Všechny plánované akce končící po 22. hodině musí být nově specifikovány v obecní vyhlášce, včetně přesného termínu jejich konání, jinak hrozí pořadatelům pokuta do 5 tisíc korun a dokonce může být „narušiteli" zakázán pobyt v obci.

„Zákon číslo 204 z roku 2015 Sb. vstoupí v platnost 1. října letošního roku a mění se jím přestupkový zákon a další legislativa. Novinkou je postup při rušení nočního klidu. Opatření, která jsou ve vyhlášce o veřejném pořádku, musíme zrušit a přizpůsobit novému zákonu, kde je novinkou postup při rušení nočního klidu," potvrdil místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

„Nově musí být každá výjimka ve vyhlášce uvedena a schválená zastupitelstvem – to znamená minimálně tří až čtyřměsíční proces nesmyslného schvalování a změny celé vyhlášky. Je to zbytečné," je přesvědčen místostarosta.

Městské slavností Rosa, silvestrovské oslavy nebo pouťové venkovní zábavy je podle místostarosty možné v obecní vyhlášce s předstihem uveřejnit, ale u svateb a následných venkovních hostinách nebo společného sledování důležitého hokejového zápasu nebo jiného sportu na velkoplošné obrazovce, to předjímat nelze.

Sedlčanský starosta a senátor Jiří Burian k novým legislativním pravidlům uvedl, že je považuje za naprostý nesmysl. „Zákon je již na hraně omezování osobní svobody. Za tímto výrokem si stojím. Stát si přivlastňuje všemi těmito nařízeními a regulacemi rozhodující úlohu manipulovat s člověkem. Je to zasahování do soukromí.

Nejzajímavější na tom ale je, že zodpovědnost přenese na obce," dodal Burian s tím, že pokud v nočních hodinách někdo nepřiměřeně hlučí, jsou na to jiné nástroje.

„V letním období se schází různé spolky, rodáci, bývalí spolužáci, rodiny uspořádají například při narození dítěte zahradní party a zastupitelé mají na začátku roku požádat nějakou inzercí, aby nám všechno s předstihem oznámili, kdy, kde a do kolika hodin bude co slavit?" ptá se senátor.

„Stanovisko k novele se přijímá těžko. My jsme povinni dodržovat zákony, jak je poslanci a senátoři schválí a prezident podepíše. Nemáme šanci je nějak korigovat nebo připomínkovat. Budeme muset tyto záležitosti řešit tak, jak jsou nastaveny zákonem," doplnil k tématu Petr Krch, velitel Městské policie Sedlčany. „Z našeho pohledu se jedná o podstatné omezení práv občanů. Je nelogické omezit například venkovní rodinné oslavy se sousedy, kde proti tomu nikdo neprotestuje. Dosud státní policie i strážníci měli možnost zasahovat v případech, kdy došlo k narušení veřejného pořádku nadměrným hlukem. Například když někdo střílením petard v létě ruší celé město," uzavřel velitel městské policie. Marie Břeňová