Už v týdnech před velikonočními svátky zažívala příbramská nemocnice návštěvy zástupců firem, spolků včetně hasičských sborů, obcí, škol, ale i jednotlivců, kteří přiváželi leccos: domácí dobroty, zásoby nealkoholického piva i minerálek, spoustu ovoce, sladkostí, trvanlivé potraviny, ale i přáníčka – a příbramské zahradnice dokonce připravily neobyčejně bohatou a pestrou květinovou výzdobu, aby i uvnitř nemocnice bylo vidět, že se venku hlásí jaro.

Jednoznačně laděné velikonočně pak byly dárky doručené během celého týdne na přelomu března a dubna. Hned od pondělka, kdy se objevili – už potřetí – skauti z Dobříše. Přivezli množství domácích dobrot; včetně beránka a mazance. Hned o den později dorazila nadílka z Voznice – včetně pití či třeba proteinových tyčinek. Středa byla jednodruhová, ale o to originálnější a také voňavější: Mateřská škola Podlesí poslala zdravotníkům velikonoční jidáše.

Pořizování pilotních stěrů v pražské MHD pro studii o přítomnosti nového typu koronaviru.
Je přítomen koronavirus? V interiérech vlaků a busů po něm budou pátrat vědci

Ve čtvrtek se nemocnice pochlubila dárky od další školky, tentokrát od Mateřské školy Bratří Čapků z Příbrami: šlo o domácí pochoutky – a prý byly výborné. „I ty cestovaly spolu s jidáši na oddělení ARO, interní JIP a akutní příjem pacientů,“ upřesňuje nemocnice společně s poděkováním, jak se dar uplatnil. Stejný den a stejná oddělení se vztahují také k dobrotám a ovoci, jež zdravotníkům dodaly obec a Základní škola Hvožďany.

Mimořádně bohatá na velikonoční dárky byla pak neděle. Sváteční atmosféru v zázemí týmu oddělení anestezie a intenzivní medicíny pomohlo vyčarovat velikonoční pečivo včetně nazdobených kraslic z perníku od skautů ze Slivice. A nadílka od ZŠ Mníšek pod Brdy? Padesát domácích mazanců!

Zástupci této školy v neděli zavítali i do sedlčanské nemocnice. I ta chválí na facebooku, když zdůrazňuje, že vlastnoručně upečené velikonoční bochánky byly úžasné. A jako výborné sedlčanští zdravotníci v neděli chválili i chlebíčky od 1. ZŠ Sedlčany. Pochoutky zde přišly vhod očkovacímu týmu, na který zástupci 1. základní školy mysleli v uplynulých dnech opakovaně. A s dárky přišli i lidé ze sedlčanské ZŠ Propojení – rovněž opakovaně – z gymnázia či od dodavatele ovocných šťáv.

V neděli pak sedlčanské zdravotníky nadchlo květinové poděkování sestrám oddělení NIP1 (následné intenzivní péče) od rodiny jednoho z pacientů, Málem až vyhrknou slzy do očí nejen nad nádherou květin, ale i nad krásou slov, která je doprovodila. A ani jich nebylo třeba moc: „Andělům bez křídel říkáme zdravotní sestřičky.“

Policie. Ilustrační foto.
Při hledání pohřešovaných byla účinná rychlá pomoc občanů

Květinovým poděkováním za obětavou pomoc se na facebooku pochlubilo také covidové oddělení Nemocnice Na Pleši – stejně jako výzdobou a výstavkou z tvorby zaměstnanců i pacientů. A řekli byste, že mezi tamějšími pacienty se v pondělí našli i koledníci s pomlázkami? Facebooková fotografie vyvrací všechny pochybnosti…