V Popelíkách na Orlické přehradě, kde byla dosud kvalita vody jen zhoršená, je nyní už voda nevyhovující. Nevhodná voda ke koupání je na Orlíku také v lokalitách Lavičky a Trhovky. Naopak v Podskalí se po měsíci voda mírně zlepšila a lidé se tam mohou normálně koupat. Měli by se ale potom vysprchovat. "Voda tam má už pouze zhoršené vlastnosti," uvedl Mandík. Proti minulému týdnu se změnila situace i v Bakově, voda je tam teď nevhodná ke koupání.

Koupání zatím hygienici nikde nezakázali a Mandík předpokládá, že tak letos už neučiní. "Zákaz by se vydával pouze v případě, že by nárůst sinic byl tak obrovský, že by se začaly tvořit vrstvy sinic při hladině a začalo by to zahnívat," uvedl.

Sinice mohou způsobit zdravotní problémy, například vyrážku, zánět spojivek i nevolnost. Vodě s vysokým výskytem sinic se mají vyhnout především malé děti, těhotné ženy, alergici, ale i další lidé se zdravotními problémy. Výskyt toxických sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice koncentrují poblíž hladiny. V tomto případě jde o sinice. Pokud jsou zelené částice i po půl hodině rovnoměrně rozptýlené v celém objemu vody, jde o netoxické řasy.