vybíralo nesmyslné vstupné 10 korun do doby, než jsme získali skatepark do naší správy. Dodnes je vstupné zdarma a překážek minimálně třikrát více.

Využíváte na provoz i dotace?
V rámci zapojení do projektu prevence proti kriminalitě chceme, aby areál byl nadále zdarma přístupný, převážně pro děti a mládež ze sociálně slabších vrstev a také náš členský příspěvek je dobrovolný. Tímto bohužel nesplňujeme zásady, které umožňují žádat dotace na činnost klubu. Dostáváme skoro každým rokem dotace alespoň na jednorázové akce, pohybující se v částkách od deseti až dvaceti tisíc korun.

Dá se říci, že v době, kdy skatepark vznikl, byl skateboarding ještě jakýmsi undergroundovým sportem, dnes je tento sport daleko více rozšířený. Vnímáte tuto změnu třeba v nárůstu počtu lidí, kteří se o tento sport a kulturu, která k němu neodmyslitelně patří, zajímají?
Myslím si, že skateboarding a většina adrenalinových sportů je v Čechách stále spíše alternativními způsoby vyžití než běžné sporty jako fotbal, hokej, volejbal a tak dále. Jde o to, že ten kdo se těmto sportům věnuje, musí mít k tomu povahu a počítat s častými úrazy, kterých je převážně v začátcích mnoho. Naopak když už je někdo na profesionální úrovni, pak bývá sice úrazů méně, zato daleko vážnějších. S tím je i spojená kultura těchto sportovců, kteří většinou drží dobrou partu, i když jsou vzájemní konkurenti, a po každých adrenalinových závodech bývají běžné after party, které k tomuto stylu života neodmyslitelně patří po celém světě.

Jaké prvky v současnosti mohou nejen skateři a bikeři využívat?
Dříve se více jezdilo v ulicích, dnes je to soustředěné do těchto parků. Ty jsou budovány tak, aby připomínaly právě také prvky z ulic, jako například schody, zábradlí a podobně. Skateparky jsou využitelné jak pro skateboardy tak pro kola, zároveň i inline brusle, dnes vídáme častěji i jezdce na koloběžkách dokonce i monokolech. Bikeři mají výhodu v tom, že mohou využívat i dirtovou dráhu z hlíny.

Kdo se stará o návrh překážek?
První projekt příbramského skateparku byl tvořen ve spolupráci s Liborem „Zrzou" Mikešem, stavitelem skate překážek, který pochází z jižních Čech, tuším, že z Budějovic. Dnes pokud jde o jednoduché překážky, dokážeme si poradit sami, ale v roce 2010 jsme díky zapojení do projektu prevence proti kriminalitě získali dotaci na dvě velké překážky, které projektovali i stavěli kluci z Mystic Constructions z Prahy.

Plánujete také rozšíření skateparku o další prvky?
Co se týče asfaltové plochy, tak už nám zde moc místa nezbývá. Ale na travnaté ploše budujeme již zmiňovanou dirtovou dráhu pro horská a freestyle kola. Toto spojení skateparku a této hliněné dráhy v jednom areálu je v České republice raritou. Zatím nevíme o žádném takovém sportovišti, které by u nás bylo takto multifunkční. Opět by tím vzrostla popularita příbramského skateparku.

Jaké akce nyní připravujete?
První akcí, jako každý rok jsou čarodějnice pod názvem Čáryshot, které v úterý pořádáme. Na této akci mají návštěvníci možnost zdarma zapůjčení sportovního vybavení a to skateboard, inline brusle a freestyle kolo. Budou si moct opéci špekáčky na extra ohništi, poté dojde při setmění k podpálení čarodějnice, budou připraveny přístřešky a velký party stan v případě nepříznivého počasí. Občerstvení bude zajištěné. Během dne a noci bude znít v areálu hudební produkce z rukou kvalitních dýdžejů jako je Robo, Fedy, Czaryfuk, Ona a Duff. Po 22. hodině bude hlasitost ztišena na hladinu, kterou povolují hygienické předpisy! I tak předpokládáme stížnosti občanů, ale zároveň bychom si dovolili požádat o shovívavost občanů, jelikož jsme asi jediná organizace, která v našem městě takovéto akce pro mladé lidi pořádá.

Uskuteční se i letos již tradiční Skatehot?
Druhou akcí je právě Toadstool Skateshot, celorepublikově uznávaný skateboardový závod, plánován na 7. a 8. června, který letos pořádáme jubilejním desátým rokem a na zahájení akce máme přislíbenou kapelu Wohnout. Samotný závod se pojede v sobotu o věcné ceny v hodnotě 50 tisíc korun a minimálně 10 tisíci v hotovosti. Poté opět proběhne koncert dvou kapel a po nich opět vystoupí několik DJ's. Zároveň proběhne slosování tomboly o seskok v tandemu s padákem, nebo vyhlídkový let nad Příbramí pro tři osoby, poukazy na tetování, či občerstvení a další zajímavé ceny.