VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V jídle vsázím na jistotu, říká Petr Větrovský

Příbram – /ROZHOVOR/ Marketingový ředitel 1.FK Příbram Petr Větrovský dodnes vzpomíná, jak mu babička smažila obalený celer. Nikdo na světě to prý neumí tak, jako ona. Ale maminka a manželka, dvě nejdůležitější ženy jeho života, se prý o jeho stravování starají velice dobře. Vzhledem k časovému vytížení už Petr Větrovský nemá na kuchařské experimenty příliš mnoho času, ale když jak se říká dům něco dá, pokaždé se jeho kulinářský výtvor dá s chutí sníst.

5.9.2010 9
SDÍLEJ:

Petr Větrovský si vybírá suroviny, aby si mohl uvařit jídlo dle vlastního receptuFoto: Robert Nusl

Kdy jste začal s vařením?

Své první jídlo jsem uvařil zhruba ve třinácti letech. Byl jsem tehdy doma s nemocnými průduškami, rodiče byli v práci, tak jsem si chtěl zkusit sám něco uvařit. Zároveň jsem tím chtěl překvapit i svojí mamku. Vařil jsem přírodně kuřecí maso s rýží.

Co maminka říkala na výsledek vaší kuchařské premiéry?

Byla nadšená a pochválila mě. Ostatně ona mne chválila celý život. Dokonce za mě uklidila i kuchyň, což mě skutečně nebavilo. Tento první pokus mě vlastně nabudil, abych se pokoušel vařit dále.

Ještě k tomu úklidu. Zůstala vám neláska k mytí nádobí a úklidu kuchyně?

Musím říci, že postupem času a také s přibývajícími roky jsem i to nádobí začal uklízet a nyní když už něco uvařím, tak potom po sobě i uklidím.

Co vám vaření přináší? A nemyslím tím plný žaludek.

Největší odměnou je pro mě asi fakt, že mnou uvařené jídlo někomu chutná.

Pomáháte v kuchyni své partnerce nebo jste to hodil pouze na ní?

Přiznávám, že o kuchyň se stará moje žena Libuška, která se snaží tak, jako se snažila maminka a já jí za to děkuji. Upřímně řečeno se jí to daří. Vždycky když přijdu z práce, má pro mě něco dobrého. Jednou za čas se kuchyně ujmu i já, tedy když mi to čas a práce dovolí a snažím se připravit také něco dobrého.

Vaše práce se bezprostředně týká vrcholového fotbalu. Můžete stručně popsat náplň vašeho pracovního dne?

Moje náplň je hrozně různorodá, protože se starám o finanční stránku klubu, sponzory, propagaci a image klubu, a tak dále. Záleží na tom, co mám zrovna ten den na starosti. Například dnes už jsem měl čtyři důležité schůzky, s vámi je to pátá a ještě mám v plánu jednu večer. Je to jak kdy. Někdy dělám do čtyř, někdy i do půlnoci.

Když dorazíte večer domů, nacpete se?

Snažím se sám sebe trochu hlídat, protože, když jsem se někdy takhle nacpal, kila začala přibývat. V současné době se snažím jíst každé tři hodiny. To se mi zdárně daří i kvůli svačinám od mé manželky. Pravda je, že někdy také vynechám, pak hrozí, že se nacpu. Nejvíce jsem na sebe naštvaný, když se nacpu večer u televize.

Zahrajete si také někdy fotbal?

Tak fotbal jsem hrál od malička, ale dotáhl jsem to pouze na regionální úroveň. Asi i proto, že jsem neměl dostatek talentu a k tomu ještě astma. Měl jsem vždycky sen, že se budu živit fotbalem, a ten se mi nepřímo splnil. Ovšem pokud mám příležitost, rád si fotbal stále zahraji. Někdy hraji se starou gardou, kam sice věkově ještě nepatřím, ale výkonnostně jsem častokrát horší než oni. Přesto, že mi to nějak extra nejde, láska k tomuto sportu vítězí.

Babičky bývají pověstné svým vařením. Zaujala vás vaše babička některým svým jídlem?

Moje babička vždycky vařila obalovaný celer s bramborovou kaší a musím říct, že ona to uměla nejlépe ze všech. Snad se nikoho nedotknu, když řeknu, že celer s bramborovou kaší je od mojí babičky nejlepší. Já jsem si pokaždé tak dvakrát, třikrát přidal. Měla na to takovou dřevěnou obracečku, na kterou vždycky vzpomínám, když toto jídlo vidím a zároveň se mi vybaví moje babička, jak stojí u plotny. To mi připomíná, že za ní budu muset zajít a poprosit jí, aby toto jídlo ještě jednou udělala.

Potrpíte si na novinky nebo raději preferujete klasiku?

Já si na novinky moc nepotrpím, protože k tomu mám vždy takovou nedůvěru. Prostě jsem pověstný tím, že když mi v restauraci chutná jedno jídlo, tak jsem schopen si ho tam dávat kdykoliv tam přijdu. Zrovna včera si ze mě dělala servírka v jedné restauraci srandu, že si u nich dávám pořád jedno jídlo, ale když jdu na něco dobrého a chutná mi to, tak proč ne. Mám rád jistotu.

Máte nějaké zvláště oblíbené maso?

Ano mám. Moje nejoblíbenější maso je kuřecí.

Jak přistupujete k zahraniční kuchyni?

Tak zahraniční kuchyni jsem párkrát vyzkoušel. Ať už na zahraničních cestách či dovolených. Možná to bude znít jako klišé, ale musím říci, že mám nejraději českou kuchyni a je mi nejblíže. Česká kuchyně je pro mě právě ta jistota. Když není jiná možnost, zahraniční kuchyni ochutnám, ale že bych byl nadšen, to ne.

Jaké je podle vás typicky české jídlo?

Pro mě je typicky české jídlo samozřejmě knedlo, vepřo, zelo nebo svíčková na smetaně.
Určitě bych do tohoto výběru zařadil ještě pečenou kachnu.

Petrova kuřecí rolka
. Vykostím kuřecí maso a zbavím se i nevhodných šlach
. Rozdrceným česnekem potřu maso
. Naplním plátky šunkou, ementálem, který masu dodá takovou nasládlou chuť, dále dovnitř nakrájím trochu pórku a přidám tak jeden a půl olivy
. Dále maso zaroluji a propíchnu špejlí, aby drželo
. Znovu ho obalím šunkou a sýrem
. Rolku okořením klasickým kořením
. Na pánev dám trochu tuku a smažím rolku, aby se hezky zatáhla
. Když maso pustí šťávu, přidám smetanu

Podávám k tomu rýži nebo těstoviny. Díky všem ingrediencím se v tomto jídle mísí několik chutí. Pochopitelně je zde chuť česneku, také nasládlá chuť po ementálu, hořká po olivách.

5.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 9
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – úterý 23. ledna 2018

Pád opilce do kolejiště a Labská princezna na suchu: prohlédněte si videa dne

Prvních 19 vozů Škoda Superb Ambition s automatickou převodovkou převzali zástupci Policie České republiky od představitelů automobilky Škoda Auto.
24

Dálnice začnou brázdit nové policejní superby

Fotbalisté Kosovy Hory vládnou! Vyhlíží posily a postup do okresního přeboru

Kosova Hora – Fotbalisté Kosovy Hory navázali na úspěšnou loňskou sezonu a po podzimu vykročili za obhajobou vítězství ve III. třídě skupině B. Vstup do soutěže ve stylu Viktorie Plzeň, dvanáct vítězství a jedna jediná porážka, tak by se dal charakterizovat podzim pohledem klubu z malé vesnice nedaleko Sedlčan. Od úvodního kola se „Kosovka“ usadila v čele tabulky a během následujících třinácti duelů před sebe nikoho nepustila.

Hokejový šok, Příbrami nestačilo ani vedení 4:0!

Příbram – Společně za Příbram, tak zněl podtitul utkání Krajské hokejové ligy, ve kterém se domácí tým utkal s Neratovicemi. Zaplněná hala, skvělá atmosféra, nadějný úvod a hořký konec, tak by se dal ve zkratce charakterizovat průběh utkání, ve kterém příbramští hráči nakonec podlehli svému soupeři 6:7 po prodloužení.

Po nehodě mohly uniknout nebezpečné látky

Příbram - Kvůli dopravní nehodě a možnosti úniku nebezpečným látkám byli evakuováni tři obyvatelé Pňovic a příbramští kriminalisté dále prověřují, zda při této páteční dopravní nehodě nedošlo ke obecnému ohrožení z nedbalosti.

Fotbalisté Příbrami zatím neprohráli

Ried/Dobrovice – Svěřenci Josefa Csaplára zatím v zimní přípravě neprohráli. Po úvodní remíze na Vyšehradě obstáli i v konfrontaci s Riedem a Dobrovicemi.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>