Upozorňuje, že pokud bude investor trvat na svém záměru, žádá o vypracování řady nezávislých studií, protože předložené jednotlivé posudky jsou obecné a vycházejí z neznalosti regionu. Platí to i o zoologické studii, která nepočítá s výskytem některých vzácných živočichů. Prokazatelně se tu zdržuje čáp černý, kulíšek nejmenší, sýc rousný, výr velký, skřivan lesní, včelojed lesní… Jedním dechem ale starosta dodává, že případné doplňování dokumentace a prodlužování rozhodnutí vlna nevole občanů proti větrným elektrárnám jen zesílí!

V dopise, který zaslala obec na odbor životního prostředí Krajského úřadu Středočeského kraje, mimo jiné starosta Hrazánek konstatuje: „Po veřejné debatě široké veřejnosti se společností Ostwind bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo, které jednoznačně dospělo k závěru, že obec Jesenice jako územně správní celek nesouhlasí s výstavbou větrné elektrárny ve vytipovaném území." Hrazánek argumentuje významným dopadem na zdraví obyvatel i územně správních celků jako je Kosova Hora, Sedlčany, Sedlec-Prčíce nebo Nedrahovice. Proto zastupitelé změnu územního plánu v dlouhodobém výhledu nepovolí.

Jesenický starosta také připomíná estetický dopad. Jednu nechtěnou dominantu krajiny již má Jesenicko v podobě střediska družicových spojů u Měšetic, o další negativní prvek v podobě větrných elektráren rozhodně nestojí. Konstatuje také, že například v osadě Doublovičky je třináct nových stavebních parcel, odkud by měli obyvatelé rodinných domků přímý výhled na místo s větrnými giganty. Zmiňuje i rekreační středisko Hulín u Jesenice, které je centrem sportu, kultury a rekreačního vyžití. „Hypotetické vypočtení hladiny hluku 35 až 40 decibelů u některých dotčených stavení je nepřípustné. Vzhledem k rekreačnímu středisku Hulín pak přinejmenším problematické. Splnění hraničních mezi hygienického limitu je v tomto případě argument, který vzhledem k relaxačnímu charakteru celé oblasti nemůže obstát," vyjadřuje názor zastupitelů i obyvatel. Jeseničtí upozorňují také na to, že je mimo jiné opomenuto obtěžování obyvatel takzvaným světelným smogem, který vzniká činností výstražných světel větrných elektráren jak ve dne, tak v noci. Marie Břeňová